zamknij

KBR

Aktualności konkursowe GłosowaniePrzepisyZadania konkursowe i wynikiKonkurs i Nagrody

Ciasteczka sezamowe - Biscotti Regina

Przepis konkursowy

deser Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 30 min. Czas przygotowania | mąka Główny składnik | 10 zł Koszt przygotowania | kuchnia włoska Kuchnia | 2 Ilość porcji
Autor przepisu: zobacz blog autora
Przepis zgłoszony do konkursu Kulinarny Blog Roku 2013
Ugotowałem to!4
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: czterylewerecewkuchni.blogspot.comCiasteczka sezamowe - Biscotti Regina Kulinarny Blog Roku 2013

Składniki

  • pół filiżanki mleka
  • pół filiżanki ziaren sezamu
  • 4 filiżanki mąki
  • filiżanka cukru
  • 3 i pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki soli
  • 225g masła LURPAK w pokojowej temperaturze
  • 2 duże jaja w pokojowej temperaturze
  • łyżeczka olejku pomarańczowego
  • łyżeczka olejku waniliowego
0
5

Piekarnik rozgrzewamy do 190 st.C. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i posypujemy mąką. Mleko wlewamy do płytkiej miseczki, ziarna sezamu wysypujemy na woskowanym papierze do pieczenia. W oddzielnym naczyniu łączymy jajka z olejkami - waniliowym i pomarańczowym. W dużej misce mieszamy suche składniki - mąkę, cukier, sól i proszek do pieczenia. Ustawiamy mikser na wolne obroty i dodajemy po kawałku miękkie masło LURPAK. Potem dodajemy masę jajeczną. Z przygotowanego ciasta odrywamy kawałki wielkości piłeczki ping-pongowej i formujemy z nich prostokątne ciasteczka o wymiarach ok 5x3cm. Każdy zanurzamy w mleku i obtaczamy w sezamie. Układamy je na blaszce w odległości ok. 2-3cm, ponieważ jeszcze urosną. Pieczemy 25-30minut, aż zbrązowieją. Następnie wyciągamy je z piekarnika, trzymamy na blasze jeszcze ok. 10minut a następnie przekładamy na kratkę do całkowitego wystygnięcia. Z podanej ilości składników można przygotować ok.40-50ciastek (w zależności od tego jakie duże ciastka uformujecie)

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Kolorowa samba warzywna Przepis 21

Kolorowa samba warzywna

Zdrowe i pyszne danie

Przysmak młodości Przepis 137

Przysmak młodości

Kanapka idealna!

Harira by Joseph Seeletso
Przepis 61

Harira by Joseph Seeletso

Odrobina Afryki w twojej kuchni

Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego
Przepis 22

Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego

Podany na delikatnym puree

Orzechowy gangster z Bronxu Przepis 63

Orzechowy gangster z Bronxu

Rozpływające się w ustach ciasto przypominające smakiem ulubione batoniki

Sztuka mięsa z ziemniaczkami i marchewką Przepis 10

Sztuka mięsa z ziemniaczkami i marchewką

Wołowina z pysznymi ziemniakami i sosem

Bifeki faszerowane serem feta Przepis 22

Bifeki faszerowane serem feta

Kotlety po grecku

Sarna w wielkim mieście Przepis 20

Sarna w wielkim mieście

Burgery z dziczyzną i nietypowym dżemem

tvnpix