zamknij

KBR

Aktualności konkursowe GłosowaniePrzepisyZadania konkursowe i wynikiKonkurs i Nagrody

Ciasteczka sezamowe - Biscotti Regina

Przepis konkursowy

deser Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 30 min. Czas przygotowania | mąka Główny składnik | 10 zł Koszt przygotowania | kuchnia włoska Kuchnia | 2 Ilość porcji
Autor przepisu: zobacz blog autora
Przepis zgłoszony do konkursu Kulinarny Blog Roku 2013
Ugotowałem to!4
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: czterylewerecewkuchni.blogspot.comCiasteczka sezamowe - Biscotti Regina Kulinarny Blog Roku 2013

Składniki

  • pół filiżanki mleka
  • pół filiżanki ziaren sezamu
  • 4 filiżanki mąki
  • filiżanka cukru
  • 3 i pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki soli
  • 225g masła LURPAK w pokojowej temperaturze
  • 2 duże jaja w pokojowej temperaturze
  • łyżeczka olejku pomarańczowego
  • łyżeczka olejku waniliowego
0
5

Piekarnik rozgrzewamy do 190 st.C. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i posypujemy mąką. Mleko wlewamy do płytkiej miseczki, ziarna sezamu wysypujemy na woskowanym papierze do pieczenia. W oddzielnym naczyniu łączymy jajka z olejkami - waniliowym i pomarańczowym. W dużej misce mieszamy suche składniki - mąkę, cukier, sól i proszek do pieczenia. Ustawiamy mikser na wolne obroty i dodajemy po kawałku miękkie masło LURPAK. Potem dodajemy masę jajeczną. Z przygotowanego ciasta odrywamy kawałki wielkości piłeczki ping-pongowej i formujemy z nich prostokątne ciasteczka o wymiarach ok 5x3cm. Każdy zanurzamy w mleku i obtaczamy w sezamie. Układamy je na blaszce w odległości ok. 2-3cm, ponieważ jeszcze urosną. Pieczemy 25-30minut, aż zbrązowieją. Następnie wyciągamy je z piekarnika, trzymamy na blasze jeszcze ok. 10minut a następnie przekładamy na kratkę do całkowitego wystygnięcia. Z podanej ilości składników można przygotować ok.40-50ciastek (w zależności od tego jakie duże ciastka uformujecie)

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego
Przepis 22

Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego

Podany na delikatnym puree

Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego Przepis 311

Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego

Efektowne i proste danie

Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego Przepis 116

Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego

Włoska potrawa w polskim wydaniu

Kolorowa samba warzywna Przepis 21

Kolorowa samba warzywna

Zdrowe i pyszne danie

Puszyste ego Przepis 14

Puszyste ego

Rozpływający się w ustach krem z sosem malinowym

Burgery z musztardą i boczkiem Przepis 412

Burgery z musztardą i boczkiem

W klimacie amerykańskiego baru

Zupa tajska Kasi Klich
Przepis 14

Zupa tajska Kasi Klich

Ogień w gardle!

Niewinna sałata skazana na towarzystwo mafijnej Gruchy Przepis 20

Niewinna sałata skazana na towarzystwo mafijnej Gruchy

Ta sałatka przekona cię do pietruszki!

tvnpix