zamknij

Ciasteczka świąteczne z nadzieniem z marmolady

Przepis

deser Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | mąka Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Dwa w jednym - pyszne ciasteczka i ozdoba na choinkę
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
2komentarze
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: BBSCiasteczka świąteczne z nadzieniem z marmolady

Składniki

  •  jasna masa:
  • 150 g zimnego masła
  • 1 jajko
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • pół łyżeczki cukru pudru
  • szczypta soli
  • pół łyżeczki ekstraktu waniliowego
  •  ciemna masa:
  • 150 g zimnego masła
  • 1 jajko
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • pół łyżeczki cukru pudru
  • szczypta soli
  • pół łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 100 g gorzkiej czekolady
  •  cukier puder
  •  marmolada wiśniowa
  •  marmolada jabłkowa
  •  sok z jednej cytryny
  • 3-4 łyżki wody
0
0
  • Połam czekoladę na mniejsze kawałki i rozpuść w kąpieli wodnej. Następnie odstaw do ostygnięcia.
  • Wymieszajmasło, jajko, mąkę, cukier puder, sól i  ekstrakt waniliowy w misce na jednolitą masę. Uformuj z ciasta kulę, zawiń w folię i odstaw do lodówki na 1 godzinę.
  • Tak samo postąp z ciemną masą, dodając na koniec ostudzoną czekoladę.
  • Po upływie godziny wyjmij obie masy, rozwiń i kolejno rozwałkuj na grubość 3mm, na blacie oprószonym mąką.
  • Rozgrzej piekarnik do 180C i wyłóż blachę papierem do pieczenia. Wytnij z ciast gwiazdki parami, po jednej gwiazdce z dziurką i bez, ułóż na blasze.
  • Piecz przez 15-20 minut a następnie wyjmij do ostygnięcia.
  • Posmaruj połowę pełnych gwiazdek konfiturą wiśniową a drugą konfiturą jabłkową. Sklej gwiazdki pełne z tymi z otworkami i odstawić.
  • Wymieszaj wodę z sokiem z cytryny i 3 łyżkami cukru pudru. Powstałym lukrem posmaruj część gwiazdek a resztę oprósz cukrem pudrem.
  • Podawaj ciasteczka gdy lukier zastygnie.
Zainspiruj nas

Komentarze (2)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

A to ciekawe jakim sposobem można w misce wymieszać zimne masło z jajkiem, mąką itd a następnie uformować kulę . Cudny przepis

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      takim cudem jak każde kruche ciasto ;)

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          Pomoc | Zasady forum
          Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

          Zobacz również

          Burgery z musztardą i boczkiem Przepis 412

          Burgery z musztardą i boczkiem

          W klimacie amerykańskiego baru

          Sałatka z marynowanymi grzybami Przepis 14

          Sałatka z marynowanymi grzybami

          Grzybowo-ziemniaczane szaleństwo serwuj na obiad!

          Przysmak młodości Przepis 137

          Przysmak młodości

          Kanapka idealna!

          Orzechowy gangster z Bronxu Przepis 62

          Orzechowy gangster z Bronxu

          Rozpływające się w ustach ciasto przypominające smakiem ulubione batoniki

          Karp w sosie grzybowym Ani Starmach Przepis 21

          Karp w sosie grzybowym Ani Starmach

          Nowa wersja podania tradycyjnej ryby

          Bifeki faszerowane serem feta Przepis 22

          Bifeki faszerowane serem feta

          Kotlety po grecku

          Ryba w curry Przepis 15

          Ryba w curry

          Indie na talerzu

          Champion cyklistów Przepis 16

          Champion cyklistów

          Niebanalna szarlotka

          tvnpix