zamknij

Ciasteczka świąteczne z nadzieniem z marmolady

Przepis

deser Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | mąka Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Dwa w jednym - pyszne ciasteczka i ozdoba na choinkę
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
2komentarze
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: BBSCiasteczka świąteczne z nadzieniem z marmolady

Składniki

  •  jasna masa:
  • 150 g zimnego masła
  • 1 jajko
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • pół łyżeczki cukru pudru
  • szczypta soli
  • pół łyżeczki ekstraktu waniliowego
  •  ciemna masa:
  • 150 g zimnego masła
  • 1 jajko
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • pół łyżeczki cukru pudru
  • szczypta soli
  • pół łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 100 g gorzkiej czekolady
  •  cukier puder
  •  marmolada wiśniowa
  •  marmolada jabłkowa
  •  sok z jednej cytryny
  • 3-4 łyżki wody
0
0
  • Połam czekoladę na mniejsze kawałki i rozpuść w kąpieli wodnej. Następnie odstaw do ostygnięcia.
  • Wymieszajmasło, jajko, mąkę, cukier puder, sól i  ekstrakt waniliowy w misce na jednolitą masę. Uformuj z ciasta kulę, zawiń w folię i odstaw do lodówki na 1 godzinę.
  • Tak samo postąp z ciemną masą, dodając na koniec ostudzoną czekoladę.
  • Po upływie godziny wyjmij obie masy, rozwiń i kolejno rozwałkuj na grubość 3mm, na blacie oprószonym mąką.
  • Rozgrzej piekarnik do 180C i wyłóż blachę papierem do pieczenia. Wytnij z ciast gwiazdki parami, po jednej gwiazdce z dziurką i bez, ułóż na blasze.
  • Piecz przez 15-20 minut a następnie wyjmij do ostygnięcia.
  • Posmaruj połowę pełnych gwiazdek konfiturą wiśniową a drugą konfiturą jabłkową. Sklej gwiazdki pełne z tymi z otworkami i odstawić.
  • Wymieszaj wodę z sokiem z cytryny i 3 łyżkami cukru pudru. Powstałym lukrem posmaruj część gwiazdek a resztę oprósz cukrem pudrem.
  • Podawaj ciasteczka gdy lukier zastygnie.
Zainspiruj nas

Komentarze (2)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

A to ciekawe jakim sposobem można w misce wymieszać zimne masło z jajkiem, mąką itd a następnie uformować kulę . Cudny przepis

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      takim cudem jak każde kruche ciasto ;)

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          Pomoc | Zasady forum
          Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

          Zobacz również

          Bruschetta z fasolą
          Przepis 12

          Bruschetta z fasolą

          Specjalność Włochów na przystawkę

          Kolorowa samba warzywna Przepis 21

          Kolorowa samba warzywna

          Zdrowe i pyszne danie

          Karp w sosie grzybowym Ani Starmach Przepis 21

          Karp w sosie grzybowym Ani Starmach

          Nowa wersja podania tradycyjnej ryby

          Tatar ze śledzia
          Przepis 13

          Tatar ze śledzia

          Rybna poezja na kromce pumpernikla

          Kotlety mielone na ostro Przepis 19

          Kotlety mielone na ostro

          Nowa wersja znanego dania

          Gulasz z fasolki z zielonym chili Przepis 62

          Gulasz z fasolki z zielonym chili

          Włącz warzywa strączkowe do swojej kuchni — to naprawdę zdrowe i smaczne!

          Śledzie Kasi Klich
          Przepis 34

          Śledzie Kasi Klich

          Śledź o korzennym posmaku

          Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików Przepis 80

          Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików

          Klasyczne połączenie grzybów i mięsa

          tvnpix