zamknij

Ciasteczka świąteczne z nadzieniem z marmolady

Przepis

deser Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | mąka Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Dwa w jednym - pyszne ciasteczka i ozdoba na choinkę
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
2komentarze
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: BBSCiasteczka świąteczne z nadzieniem z marmolady

Składniki

  •  jasna masa:
  • 150 g zimnego masła
  • 1 jajko
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • pół łyżeczki cukru pudru
  • szczypta soli
  • pół łyżeczki ekstraktu waniliowego
  •  ciemna masa:
  • 150 g zimnego masła
  • 1 jajko
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • pół łyżeczki cukru pudru
  • szczypta soli
  • pół łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 100 g gorzkiej czekolady
  •  cukier puder
  •  marmolada wiśniowa
  •  marmolada jabłkowa
  •  sok z jednej cytryny
  • 3-4 łyżki wody
0
0
  • Połam czekoladę na mniejsze kawałki i rozpuść w kąpieli wodnej. Następnie odstaw do ostygnięcia.
  • Wymieszajmasło, jajko, mąkę, cukier puder, sól i  ekstrakt waniliowy w misce na jednolitą masę. Uformuj z ciasta kulę, zawiń w folię i odstaw do lodówki na 1 godzinę.
  • Tak samo postąp z ciemną masą, dodając na koniec ostudzoną czekoladę.
  • Po upływie godziny wyjmij obie masy, rozwiń i kolejno rozwałkuj na grubość 3mm, na blacie oprószonym mąką.
  • Rozgrzej piekarnik do 180C i wyłóż blachę papierem do pieczenia. Wytnij z ciast gwiazdki parami, po jednej gwiazdce z dziurką i bez, ułóż na blasze.
  • Piecz przez 15-20 minut a następnie wyjmij do ostygnięcia.
  • Posmaruj połowę pełnych gwiazdek konfiturą wiśniową a drugą konfiturą jabłkową. Sklej gwiazdki pełne z tymi z otworkami i odstawić.
  • Wymieszaj wodę z sokiem z cytryny i 3 łyżkami cukru pudru. Powstałym lukrem posmaruj część gwiazdek a resztę oprósz cukrem pudrem.
  • Podawaj ciasteczka gdy lukier zastygnie.
Zainspiruj nas

Komentarze (2)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

A to ciekawe jakim sposobem można w misce wymieszać zimne masło z jajkiem, mąką itd a następnie uformować kulę . Cudny przepis

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      takim cudem jak każde kruche ciasto ;)

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          Pomoc | Zasady forum
          Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

          Zobacz również

          Kaczka pływaczka Przepis 30

          Kaczka pływaczka

          Kaczka i ziemniaki na słodko

          Niewinna sałata skazana na towarzystwo mafijnej Gruchy Przepis 20

          Niewinna sałata skazana na towarzystwo mafijnej Gruchy

          Ta sałatka przekona cię do pietruszki!

          Pizza według Grzegorza Łapanowskiego
          Przepis 1017

          Pizza według Grzegorza Łapanowskiego

          Najprostszy przepis na domową pizzę

          Champion cyklistów Przepis 16

          Champion cyklistów

          Niebanalna szarlotka

          Gulasz z fasolki z zielonym chili Przepis 62

          Gulasz z fasolki z zielonym chili

          Włącz warzywa strączkowe do swojej kuchni — to naprawdę zdrowe i smaczne!

          Knedle ze śliwkami Przepis 1262

          Knedle ze śliwkami

          Przepis na słodki obiad

          Szaszłyki wyborne Przepis 59

          Szaszłyki wyborne

          Nie tylko na sezon grillowy

          Zupa tajska Kasi Klich
          Przepis 14

          Zupa tajska Kasi Klich

          Ogień w gardle!

          tvnpix