zamknij

Ciasteczka z jasnymi i ciemnymi migdałami

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | mąka Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Piękna ozdoba i pyszna przekąska
Ugotowałem to!1
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
1komentarz
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj

Składniki

  • 300g zimnego masła
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 jajko
  • 400g mąki pszennej
  • 50g mielonych migdałów
  • szczypta soli
  • 1/2 szklanki łuskanych pistacji
  • 2 szklanki łuskanych migdałów
  • 100g mlecznej czekolady
0
0

Sposób przygotowania:

  • Za pomocą miksera utrzyj razem masło z cukrem, jajkiem, mąką, mielonymi migdałami i solą. Gdy ciasto nabierze jednolitej konsystencji uformuj kulę, zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na godzinę. W międzyczasie pokrój migdały wzdłuż na pół i podziel na dwie równe części. Połam czekoladę na mniejsze kawałki i rozpuść w kąpieli wodnej.
  • Następnie zanurz w czekoladowej masie połowę pokrojonych migdałów i rozłóż na pergaminie by wyschły. Pokrój pistacje drobno.
  • Rozgrzej piekarnik do 180C i wyłóż blachę papierem do pieczenia. Wyjmij ciasto z lodówki, rozwiń z folii i rozwałkuj na grubość ok. 3mm. Pokrój ciasto na niewielkie prostokąty i udekoruj jasnymi i ciemnymi migdałami, oraz pistacjami. Ułóż na blasze i wstaw do piekarnika na 15 minut. Gotowe ostudź na kratce i podawaj.

 

 

 

 

 

 

 

 

Zainspiruj nas

Komentarze (1)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

pychota! najepiej smakują po kilku dniach!

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      Pomoc | Zasady forum
      Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

      Zobacz również

      Kanapki ze smażoną makrelą Przepis 150

      Kanapki ze smażoną makrelą

      Idealne na śniadanie lub kolację

      Pizza według Grzegorza Łapanowskiego
      Przepis 1017

      Pizza według Grzegorza Łapanowskiego

      Najprostszy przepis na domową pizzę

      Knedle ze śliwkami Przepis 1262

      Knedle ze śliwkami

      Przepis na słodki obiad

      Pudding z bagietki Przepis 17

      Pudding z bagietki

      Pudding z bagietki? To możliwe nie tylko w Anglii

      Sarna w wielkim mieście Przepis 20

      Sarna w wielkim mieście

      Burgery z dziczyzną i nietypowym dżemem

      Kociołek łososiowo-pomidorowy Przepis 13

      Kociołek łososiowo-pomidorowy

      Przepyszna zupa — do wypróbowania!

      Champion cyklistów Przepis 16

      Champion cyklistów

      Niebanalna szarlotka

      Chleb orzechowy Przepis 112

      Chleb orzechowy

      Mamy sprawdzone patenty na pyszny, domowy chleb

      tvnpix