zamknij

Ciasteczka z jasnymi i ciemnymi migdałami

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | mąka Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Piękna ozdoba i pyszna przekąska
Ugotowałem to!1
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
1komentarz
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj

Składniki

  • 300g zimnego masła
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 jajko
  • 400g mąki pszennej
  • 50g mielonych migdałów
  • szczypta soli
  • 1/2 szklanki łuskanych pistacji
  • 2 szklanki łuskanych migdałów
  • 100g mlecznej czekolady
0
0

Sposób przygotowania:

  • Za pomocą miksera utrzyj razem masło z cukrem, jajkiem, mąką, mielonymi migdałami i solą. Gdy ciasto nabierze jednolitej konsystencji uformuj kulę, zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na godzinę. W międzyczasie pokrój migdały wzdłuż na pół i podziel na dwie równe części. Połam czekoladę na mniejsze kawałki i rozpuść w kąpieli wodnej.
  • Następnie zanurz w czekoladowej masie połowę pokrojonych migdałów i rozłóż na pergaminie by wyschły. Pokrój pistacje drobno.
  • Rozgrzej piekarnik do 180C i wyłóż blachę papierem do pieczenia. Wyjmij ciasto z lodówki, rozwiń z folii i rozwałkuj na grubość ok. 3mm. Pokrój ciasto na niewielkie prostokąty i udekoruj jasnymi i ciemnymi migdałami, oraz pistacjami. Ułóż na blasze i wstaw do piekarnika na 15 minut. Gotowe ostudź na kratce i podawaj.

 

 

 

 

 

 

 

 

Zainspiruj nas

Komentarze (1)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

pychota! najepiej smakują po kilku dniach!

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      Pomoc | Zasady forum
      Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

      Zobacz również

      Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego Przepis 116

      Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego

      Włoska potrawa w polskim wydaniu

      Karp w sosie grzybowym Ani Starmach Przepis 21

      Karp w sosie grzybowym Ani Starmach

      Nowa wersja podania tradycyjnej ryby

      Carpaccio z buraków Kasi Klich
      Przepis 66

      Carpaccio z buraków Kasi Klich

      Wytworna wersja pospolitego warzywa

      Knedle ze śliwkami Przepis 1262

      Knedle ze śliwkami

      Przepis na słodki obiad

      Kopytka Piotra Kucharskiego Przepis 2368

      Kopytka Piotra Kucharskiego

      Samodzielne danie lub przepyszny dodatek

      Sarna w wielkim mieście Przepis 20

      Sarna w wielkim mieście

      Burgery z dziczyzną i nietypowym dżemem

      Puszyste ego Przepis 14

      Puszyste ego

      Rozpływający się w ustach krem z sosem malinowym

      Kaczka pływaczka Przepis 30

      Kaczka pływaczka

      Kaczka i ziemniaki na słodko

      tvnpix