zamknij

Ciasteczka z jasnymi i ciemnymi migdałami

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | mąka Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Piękna ozdoba i pyszna przekąska
Ugotowałem to!1
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
1komentarz
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj

Składniki

  • 300g zimnego masła
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 jajko
  • 400g mąki pszennej
  • 50g mielonych migdałów
  • szczypta soli
  • 1/2 szklanki łuskanych pistacji
  • 2 szklanki łuskanych migdałów
  • 100g mlecznej czekolady
0
0

Sposób przygotowania:

  • Za pomocą miksera utrzyj razem masło z cukrem, jajkiem, mąką, mielonymi migdałami i solą. Gdy ciasto nabierze jednolitej konsystencji uformuj kulę, zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na godzinę. W międzyczasie pokrój migdały wzdłuż na pół i podziel na dwie równe części. Połam czekoladę na mniejsze kawałki i rozpuść w kąpieli wodnej.
  • Następnie zanurz w czekoladowej masie połowę pokrojonych migdałów i rozłóż na pergaminie by wyschły. Pokrój pistacje drobno.
  • Rozgrzej piekarnik do 180C i wyłóż blachę papierem do pieczenia. Wyjmij ciasto z lodówki, rozwiń z folii i rozwałkuj na grubość ok. 3mm. Pokrój ciasto na niewielkie prostokąty i udekoruj jasnymi i ciemnymi migdałami, oraz pistacjami. Ułóż na blasze i wstaw do piekarnika na 15 minut. Gotowe ostudź na kratce i podawaj.

 

 

 

 

 

 

 

 

Zainspiruj nas

Komentarze (1)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

pychota! najepiej smakują po kilku dniach!

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      Pomoc | Zasady forum
      Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

      Zobacz również

      Sałatka z marynowanymi grzybami Przepis 14

      Sałatka z marynowanymi grzybami

      Grzybowo-ziemniaczane szaleństwo serwuj na obiad!

      Gulasz z kopytkami Przepis 197

      Gulasz z kopytkami

      Wieprzowina w aromatycznym gulaszu

      Carpaccio z buraków Kasi Klich
      Przepis 66

      Carpaccio z buraków Kasi Klich

      Wytworna wersja pospolitego warzywa

      Grillowany ser halloumi Przepis 41

      Grillowany ser halloumi

      Najlepszy podany z figami i orzechami

      Gulasz z fasolki z zielonym chili Przepis 62

      Gulasz z fasolki z zielonym chili

      Włącz warzywa strączkowe do swojej kuchni — to naprawdę zdrowe i smaczne!

      Ryba w curry Przepis 15

      Ryba w curry

      Indie na talerzu

      Pomidorki z karmelem i lodami Przepis 10

      Pomidorki z karmelem i lodami

      Deserowa wersja pomidora

      Zupa tajska Kasi Klich
      Przepis 14

      Zupa tajska Kasi Klich

      Ogień w gardle!

      tvnpix