zamknij

Ciasteczka z wiśniami

Przepis

deser Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 2 godz. Czas przygotowania | mąka Główny składnik | 10 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Efektowny chrupiący deser
Ugotowałem to!2
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Autor: BBSCiastka z wiśniami

Składniki

  • 3 szklanki mąki
  • 1 kostka schłodzonego masła
  • 1 szklanka śmietany 12%
  • 4 łyżki brązowego cukru
  • 2 szklanki wiśni
0
5

Sposób przygotowania:

  • Mąkę przesiej do dużej miski, dodaj cukier, śmietanę i masło. Całość przesiekaj, a następnie szybko zagnieć. Ciasto zwiń w kulę, zawiń w przezroczystą folię i wstaw na ok 40 min do lodówki.
  • Wiśnie umyj, wydryluj i odsącz na sitku.
  • Po wyjęciu z lodówki dokładnie rozwałkuj ciasto i pokrój w duże kwadraty.
  • Zawijaj rogi kwadratów do wewnątrz sklejając je na samym środku. W to miejsce wyłóż na wierzch po 3-4 wiśnie, posyp cukrem i wyłóż na blaszkę wyłożoną pergaminem.
  • Piecz w piecu rozgrzanym do temperatury 190 stopni przez około 30-35 minut.

 

 

 

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Ryba w curry Przepis 15

Ryba w curry

Indie na talerzu

Orzechowy gangster z Bronxu Przepis 63

Orzechowy gangster z Bronxu

Rozpływające się w ustach ciasto przypominające smakiem ulubione batoniki

Atletyczny kurczak Przepis 20

Atletyczny kurczak

Pomysł na lekkie drugie danie

Rozśpiewany deser na lekkim rauszu Przepis 13

Rozśpiewany deser na lekkim rauszu

Takie ciasto rozweseli każdego

Burgery z musztardą i boczkiem Przepis 412

Burgery z musztardą i boczkiem

W klimacie amerykańskiego baru

Sałatka z marynowanymi grzybami Przepis 14

Sałatka z marynowanymi grzybami

Grzybowo-ziemniaczane szaleństwo serwuj na obiad!

Bifeki faszerowane serem feta Przepis 22

Bifeki faszerowane serem feta

Kotlety po grecku

Śledzie Kasi Klich
Przepis 34

Śledzie Kasi Klich

Śledź o korzennym posmaku

tvnpix