zamknij

Ciastka cytrynowe z kremem i malinami

Przepis

deser Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 2 godz. Czas przygotowania | mąka Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Wykwintne ciastka na każdą okazję
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: DDTVN/East NewsCiastka cytrynowe z kremem i malinami

Składniki

  • Na  ciasto:
  • 100 g kaszy kukurydzianej (drobnej)
  • 200 g drobnego cukru
  • 200 g miękkiego masła
  • 220 g mielonych migdałów (bez skórki)
  • 1 1/2 łyżeczki  proszku do pieczenia
  • 3 jajka
  • skórka z 2 cytryn (+ sok z 2 cytryn i 120 g cukru do nasączenia ciasta)
  • Na krem:
  • 1 duży pęczek bazylii
  • 500 g serka mascarpone
  • 5 łyżek cukru pudru (lub więcej, według uznania)
  • Do malin:
  • 400 g malin
  • 50 g drobnego cukru
  • 2 łyżki octu balsamicznego
0
0

Sposób przygotowania:

  • Ciasto:
  • Piekarnik nastaw na 180°C. Masło utrzyj z cukrem dodając na zmianę suche składniki i jajka, na końcu dodaj skórkę z cytryn. Ciasto przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika na 35-45 minut (sprawdź patyczkiem, czy ciasto jest gotowe).
  • Sok z cytryn gotuj z cukrem do momentu, aż cukier całkowicie się rozpuści. Ciasto nakłuj patyczkiem raz przy razie, nasącz cytrynowym syropem i odstaw do wystygnięcia. Po schłodzeniu wyjmij ciasto z formy, wytnij foremką kółka tuż przed podaniem.
    Krem:
  • Bazylię zblenduj z cukrem na gładką masę, dodaj partiami mascarpone, zmiksuj na gładki krem, w razie potrzeby dodaj więcej cukru (uwaga: krem nie może być zbyt słodki - powinien zrównoważyć bardzo słodkie ciasto cytrynowe).
  • Sos z malin:
    Maliny ugotuj z cukrem i octem do czasu, aż cukier się rozpuści, następnie ostudź i zmiksuj, przetrzyj przez drobne sito, aby pozbyć się pestek. Krążki z ciasta cytrynowego dekoruj porcją kremu, malinowym coulis i listkiem bazylii.
  • Przepis z "Dzień dobry TVN".

 

 

 

 

 

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego
Przepis 22

Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego

Podany na delikatnym puree

Bruschetta z fasolą
Przepis 12

Bruschetta z fasolą

Specjalność Włochów na przystawkę

Zupa tajska Kasi Klich
Przepis 14

Zupa tajska Kasi Klich

Ogień w gardle!

Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego Przepis 116

Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego

Włoska potrawa w polskim wydaniu

Ryż, kasza i kurczak w pomidorach Przepis 10

Ryż, kasza i kurczak w pomidorach

Wszystko, co lubisz na jednym talerzu!

Carpaccio z buraków Kasi Klich
Przepis 66

Carpaccio z buraków Kasi Klich

Wytworna wersja pospolitego warzywa

Pomidorki z karmelem i lodami Przepis 10

Pomidorki z karmelem i lodami

Deserowa wersja pomidora

Puszyste ego Przepis 14

Puszyste ego

Rozpływający się w ustach krem z sosem malinowym

tvnpix