zamknij

Ciastka cytrynowe z kremem i malinami

Przepis

deser Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 2 godz. Czas przygotowania | mąka Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Wykwintne ciastka na każdą okazję
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: DDTVN/East NewsCiastka cytrynowe z kremem i malinami

Składniki

  • Na  ciasto:
  • 100 g kaszy kukurydzianej (drobnej)
  • 200 g drobnego cukru
  • 200 g miękkiego masła
  • 220 g mielonych migdałów (bez skórki)
  • 1 1/2 łyżeczki  proszku do pieczenia
  • 3 jajka
  • skórka z 2 cytryn (+ sok z 2 cytryn i 120 g cukru do nasączenia ciasta)
  • Na krem:
  • 1 duży pęczek bazylii
  • 500 g serka mascarpone
  • 5 łyżek cukru pudru (lub więcej, według uznania)
  • Do malin:
  • 400 g malin
  • 50 g drobnego cukru
  • 2 łyżki octu balsamicznego
0
0

Sposób przygotowania:

  • Ciasto:
  • Piekarnik nastaw na 180°C. Masło utrzyj z cukrem dodając na zmianę suche składniki i jajka, na końcu dodaj skórkę z cytryn. Ciasto przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika na 35-45 minut (sprawdź patyczkiem, czy ciasto jest gotowe).
  • Sok z cytryn gotuj z cukrem do momentu, aż cukier całkowicie się rozpuści. Ciasto nakłuj patyczkiem raz przy razie, nasącz cytrynowym syropem i odstaw do wystygnięcia. Po schłodzeniu wyjmij ciasto z formy, wytnij foremką kółka tuż przed podaniem.
    Krem:
  • Bazylię zblenduj z cukrem na gładką masę, dodaj partiami mascarpone, zmiksuj na gładki krem, w razie potrzeby dodaj więcej cukru (uwaga: krem nie może być zbyt słodki - powinien zrównoważyć bardzo słodkie ciasto cytrynowe).
  • Sos z malin:
    Maliny ugotuj z cukrem i octem do czasu, aż cukier się rozpuści, następnie ostudź i zmiksuj, przetrzyj przez drobne sito, aby pozbyć się pestek. Krążki z ciasta cytrynowego dekoruj porcją kremu, malinowym coulis i listkiem bazylii.
  • Przepis z "Dzień dobry TVN".

 

 

 

 

 

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Zupa tajska Kasi Klich
Przepis 14

Zupa tajska Kasi Klich

Ogień w gardle!

Grillowany ser halloumi Przepis 41

Grillowany ser halloumi

Najlepszy podany z figami i orzechami

Kolorowa samba warzywna Przepis 21

Kolorowa samba warzywna

Zdrowe i pyszne danie

Tatar ze śledzia
Przepis 13

Tatar ze śledzia

Rybna poezja na kromce pumpernikla

Bruschetta z fasolą
Przepis 12

Bruschetta z fasolą

Specjalność Włochów na przystawkę

Sałatka z marynowanymi grzybami Przepis 14

Sałatka z marynowanymi grzybami

Grzybowo-ziemniaczane szaleństwo serwuj na obiad!

Orzechowy gangster z Bronxu Przepis 63

Orzechowy gangster z Bronxu

Rozpływające się w ustach ciasto przypominające smakiem ulubione batoniki

Sztuka mięsa z ziemniaczkami i marchewką Przepis 10

Sztuka mięsa z ziemniaczkami i marchewką

Wołowina z pysznymi ziemniakami i sosem

tvnpix