zamknij

Ciastka cytrynowe z kremem i malinami

Przepis

deser Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 2 godz. Czas przygotowania | mąka Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Wykwintne ciastka na każdą okazję
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Autor: DDTVN/East NewsCiastka cytrynowe z kremem i malinami

Składniki

  • Na  ciasto:
  • 100 g kaszy kukurydzianej (drobnej)
  • 200 g drobnego cukru
  • 200 g miękkiego masła
  • 220 g mielonych migdałów (bez skórki)
  • 1 1/2 łyżeczki  proszku do pieczenia
  • 3 jajka
  • skórka z 2 cytryn (+ sok z 2 cytryn i 120 g cukru do nasączenia ciasta)
  • Na krem:
  • 1 duży pęczek bazylii
  • 500 g serka mascarpone
  • 5 łyżek cukru pudru (lub więcej, według uznania)
  • Do malin:
  • 400 g malin
  • 50 g drobnego cukru
  • 2 łyżki octu balsamicznego
0
0

Sposób przygotowania:

  • Ciasto:
  • Piekarnik nastaw na 180°C. Masło utrzyj z cukrem dodając na zmianę suche składniki i jajka, na końcu dodaj skórkę z cytryn. Ciasto przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika na 35-45 minut (sprawdź patyczkiem, czy ciasto jest gotowe).
  • Sok z cytryn gotuj z cukrem do momentu, aż cukier całkowicie się rozpuści. Ciasto nakłuj patyczkiem raz przy razie, nasącz cytrynowym syropem i odstaw do wystygnięcia. Po schłodzeniu wyjmij ciasto z formy, wytnij foremką kółka tuż przed podaniem.
    Krem:
  • Bazylię zblenduj z cukrem na gładką masę, dodaj partiami mascarpone, zmiksuj na gładki krem, w razie potrzeby dodaj więcej cukru (uwaga: krem nie może być zbyt słodki - powinien zrównoważyć bardzo słodkie ciasto cytrynowe).
  • Sos z malin:
    Maliny ugotuj z cukrem i octem do czasu, aż cukier się rozpuści, następnie ostudź i zmiksuj, przetrzyj przez drobne sito, aby pozbyć się pestek. Krążki z ciasta cytrynowego dekoruj porcją kremu, malinowym coulis i listkiem bazylii.
  • Przepis z "Dzień dobry TVN".

 

 

 

 

 

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego Przepis 116

Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego

Pizza godna królów

Orzechowy gangster z Bronxu Przepis 63

Orzechowy gangster z Bronxu

Rozpływające się w ustach ciasto przypominające smakiem ulubione batoniki

Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego
Przepis 22

Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego

Podany na delikatnym puree

Ryż, kasza i kurczak w pomidorach Przepis 10

Ryż, kasza i kurczak w pomidorach

Wszystko, co lubisz na jednym talerzu!

Harira by Joseph Seeletso
Przepis 61

Harira by Joseph Seeletso

Odrobina Afryki w twojej kuchni

Szaszłyki wyborne Przepis 59

Szaszłyki wyborne

Nie tylko na sezon grillowy

Niewinna sałata skazana na towarzystwo mafijnej Gruchy Przepis 20

Niewinna sałata skazana na towarzystwo mafijnej Gruchy

Ta sałatka przekona cię do pietruszki!

Bruschetta z fasolą
Przepis 12

Bruschetta z fasolą

Specjalność Włochów na przystawkę

tvnpix