zamknij

Ciastka czekoladowe z parmezanem

Przepis

deser Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 30 min. Czas przygotowania | mąka Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Nietypowe połączenie. Spróbuj!
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
1komentarz
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: Michał MuskałaCiastka czekoladowe z parmezanem

Składniki

  • 250 g mąki pszennej
  • 25 g kakao (ok. 2 pełnych łyżek)
  • 90 g chłodnego masła
  • duża szczypta gałki muszkatołowej
  • duża szczypta soli
  • duża szczypta czarnego pieprzu
  • 30 g drobno tartego parmezanu
  •  bardzo zimna woda (ok. 4-5 łyżek) – najlepiej z lodówki
0
2

 

Sposób przygotowania:

  • Przesiej mąkę z kakao, dodaj gałkę muszkatołową, sól i pieprz.
  • Zimne masło dodaj do suchych składników i łyżką bądź widelcem podziel je otaczając kawałki przygotowaną mieszankę.
  • Gdy masło będzie już w drobnych kawałkach dodaj tarty parmezan i koniuszkami palców jeszcze bardziej rozdrobnij tłuszcz.
  • Do mieszaniny dodaj ok. dwóch łyżek wody, szybko łącząc całość.
  • Dodaj w sumie tyle wody, by składniki połączyły się ale ciasto nie było klejąc.
  • Rozpłaszcz ciasto, zawiń w folię spożywczą i odstaw do lodówki na 30 minut.
  • Rozgrzej piekarnik do 180 stopni .
  • Na stolnicy rozwałkuj placek dość grubo (3-5 mm).
  • Wykrój ciastka szklanką bądź nożem, ponakłuwaj w kilku miejscach i piec ok. 12 minut.
  • Po upieczeniu odstaw na kratkę, ostudź.
  • Przechowywaj w suchym pojemniku.

Przepis przygotował Michał Muskała - pasjonat kulinariów, półfinalista pierwszej edycji programu "MasterChef", bloger: aromatyczny.com.

 


Zainspiruj nas

Komentarze (1)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

Ciastka muszą być pyszne, uwielbiam czekoladowe, ja dodaję kawałki czekolady i masło orzechowe (crunchy z lidla), pycha .

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      Pomoc | Zasady forum
      Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

      Zobacz również

      Tatar ze śledzia
      Przepis 13

      Tatar ze śledzia

      Rybna poezja na kromce pumpernikla

      Deser z mrożonych truskawek Przepis 17

      Deser z mrożonych truskawek

      Truskawkowe szaleństwo na poprawę nastroju

      Chleb z płatkami owsianymi Przepis 173

      Chleb z płatkami owsianymi

      Zrób piekarnię w swoim domu. To naprawdę nie jest trudne!

      Sałatka z marynowanymi grzybami Przepis 14

      Sałatka z marynowanymi grzybami

      Grzybowo-ziemniaczane szaleństwo serwuj na obiad!

      Kanapki ze smażoną makrelą Przepis 150

      Kanapki ze smażoną makrelą

      Idealne na śniadanie lub kolację

      Kolorowa samba warzywna Przepis 21

      Kolorowa samba warzywna

      Zdrowe i pyszne danie

      Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego Przepis 116

      Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego

      Pizza godna królów

      Babka ziemniaczana Przepis 27117

      Babka ziemniaczana

      Podlaski specjał

      tvnpix