zamknij

Ciastka czekoladowe z parmezanem

Przepis

deser Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 30 min. Czas przygotowania | mąka Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Nietypowe połączenie. Spróbuj!
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
1komentarz
Autor: Michał MuskałaCiastka czekoladowe z parmezanem

Składniki

  • 250 g mąki pszennej
  • 25 g kakao (ok. 2 pełnych łyżek)
  • 90 g chłodnego masła
  • duża szczypta gałki muszkatołowej
  • duża szczypta soli
  • duża szczypta czarnego pieprzu
  • 30 g drobno tartego parmezanu
  •  bardzo zimna woda (ok. 4-5 łyżek) – najlepiej z lodówki
0
2

 

Sposób przygotowania:

  • Przesiej mąkę z kakao, dodaj gałkę muszkatołową, sól i pieprz.
  • Zimne masło dodaj do suchych składników i łyżką bądź widelcem podziel je otaczając kawałki przygotowaną mieszankę.
  • Gdy masło będzie już w drobnych kawałkach dodaj tarty parmezan i koniuszkami palców jeszcze bardziej rozdrobnij tłuszcz.
  • Do mieszaniny dodaj ok. dwóch łyżek wody, szybko łącząc całość.
  • Dodaj w sumie tyle wody, by składniki połączyły się ale ciasto nie było klejąc.
  • Rozpłaszcz ciasto, zawiń w folię spożywczą i odstaw do lodówki na 30 minut.
  • Rozgrzej piekarnik do 180 stopni .
  • Na stolnicy rozwałkuj placek dość grubo (3-5 mm).
  • Wykrój ciastka szklanką bądź nożem, ponakłuwaj w kilku miejscach i piec ok. 12 minut.
  • Po upieczeniu odstaw na kratkę, ostudź.
  • Przechowywaj w suchym pojemniku.

Przepis przygotował Michał Muskała - pasjonat kulinariów, półfinalista pierwszej edycji programu "MasterChef", bloger: aromatyczny.com.

 


Zainspiruj nas

Komentarze (1)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

Ciastka muszą być pyszne, uwielbiam czekoladowe, ja dodaję kawałki czekolady i masło orzechowe (crunchy z lidla), pycha .

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      Pomoc | Zasady forum
      Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

      Zobacz również

      Knedle ze śliwkami Przepis 1262

      Knedle ze śliwkami

      Przepis na słodki obiad

      Gulasz z kopytkami Przepis 197

      Gulasz z kopytkami

      Wieprzowina w aromatycznym gulaszu

      Kotleciki z brzoskwiniami Przepis 12

      Kotleciki z brzoskwiniami

      Dla tych, którzy lubią niebanalne połączenia

      Burgery z musztardą i boczkiem Przepis 412

      Burgery z musztardą i boczkiem

      W klimacie amerykańskiego baru

      Champion cyklistów Przepis 16

      Champion cyklistów

      Niebanalna szarlotka

      Sztuka mięsa z ziemniaczkami i marchewką Przepis 10

      Sztuka mięsa z ziemniaczkami i marchewką

      Wołowina z pysznymi ziemniakami i sosem

      Przysmak młodości Przepis 137

      Przysmak młodości

      Kanapka idealna!

      Grillowany ser halloumi Przepis 41

      Grillowany ser halloumi

      Najlepszy podany z figami i orzechami

      tvnpix