zamknij

Ciastka czekoladowe z parmezanem

Przepis

deser Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 30 min. Czas przygotowania | mąka Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Nietypowe połączenie. Spróbuj!
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
1komentarz
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: Michał MuskałaCiastka czekoladowe z parmezanem

Składniki

  • 250 g mąki pszennej
  • 25 g kakao (ok. 2 pełnych łyżek)
  • 90 g chłodnego masła
  • duża szczypta gałki muszkatołowej
  • duża szczypta soli
  • duża szczypta czarnego pieprzu
  • 30 g drobno tartego parmezanu
  •  bardzo zimna woda (ok. 4-5 łyżek) – najlepiej z lodówki
0
2

 

Sposób przygotowania:

  • Przesiej mąkę z kakao, dodaj gałkę muszkatołową, sól i pieprz.
  • Zimne masło dodaj do suchych składników i łyżką bądź widelcem podziel je otaczając kawałki przygotowaną mieszankę.
  • Gdy masło będzie już w drobnych kawałkach dodaj tarty parmezan i koniuszkami palców jeszcze bardziej rozdrobnij tłuszcz.
  • Do mieszaniny dodaj ok. dwóch łyżek wody, szybko łącząc całość.
  • Dodaj w sumie tyle wody, by składniki połączyły się ale ciasto nie było klejąc.
  • Rozpłaszcz ciasto, zawiń w folię spożywczą i odstaw do lodówki na 30 minut.
  • Rozgrzej piekarnik do 180 stopni .
  • Na stolnicy rozwałkuj placek dość grubo (3-5 mm).
  • Wykrój ciastka szklanką bądź nożem, ponakłuwaj w kilku miejscach i piec ok. 12 minut.
  • Po upieczeniu odstaw na kratkę, ostudź.
  • Przechowywaj w suchym pojemniku.

Przepis przygotował Michał Muskała - pasjonat kulinariów, półfinalista pierwszej edycji programu "MasterChef", bloger: aromatyczny.com.

 


Zainspiruj nas

Komentarze (1)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

Ciastka muszą być pyszne, uwielbiam czekoladowe, ja dodaję kawałki czekolady i masło orzechowe (crunchy z lidla), pycha .

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      Pomoc | Zasady forum
      Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

      Zobacz również

      Zupa tajska Kasi Klich
      Przepis 14

      Zupa tajska Kasi Klich

      Ogień w gardle!

      Kociołek łososiowo-pomidorowy Przepis 13

      Kociołek łososiowo-pomidorowy

      Przepyszna zupa — do wypróbowania!

      Karp w sosie grzybowym Ani Starmach Przepis 21

      Karp w sosie grzybowym Ani Starmach

      Nowa wersja podania tradycyjnej ryby

      Pomidorki z karmelem i lodami Przepis 10

      Pomidorki z karmelem i lodami

      Deserowa wersja pomidora

      Sałatka z marynowanymi grzybami Przepis 14

      Sałatka z marynowanymi grzybami

      Grzybowo-ziemniaczane szaleństwo serwuj na obiad!

      Pudding z bagietki Przepis 17

      Pudding z bagietki

      Pudding z bagietki? To możliwe nie tylko w Anglii

      Tatar ze śledzia
      Przepis 13

      Tatar ze śledzia

      Rybna poezja na kromce pumpernikla

      Śledzie Kasi Klich
      Przepis 34

      Śledzie Kasi Klich

      Śledź o korzennym posmaku

      tvnpix