zamknij

Ciasto Bounty

Przepis

deser Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | ciasto Główny składnik | 10 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Patrycja Miksturownik
Autor przepisu:
Kokos i czekolada
Ugotowałem to!2
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
1komentarz
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: http://miksturownik.blogspot.comCiasto Bounty

Składniki

  • Na ciasto:
  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • Na masę kokosową:
  • 450 ml mleka
  • 100 g białej czekolady
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 200 g masła
  • 200 g wiórek kokosowych
  • Na polewę:
  • 150 g czekolady mlecznej
  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżki mleka
  • 1 łyżka masła
0
2

Sposób przygotowania:

  • Białka oddziel od żółtek i ubij je z cukrem na sztywno. Do ubitych białek i cukru dodaj po jednym żółtku i dalej ubijaj. Mąkę, kakao i proszek do pieczenia przesiej i dodaj do ubitych jajek. Wymieszaj delikatnie. Ciasto przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Piecz w temperaturze 180 stopni przez 30 min. Studź i przekrój na pół.
  • Masa kokosowa: Mleko ugotuj z cukrem waniliowym. Do gorącego dodaj wiórki kokosowe. Gdy kokos wchłonie mleko dodaj połamaną czekoladę i rozpuść. Następnie dodaj masło i również rozpuść - ciągle mieszając. Ostudź masę i już przestudzoną wstaw na godzinę do lodówki. Zimną masą przełóż biszkopt.
  • Polewa: W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę mleczną z dodatkiem miodu, mleka i masła. Wymieszaj dokładnie. Wylej na ciasto, a gdy przestygnie wstaw do lodówki. Smacznego.

 

 

 

 

 

 

Zainspiruj nas

Komentarze (1)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

Zrobiłam i uwaga jaką posiadam to przekładanie biszkoptu zimną masą nie sklei ciasta, a co za tym idzie, przy krojeniu ciasto się rozpada.

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      Pomoc | Zasady forum
      Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

      Zobacz również

      Śledzie Kasi Klich
      Przepis 34

      Śledzie Kasi Klich

      Śledź o korzennym posmaku

      Rozśpiewany deser na lekkim rauszu Przepis 13

      Rozśpiewany deser na lekkim rauszu

      Takie ciasto rozweseli każdego

      Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego
      Przepis 22

      Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego

      Podany na delikatnym puree

      Babka ziemniaczana Przepis 27117

      Babka ziemniaczana

      Podlaski specjał

      Carpaccio z buraków Kasi Klich
      Przepis 66

      Carpaccio z buraków Kasi Klich

      Wytworna wersja pospolitego warzywa

      Niewinna sałata skazana na towarzystwo mafijnej Gruchy Przepis 20

      Niewinna sałata skazana na towarzystwo mafijnej Gruchy

      Ta sałatka przekona cię do pietruszki!

      Bruschetta z fasolą
      Przepis 12

      Bruschetta z fasolą

      Specjalność Włochów na przystawkę

      Zupa tajska Kasi Klich
      Przepis 14

      Zupa tajska Kasi Klich

      Ogień w gardle!

      tvnpix