zamknij

Ciasto Bounty

Przepis

deser Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | ciasto Główny składnik | 10 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Patrycja Miksturownik
Autor przepisu:
Kokos i czekolada
Ugotowałem to!2
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
1komentarz
Autor: http://miksturownik.blogspot.comCiasto Bounty

Składniki

  • Na ciasto:
  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • Na masę kokosową:
  • 450 ml mleka
  • 100 g białej czekolady
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 200 g masła
  • 200 g wiórek kokosowych
  • Na polewę:
  • 150 g czekolady mlecznej
  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżki mleka
  • 1 łyżka masła
0
2

Sposób przygotowania:

  • Białka oddziel od żółtek i ubij je z cukrem na sztywno. Do ubitych białek i cukru dodaj po jednym żółtku i dalej ubijaj. Mąkę, kakao i proszek do pieczenia przesiej i dodaj do ubitych jajek. Wymieszaj delikatnie. Ciasto przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Piecz w temperaturze 180 stopni przez 30 min. Studź i przekrój na pół.
  • Masa kokosowa: Mleko ugotuj z cukrem waniliowym. Do gorącego dodaj wiórki kokosowe. Gdy kokos wchłonie mleko dodaj połamaną czekoladę i rozpuść. Następnie dodaj masło i również rozpuść - ciągle mieszając. Ostudź masę i już przestudzoną wstaw na godzinę do lodówki. Zimną masą przełóż biszkopt.
  • Polewa: W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę mleczną z dodatkiem miodu, mleka i masła. Wymieszaj dokładnie. Wylej na ciasto, a gdy przestygnie wstaw do lodówki. Smacznego.

 

 

 

 

 

 

Zainspiruj nas

Komentarze (1)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

Zrobiłam i uwaga jaką posiadam to przekładanie biszkoptu zimną masą nie sklei ciasta, a co za tym idzie, przy krojeniu ciasto się rozpada.

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      Pomoc | Zasady forum
      Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

      Zobacz również

      Bruschetta z fasolą
      Przepis 12

      Bruschetta z fasolą

      Specjalność Włochów na przystawkę

      Bifeki faszerowane serem feta Przepis 22

      Bifeki faszerowane serem feta

      Kotlety po grecku

      Chleb orzechowy Przepis 112

      Chleb orzechowy

      Mamy sprawdzone patenty na pyszny, domowy chleb

      Kociołek łososiowo-pomidorowy Przepis 14

      Kociołek łososiowo-pomidorowy

      Przepyszna zupa — do wypróbowania!

      Kolorowa samba warzywna Przepis 21

      Kolorowa samba warzywna

      Zdrowe i pyszne danie

      Corpus delicti końca lata Przepis 211

      Corpus delicti końca lata

      Przepyszny deser — słodki dzięki malinom i kwaśny dzięki cytrynie

      Chrupiące płatki owsiane Przepis 210

      Chrupiące płatki owsiane

      Pyszne i proste śniadanie

      Kopytka Piotra Kucharskiego Przepis 2368

      Kopytka Piotra Kucharskiego

      Samodzielne danie lub przepyszny dodatek

      tvnpix