zamknij

Ciasto czekoladowe z bazylią

Przepis

deser Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | czekolada Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Idealne na weekendowe popołudnia
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: East News/ Dzień Dobry TVNCiasto czekoladowe z bazylią

Składniki

  •  ciasto:
  • 6 jajek
  • 250 g gorzkiej czekolady (min. 50% kakao)
  • 150 g  masła, pokrojonego na kawałki
  • 5 łyżek  posiekanej bazylii
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3 łyżki mąki pszennej
  •  polewa czekoladowa:
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki wody
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki masła
  •  Listki bazylii do dekoracji
0
0

Sposób przygotowania:

Ciasto:

  • Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni.
  • Oddziel białka od żółtek. Białka ubij z połową cukru na sztywna pianę.
  • Na wolnym ogniu rozpuść czekoladę z masłem i cukrem, pod koniec dodaj żółtka i masło, wymieszaj.
  • Do masy czekoladowej dodawaj po kilka łyżek białek i bazylię, delikatnie wszystko ze sobą mieszając.
  • Wlej masę do wysmarowanej masłem tortownicy (Ø 22 cm), piec w rozgrzanym piekarniku w temp. 180 stopni przez 25-30 minut.

Polewa:

  • Podczas pieczenia ciasta, w garnuszku podgrzej czekoladę, wodę i cukier, pod koniec dodać masło, wymieszaj.
  • Polewą polej ciasto.

Przepis z programu "Dzień Dobry TVN".

Autor: Piotr Kucharski.

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Śledzie Kasi Klich
Przepis 34

Śledzie Kasi Klich

Śledź o korzennym posmaku

Chleb z płatkami owsianymi Przepis 173

Chleb z płatkami owsianymi

Zrób piekarnię w swoim domu. To naprawdę nie jest trudne!

Gulasz z fasolki z zielonym chili Przepis 62

Gulasz z fasolki z zielonym chili

Włącz warzywa strączkowe do swojej kuchni — to naprawdę zdrowe i smaczne!

Sałatka z marynowanymi grzybami Przepis 14

Sałatka z marynowanymi grzybami

Grzybowo-ziemniaczane szaleństwo serwuj na obiad!

Corpus delicti końca lata Przepis 211

Corpus delicti końca lata

Przepyszny deser — słodki dzięki malinom i kwaśny dzięki cytrynie

Pudding z bagietki Przepis 17

Pudding z bagietki

Pudding z bagietki? To możliwe nie tylko w Anglii

Harira by Joseph Seeletso
Przepis 61

Harira by Joseph Seeletso

Odrobina Afryki w twojej kuchni

Pomidorki z karmelem i lodami Przepis 10

Pomidorki z karmelem i lodami

Deserowa wersja pomidora

tvnpix