zamknij

Ciasto czekoladowe z bazylią

Przepis

deser Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | czekolada Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Idealne na weekendowe popołudnia
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: East News/ Dzień Dobry TVNCiasto czekoladowe z bazylią

Składniki

  •  ciasto:
  • 6 jajek
  • 250 g gorzkiej czekolady (min. 50% kakao)
  • 150 g  masła, pokrojonego na kawałki
  • 5 łyżek  posiekanej bazylii
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3 łyżki mąki pszennej
  •  polewa czekoladowa:
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki wody
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki masła
  •  Listki bazylii do dekoracji
0
0

Sposób przygotowania:

Ciasto:

  • Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni.
  • Oddziel białka od żółtek. Białka ubij z połową cukru na sztywna pianę.
  • Na wolnym ogniu rozpuść czekoladę z masłem i cukrem, pod koniec dodaj żółtka i masło, wymieszaj.
  • Do masy czekoladowej dodawaj po kilka łyżek białek i bazylię, delikatnie wszystko ze sobą mieszając.
  • Wlej masę do wysmarowanej masłem tortownicy (Ø 22 cm), piec w rozgrzanym piekarniku w temp. 180 stopni przez 25-30 minut.

Polewa:

  • Podczas pieczenia ciasta, w garnuszku podgrzej czekoladę, wodę i cukier, pod koniec dodać masło, wymieszaj.
  • Polewą polej ciasto.

Przepis z programu "Dzień Dobry TVN".

Autor: Piotr Kucharski.

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Chleb orzechowy Przepis 112

Chleb orzechowy

Mamy sprawdzone patenty na pyszny, domowy chleb

Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego Przepis 116

Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego

Włoska potrawa w polskim wydaniu

Gulasz z fasolki z zielonym chili Przepis 62

Gulasz z fasolki z zielonym chili

Włącz warzywa strączkowe do swojej kuchni — to naprawdę zdrowe i smaczne!

Przysmak młodości Przepis 137

Przysmak młodości

Kanapka idealna!

Deser z mrożonych truskawek Przepis 17

Deser z mrożonych truskawek

Truskawkowe szaleństwo na poprawę nastroju

Bifeki faszerowane serem feta Przepis 22

Bifeki faszerowane serem feta

Kotlety po grecku

Grillowany ser halloumi Przepis 41

Grillowany ser halloumi

Najlepszy podany z figami i orzechami

Zupa tajska Kasi Klich
Przepis 14

Zupa tajska Kasi Klich

Ogień w gardle!

tvnpix