zamknij

Ciasto czekoladowe z imbirem

Przepis

deser Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 2 godz. Czas przygotowania | czekolada Główny składnik | 10 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 4 Ilość porcji
Ze skórką pomarańczową, goździkami i cynamonem
Ugotowałem to!1
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: East News/DDTVNCiasto czekoladowe z imbirem

Składniki

  • 250 g  gorzkiej czekolady
  • 280 g masła
  • 250 g drobnego cukru
  • 75 g mąki
  • 3 jaja
  • pół szklanki wody
  • 50 g imbiru
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki wody
  •  skórka otarta z ½ pomarańczy
  • szczypta cynamonu
  • szczypta mielonych goździków
0
2

 

Sposób przygotowania:

  • Imbir zetrzyj na tarce o małych oczkach, zasyp 3 łyżkami cukru, dodaj 3 łyżki wody, skórkę z pomarańczy, goździki, cynamon gotuj na małym ogniu aż powstanie gesty imbirowy syrop.
  • Czekoladę połam na małe kawałki, masło pokrój w kostkę.
  • Wodę zagotuj w małym rondelku z cukrem i ziarenkami wanilii, dodaj czekoladę, potem masło, następnie ściągnij garnek z ognia.
  • W misce wymieszaj mąkę i jaja, pomału dodawaj syrop czekoladowy, dodaj imbir, wymieszaj.
  • Przełóż do foremki wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Piecz 20 minut w temperaturze 180 stopni.

Przepis z programu "Dzień Dobry TVN".

Autor przepisu: Anna Starmach.

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Corpus delicti końca lata Przepis 211

Corpus delicti końca lata

Przepyszny deser — słodki dzięki malinom i kwaśny dzięki cytrynie

Ryba w curry Przepis 15

Ryba w curry

Indie na talerzu

Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego
Przepis 22

Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego

Klasyka na twoim stole

Atletyczny kurczak Przepis 20

Atletyczny kurczak

Pomysł na lekkie drugie danie

Zupa tajska Kasi Klich
Przepis 14

Zupa tajska Kasi Klich

Ogień w gardle!

Bruschetta z fasolą
Przepis 12

Bruschetta z fasolą

Specjalność Włochów na przystawkę

Tatar ze śledzia
Przepis 13

Tatar ze śledzia

Rybna poezja na kromce pumpernikla

Grillowany ser halloumi Przepis 41

Grillowany ser halloumi

Najlepszy podany z figami i orzechami

tvnpix