zamknij

Ciasto czekoladowe z imbirem

Przepis

deser Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 2 godz. Czas przygotowania | czekolada Główny składnik | 10 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 4 Ilość porcji
Ze skórką pomarańczową, goździkami i cynamonem
Ugotowałem to!1
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: East News/DDTVNCiasto czekoladowe z imbirem

Składniki

  • 250 g  gorzkiej czekolady
  • 280 g masła
  • 250 g drobnego cukru
  • 75 g mąki
  • 3 jaja
  • pół szklanki wody
  • 50 g imbiru
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki wody
  •  skórka otarta z ½ pomarańczy
  • szczypta cynamonu
  • szczypta mielonych goździków
0
2

 

Sposób przygotowania:

  • Imbir zetrzyj na tarce o małych oczkach, zasyp 3 łyżkami cukru, dodaj 3 łyżki wody, skórkę z pomarańczy, goździki, cynamon gotuj na małym ogniu aż powstanie gesty imbirowy syrop.
  • Czekoladę połam na małe kawałki, masło pokrój w kostkę.
  • Wodę zagotuj w małym rondelku z cukrem i ziarenkami wanilii, dodaj czekoladę, potem masło, następnie ściągnij garnek z ognia.
  • W misce wymieszaj mąkę i jaja, pomału dodawaj syrop czekoladowy, dodaj imbir, wymieszaj.
  • Przełóż do foremki wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Piecz 20 minut w temperaturze 180 stopni.

Przepis z programu "Dzień Dobry TVN".

Autor przepisu: Anna Starmach.

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Kotlety mielone na ostro Przepis 19

Kotlety mielone na ostro

Nowa wersja znanego dania

Tatar ze śledzia
Przepis 13

Tatar ze śledzia

Rybna poezja na kromce pumpernikla

Kociołek łososiowo-pomidorowy Przepis 13

Kociołek łososiowo-pomidorowy

Przepyszna zupa — do wypróbowania!

Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego
Przepis 22

Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego

Podany na delikatnym puree

Kotleciki z brzoskwiniami Przepis 12

Kotleciki z brzoskwiniami

Dla tych, którzy lubią niebanalne połączenia

Rozśpiewany deser na lekkim rauszu Przepis 13

Rozśpiewany deser na lekkim rauszu

Takie ciasto rozweseli każdego

Grillowany ser halloumi Przepis 41

Grillowany ser halloumi

Najlepszy podany z figami i orzechami

Bifeki faszerowane serem feta Przepis 22

Bifeki faszerowane serem feta

Kotlety po grecku

tvnpix