zamknij

Ciasto czekoladowe z morelami

Przepis

deser Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 2 godz. Czas przygotowania | owoce Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | kuchnia polska Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Melania Kozyra
Autor przepisu:
Domowe ciasto z owocami
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
1komentarz
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: Arkadiusz ŚcichockiCiasto czekoladowe z morelami

Składniki

  • 85 g masła + masło do nasmarowania formy
  • 85 g cukru
  •  bułka tarta do wysypania formy
  • 85 g gorzkiej czekolady
  • 1 łyżka brandy
  • 3 jajka
  • 85 g podpieczonych i zmielonych orzeszków ziemnych
  • 4 morele
  •  cukier puder
0
3

 

Sposób przygotowania:

  • Nasmaruj blaszkę o 24 cm średnicy roztopionym masłem i wysyp bułką.
  • Nagrzej piekarnik do 180C. Na blaszkę wysyp orzeszki i je podpiecz, a następnie zmiel.
  • Rozpuść czekoladę w garnku nad gotującą się wodą, rozpuść masło, wymieszaj. Dodaj brandy i odstaw na chwilę. Dodaj orzeszki. Wymieszaj.
  • Rodziel jajka. Utrzyj cukier z zółtkami aż zbledną. Dodaj do czekolady.
  • Ubij białka i dodaj do masy czekoladowej.
  • Podziel morele.
  • Wlej masę do przygotowanej foremki. Ułóż morele "grzbietem do góry".
  • Piecz ok 40 - 50 minut aż morele zmiękną, a patyczek zanurzony w cieście wyjdzie suchy.
  • Podawaj z lodami waniliowymi lub bitą śmietaną.

 



Zainspiruj nas

Komentarze (1)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

a gdzie jest mąka jakaś?

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      Pomoc | Zasady forum
      Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

      Zobacz również

      Śledzie Kasi Klich
      Przepis 34

      Śledzie Kasi Klich

      Śledź o korzennym posmaku

      Rozśpiewany deser na lekkim rauszu Przepis 13

      Rozśpiewany deser na lekkim rauszu

      Takie ciasto rozweseli każdego

      Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego
      Przepis 22

      Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego

      Podany na delikatnym puree

      Babka ziemniaczana Przepis 27117

      Babka ziemniaczana

      Podlaski specjał

      Carpaccio z buraków Kasi Klich
      Przepis 66

      Carpaccio z buraków Kasi Klich

      Wytworna wersja pospolitego warzywa

      Niewinna sałata skazana na towarzystwo mafijnej Gruchy Przepis 20

      Niewinna sałata skazana na towarzystwo mafijnej Gruchy

      Ta sałatka przekona cię do pietruszki!

      Bruschetta z fasolą
      Przepis 12

      Bruschetta z fasolą

      Specjalność Włochów na przystawkę

      Zupa tajska Kasi Klich
      Przepis 14

      Zupa tajska Kasi Klich

      Ogień w gardle!

      tvnpix