zamknij

Ciasto czekoladowe z morelami

Przepis

deser Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 2 godz. Czas przygotowania | owoce Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | kuchnia polska Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Melania Kozyra
Autor przepisu:
Domowe ciasto z owocami
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
1komentarz
Autor: Arkadiusz ŚcichockiCiasto czekoladowe z morelami

Składniki

  • 85 g masła + masło do nasmarowania formy
  • 85 g cukru
  •  bułka tarta do wysypania formy
  • 85 g gorzkiej czekolady
  • 1 łyżka brandy
  • 3 jajka
  • 85 g podpieczonych i zmielonych orzeszków ziemnych
  • 4 morele
  •  cukier puder
0
3

 

Sposób przygotowania:

  • Nasmaruj blaszkę o 24 cm średnicy roztopionym masłem i wysyp bułką.
  • Nagrzej piekarnik do 180C. Na blaszkę wysyp orzeszki i je podpiecz, a następnie zmiel.
  • Rozpuść czekoladę w garnku nad gotującą się wodą, rozpuść masło, wymieszaj. Dodaj brandy i odstaw na chwilę. Dodaj orzeszki. Wymieszaj.
  • Rodziel jajka. Utrzyj cukier z zółtkami aż zbledną. Dodaj do czekolady.
  • Ubij białka i dodaj do masy czekoladowej.
  • Podziel morele.
  • Wlej masę do przygotowanej foremki. Ułóż morele "grzbietem do góry".
  • Piecz ok 40 - 50 minut aż morele zmiękną, a patyczek zanurzony w cieście wyjdzie suchy.
  • Podawaj z lodami waniliowymi lub bitą śmietaną.

 



Zainspiruj nas

Komentarze (1)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

a gdzie jest mąka jakaś?

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      Pomoc | Zasady forum
      Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

      Zobacz również

      Śledzie Kasi Klich
      Przepis 34

      Śledzie Kasi Klich

      Śledź o korzennym posmaku

      Bifeki faszerowane serem feta Przepis 22

      Bifeki faszerowane serem feta

      Kotlety po grecku

      Corpus delicti końca lata Przepis 211

      Corpus delicti końca lata

      Przepyszny deser — słodki dzięki malinom i kwaśny dzięki cytrynie

      Sarna w wielkim mieście Przepis 20

      Sarna w wielkim mieście

      Burgery z dziczyzną i nietypowym dżemem

      Kaczka pływaczka Przepis 30

      Kaczka pływaczka

      Kaczka i ziemniaki na słodko

      Zupa tajska Kasi Klich
      Przepis 14

      Zupa tajska Kasi Klich

      Ogień w gardle!

      Kopytka Piotra Kucharskiego Przepis 2368

      Kopytka Piotra Kucharskiego

      Samodzielne danie lub przepyszny dodatek

      Rozśpiewany deser na lekkim rauszu Przepis 13

      Rozśpiewany deser na lekkim rauszu

      Takie ciasto rozweseli każdego

      tvnpix