zamknij

Ciasto czekoladowo-dyniowe

Przepis

deser Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 2 godz. Czas przygotowania | dynia Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Deser z dynią? To możliwe!
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Ciasto czekoladowo-gruszkowe

Składniki

  •  kakao do posypania
  • 120 g orzechów włoskich
  • szczypta ostrej papryki
  • 220 g gorzkiej czekolady
  • 150 g masła
  • 3 jajka
  • 200 g cukru trzcinowego
  • 2 cukry waniliowe z prawdziwą wanilią
  • 250 ml wody
  • 250 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 100 g tartej dyni
0
0
  • Rozgrzej piekarnik do 170ºC. Tortownicę o średnicy 23 cm nasmaruj masłem. Spód wyłóż papierem do pieczenia.
  • Orzechy wymieszaj z papryką i ułóż na blaszce do pieczenia.
  • Wstaw do piekarnika i podpiecz przez 10 minut co jakiś czas poruszając blaszką. Następnie posiekaj.
  • Czekoladę i masło rozpuść w misce ustawionej nad garnkiem z ciepłą gotującą się wodą.
  • Jajka ubij z cukrem i cukrem waniliowym na gładką i puszystą masę. Wymieszaj z rozpuszczona czekoladą. Dodaj wodę  i wymieszaj.
  • Mąkę wymieszaj z cynamonem i dodaj razem z orzechami i dynią do ciasta.
  • Całość delikatnie wymieszaj i przelej do formy. Wstaw do piekarnika i piecz 1 godzinę i 10 minut.
  • Po upieczeniu najlepiej odstawić ciasto na 1 dzień. Oprósz kakao i podaj.

Przepis autorstwa Piotra Kucharskiego.

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Kociołek łososiowo-pomidorowy Przepis 13

Kociołek łososiowo-pomidorowy

Przepyszna zupa — do wypróbowania!

Pudding z bagietki Przepis 17

Pudding z bagietki

Pudding z bagietki? To możliwe nie tylko w Anglii

Tatar ze śledzia
Przepis 13

Tatar ze śledzia

Rybna poezja na kromce pumpernikla

Bruschetta z fasolą
Przepis 12

Bruschetta z fasolą

Specjalność Włochów na przystawkę

Sztuka mięsa z ziemniaczkami i marchewką Przepis 10

Sztuka mięsa z ziemniaczkami i marchewką

Wołowina z pysznymi ziemniakami i sosem

Harira by Joseph Seeletso
Przepis 61

Harira by Joseph Seeletso

Odrobina Afryki w twojej kuchni

Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego Przepis 311

Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego

Efektowne i proste danie

Krem z brokułów z łososiem Przepis 1516

Krem z brokułów z łososiem

Zielono mi! Prosty przepis na pożywną zupę

tvnpix