zamknij

Ciasto czekoladowo-dyniowe

Przepis

deser Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 2 godz. Czas przygotowania | dynia Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Deser z dynią? To możliwe!
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Ciasto czekoladowo-gruszkowe

Składniki

  •  kakao do posypania
  • 120 g orzechów włoskich
  • szczypta ostrej papryki
  • 220 g gorzkiej czekolady
  • 150 g masła
  • 3 jajka
  • 200 g cukru trzcinowego
  • 2 cukry waniliowe z prawdziwą wanilią
  • 250 ml wody
  • 250 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 100 g tartej dyni
0
0
  • Rozgrzej piekarnik do 170ºC. Tortownicę o średnicy 23 cm nasmaruj masłem. Spód wyłóż papierem do pieczenia.
  • Orzechy wymieszaj z papryką i ułóż na blaszce do pieczenia.
  • Wstaw do piekarnika i podpiecz przez 10 minut co jakiś czas poruszając blaszką. Następnie posiekaj.
  • Czekoladę i masło rozpuść w misce ustawionej nad garnkiem z ciepłą gotującą się wodą.
  • Jajka ubij z cukrem i cukrem waniliowym na gładką i puszystą masę. Wymieszaj z rozpuszczona czekoladą. Dodaj wodę  i wymieszaj.
  • Mąkę wymieszaj z cynamonem i dodaj razem z orzechami i dynią do ciasta.
  • Całość delikatnie wymieszaj i przelej do formy. Wstaw do piekarnika i piecz 1 godzinę i 10 minut.
  • Po upieczeniu najlepiej odstawić ciasto na 1 dzień. Oprósz kakao i podaj.

Przepis autorstwa Piotra Kucharskiego.

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Niewinna sałata skazana na towarzystwo mafijnej Gruchy Przepis 20

Niewinna sałata skazana na towarzystwo mafijnej Gruchy

Ta sałatka przekona cię do pietruszki!

Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego Przepis 116

Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego

Włoska potrawa w polskim wydaniu

Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego
Przepis 22

Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego

Podany na delikatnym puree

Burgery z musztardą i boczkiem Przepis 412

Burgery z musztardą i boczkiem

W klimacie amerykańskiego baru

Bruschetta z fasolą
Przepis 12

Bruschetta z fasolą

Specjalność Włochów na przystawkę

Chrupiące płatki owsiane Przepis 210

Chrupiące płatki owsiane

Pyszne i proste śniadanie

Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików Przepis 80

Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików

Klasyczne połączenie grzybów i mięsa

Rozśpiewany deser na lekkim rauszu Przepis 13

Rozśpiewany deser na lekkim rauszu

Takie ciasto rozweseli każdego

tvnpix