zamknij

Ciasto czekoladowo-dyniowe

Przepis

deser Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 2 godz. Czas przygotowania | dynia Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Deser z dynią? To możliwe!
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Ciasto czekoladowo-gruszkowe

Składniki

  •  kakao do posypania
  • 120 g orzechów włoskich
  • szczypta ostrej papryki
  • 220 g gorzkiej czekolady
  • 150 g masła
  • 3 jajka
  • 200 g cukru trzcinowego
  • 2 cukry waniliowe z prawdziwą wanilią
  • 250 ml wody
  • 250 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 100 g tartej dyni
0
0
  • Rozgrzej piekarnik do 170ºC. Tortownicę o średnicy 23 cm nasmaruj masłem. Spód wyłóż papierem do pieczenia.
  • Orzechy wymieszaj z papryką i ułóż na blaszce do pieczenia.
  • Wstaw do piekarnika i podpiecz przez 10 minut co jakiś czas poruszając blaszką. Następnie posiekaj.
  • Czekoladę i masło rozpuść w misce ustawionej nad garnkiem z ciepłą gotującą się wodą.
  • Jajka ubij z cukrem i cukrem waniliowym na gładką i puszystą masę. Wymieszaj z rozpuszczona czekoladą. Dodaj wodę  i wymieszaj.
  • Mąkę wymieszaj z cynamonem i dodaj razem z orzechami i dynią do ciasta.
  • Całość delikatnie wymieszaj i przelej do formy. Wstaw do piekarnika i piecz 1 godzinę i 10 minut.
  • Po upieczeniu najlepiej odstawić ciasto na 1 dzień. Oprósz kakao i podaj.

Przepis autorstwa Piotra Kucharskiego.

Zainspiruj nas

Zobacz również

Śledzie Kasi Klich
Przepis 34

Śledzie Kasi Klich

Śledź o korzennym posmaku

Sztuka mięsa z ziemniaczkami i marchewką Przepis 10

Sztuka mięsa z ziemniaczkami i marchewką

Wołowina z pysznymi ziemniakami i sosem

Zupa tajska Kasi Klich
Przepis 14

Zupa tajska Kasi Klich

Ogień w gardle!

Carpaccio z buraków Kasi Klich
Przepis 66

Carpaccio z buraków Kasi Klich

Wytworna wersja pospolitego warzywa

Rozśpiewany deser na lekkim rauszu Przepis 13

Rozśpiewany deser na lekkim rauszu

Takie ciasto rozweseli każdego

Bifeki faszerowane serem feta Przepis 22

Bifeki faszerowane serem feta

Kotlety po grecku

Karp w sosie grzybowym Ani Starmach Przepis 21

Karp w sosie grzybowym Ani Starmach

Nowa wersja podania tradycyjnej ryby

Ryba w curry Przepis 15

Ryba w curry

Indie na talerzu

tvnpix