zamknij

Ciasto czekoladowo-dyniowe

Przepis

deser Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 2 godz. Czas przygotowania | dynia Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Deser z dynią? To możliwe!
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Ciasto czekoladowo-gruszkowe

Składniki

  •  kakao do posypania
  • 120 g orzechów włoskich
  • szczypta ostrej papryki
  • 220 g gorzkiej czekolady
  • 150 g masła
  • 3 jajka
  • 200 g cukru trzcinowego
  • 2 cukry waniliowe z prawdziwą wanilią
  • 250 ml wody
  • 250 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 100 g tartej dyni
0
0
  • Rozgrzej piekarnik do 170ºC. Tortownicę o średnicy 23 cm nasmaruj masłem. Spód wyłóż papierem do pieczenia.
  • Orzechy wymieszaj z papryką i ułóż na blaszce do pieczenia.
  • Wstaw do piekarnika i podpiecz przez 10 minut co jakiś czas poruszając blaszką. Następnie posiekaj.
  • Czekoladę i masło rozpuść w misce ustawionej nad garnkiem z ciepłą gotującą się wodą.
  • Jajka ubij z cukrem i cukrem waniliowym na gładką i puszystą masę. Wymieszaj z rozpuszczona czekoladą. Dodaj wodę  i wymieszaj.
  • Mąkę wymieszaj z cynamonem i dodaj razem z orzechami i dynią do ciasta.
  • Całość delikatnie wymieszaj i przelej do formy. Wstaw do piekarnika i piecz 1 godzinę i 10 minut.
  • Po upieczeniu najlepiej odstawić ciasto na 1 dzień. Oprósz kakao i podaj.

Przepis autorstwa Piotra Kucharskiego.

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Kotlety mielone na ostro Przepis 19

Kotlety mielone na ostro

Nowa wersja znanego dania

Harira by Joseph Seeletso
Przepis 61

Harira by Joseph Seeletso

Odrobina Afryki w twojej kuchni

Orzechowy gangster z Bronxu Przepis 63

Orzechowy gangster z Bronxu

Rozpływające się w ustach ciasto przypominające smakiem ulubione batoniki

Krem z brokułów z łososiem Przepis 1516

Krem z brokułów z łososiem

Zielono mi! Prosty przepis na pożywną zupę

Gulasz z fasolki z zielonym chili Przepis 62

Gulasz z fasolki z zielonym chili

Włącz warzywa strączkowe do swojej kuchni — to naprawdę zdrowe i smaczne!

Tatar ze śledzia
Przepis 13

Tatar ze śledzia

Rybna poezja na kromce pumpernikla

Knedle ze śliwkami Przepis 1262

Knedle ze śliwkami

Przepis na słodki obiad

Bruschetta z fasolą
Przepis 12

Bruschetta z fasolą

Specjalność Włochów na przystawkę

tvnpix