zamknij

Ciasto czekoladowo - migdałowe

Przepis

deser Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | czekolada Główny składnik | 10 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Bez glutenu
Ugotowałem to!7
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
1komentarz
Autor: Arkadiusz ŚcichockiCiasto czekoladowo migdałowe (dla bezglutenowców)

Składniki

  • 100 g masła
  • 140 g najlepszej gorzkiej czekolady
  • 6 jajek
  • 140 g zmielonych migdałów
  • 1 łyżeczka Cointreau (opcjonalnie)
  • 80 g cukru
  •  kakao do posypania
0
5

 

Sposób przygotowania:

  • Czekoladę roztop z masłem w garnuszku nad gotującą się wodą. Odstaw na chwilę.
  • Rozdziel jajka. Żółtka wlej do masy czekoladowo- maślanej. Białka ubij z cukrem na sztywną pianę.
  • Migdały i likier dodaj do masy czekoladowej.
  • Pomału dodaj białka.Wynieszaj. Masę przelej do foremki wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą.
  • Piecz ok. 30 minut w 170C aż patyczek włożony do ciasta wyjdzie z niego suchy.
  • Jak ciasto ostygnie, posypa kakao.

* Cointreau - pomarańczowy likier. Charakteryzuje się łagodnym i czystym smakiem słodko-gorzkich skórek pomarańczowych.

Ciasto czekoladowo migdałowe (dla bezglutenowców)
Autor: Arkadiusz Ścichocki Ciasto czekoladowo migdałowe (dla bezglutenowców)

 

Ciasto czekoladowo migdałowe (dla bezglutenowców)
Autor: Arkadiusz Ścichocki Ciasto czekoladowo migdałowe (dla bezglutenowców)

 

Inne przepisy Melani Kozyry:

 

Zainspiruj nas

Komentarze (1)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

jaka powinna być wielkość tortownicy? Czy mogę tą masę zamiast do tortownicy wlewać do foremek do muffinek? Ile wtedy piec? Dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam. Asia

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      Pomoc | Zasady forum
      Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

      Zobacz również

      Champion cyklistów Przepis 16

      Champion cyklistów

      Niebanalna szarlotka

      Corpus delicti końca lata Przepis 211

      Corpus delicti końca lata

      Przepyszny deser — słodki dzięki malinom i kwaśny dzięki cytrynie

      Karp w sosie grzybowym Ani Starmach Przepis 21

      Karp w sosie grzybowym Ani Starmach

      Nowa wersja podania tradycyjnej ryby

      Harira by Joseph Seeletso
      Przepis 61

      Harira by Joseph Seeletso

      Odrobina Afryki w twojej kuchni

      Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego Przepis 116

      Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego

      Włoska potrawa w polskim wydaniu

      Chleb z płatkami owsianymi Przepis 173

      Chleb z płatkami owsianymi

      Zrób piekarnię w swoim domu. To naprawdę nie jest trudne!

      Deser z mrożonych truskawek Przepis 17

      Deser z mrożonych truskawek

      Truskawkowe szaleństwo na poprawę nastroju

      Bifeki faszerowane serem feta Przepis 22

      Bifeki faszerowane serem feta

      Kotlety po grecku

      tvnpix