zamknij

Ciasto czekoladowo - migdałowe

Przepis

deser Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | czekolada Główny składnik | 10 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Bez glutenu
Ugotowałem to!7
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
1komentarz
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: Arkadiusz ŚcichockiCiasto czekoladowo migdałowe (dla bezglutenowców)

Składniki

  • 100 g masła
  • 140 g najlepszej gorzkiej czekolady
  • 6 jajek
  • 140 g zmielonych migdałów
  • 1 łyżeczka Cointreau (opcjonalnie)
  • 80 g cukru
  •  kakao do posypania
0
5

 

Sposób przygotowania:

  • Czekoladę roztop z masłem w garnuszku nad gotującą się wodą. Odstaw na chwilę.
  • Rozdziel jajka. Żółtka wlej do masy czekoladowo- maślanej. Białka ubij z cukrem na sztywną pianę.
  • Migdały i likier dodaj do masy czekoladowej.
  • Pomału dodaj białka.Wynieszaj. Masę przelej do foremki wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą.
  • Piecz ok. 30 minut w 170C aż patyczek włożony do ciasta wyjdzie z niego suchy.
  • Jak ciasto ostygnie, posypa kakao.

* Cointreau - pomarańczowy likier. Charakteryzuje się łagodnym i czystym smakiem słodko-gorzkich skórek pomarańczowych.

Ciasto czekoladowo migdałowe (dla bezglutenowców)
Autor: Arkadiusz Ścichocki Ciasto czekoladowo migdałowe (dla bezglutenowców)

 

Ciasto czekoladowo migdałowe (dla bezglutenowców)
Autor: Arkadiusz Ścichocki Ciasto czekoladowo migdałowe (dla bezglutenowców)

 

Inne przepisy Melani Kozyry:

 

Zainspiruj nas

Komentarze (1)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

jaka powinna być wielkość tortownicy? Czy mogę tą masę zamiast do tortownicy wlewać do foremek do muffinek? Ile wtedy piec? Dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam. Asia

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      Pomoc | Zasady forum
      Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

      Zobacz również

      Szaszłyki wyborne Przepis 59

      Szaszłyki wyborne

      Nie tylko na sezon grillowy

      Puszyste ego Przepis 14

      Puszyste ego

      Rozpływający się w ustach krem z sosem malinowym

      Champion cyklistów Przepis 16

      Champion cyklistów

      Niebanalna szarlotka

      Pomidorki z karmelem i lodami Przepis 10

      Pomidorki z karmelem i lodami

      Deserowa wersja pomidora

      Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego Przepis 116

      Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego

      Pizza godna królów

      Carpaccio z buraków Kasi Klich
      Przepis 66

      Carpaccio z buraków Kasi Klich

      Wytworna wersja pospolitego warzywa

      Przysmak młodości Przepis 137

      Przysmak młodości

      Kanapka idealna!

      Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego
      Przepis 22

      Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego

      Klasyka na twoim stole

      tvnpix