zamknij

Ciasto czekoladowo - migdałowe

Przepis

deser Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | czekolada Główny składnik | 10 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Bez glutenu
Ugotowałem to!7
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
1komentarz
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: Arkadiusz ŚcichockiCiasto czekoladowo migdałowe (dla bezglutenowców)

Składniki

  • 100 g masła
  • 140 g najlepszej gorzkiej czekolady
  • 6 jajek
  • 140 g zmielonych migdałów
  • 1 łyżeczka Cointreau (opcjonalnie)
  • 80 g cukru
  •  kakao do posypania
0
5

 

Sposób przygotowania:

  • Czekoladę roztop z masłem w garnuszku nad gotującą się wodą. Odstaw na chwilę.
  • Rozdziel jajka. Żółtka wlej do masy czekoladowo- maślanej. Białka ubij z cukrem na sztywną pianę.
  • Migdały i likier dodaj do masy czekoladowej.
  • Pomału dodaj białka.Wynieszaj. Masę przelej do foremki wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą.
  • Piecz ok. 30 minut w 170C aż patyczek włożony do ciasta wyjdzie z niego suchy.
  • Jak ciasto ostygnie, posypa kakao.

* Cointreau - pomarańczowy likier. Charakteryzuje się łagodnym i czystym smakiem słodko-gorzkich skórek pomarańczowych.

Ciasto czekoladowo migdałowe (dla bezglutenowców)
Autor: Arkadiusz Ścichocki Ciasto czekoladowo migdałowe (dla bezglutenowców)

 

Ciasto czekoladowo migdałowe (dla bezglutenowców)
Autor: Arkadiusz Ścichocki Ciasto czekoladowo migdałowe (dla bezglutenowców)

 

Inne przepisy Melani Kozyry:

 

Zainspiruj nas

Komentarze (1)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

jaka powinna być wielkość tortownicy? Czy mogę tą masę zamiast do tortownicy wlewać do foremek do muffinek? Ile wtedy piec? Dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam. Asia

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      Pomoc | Zasady forum
      Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

      Zobacz również

      Tatar ze śledzia
      Przepis 13

      Tatar ze śledzia

      Rybna poezja na kromce pumpernikla

      Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików Przepis 80

      Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików

      Klasyczne połączenie grzybów i mięsa

      Kaczka pływaczka Przepis 30

      Kaczka pływaczka

      Kaczka i ziemniaki na słodko

      Krem z brokułów z łososiem Przepis 1516

      Krem z brokułów z łososiem

      Zielono mi! Prosty przepis na pożywną zupę

      Zupa tajska Kasi Klich
      Przepis 14

      Zupa tajska Kasi Klich

      Ogień w gardle!

      Orzechowy gangster z Bronxu Przepis 63

      Orzechowy gangster z Bronxu

      Rozpływające się w ustach ciasto przypominające smakiem ulubione batoniki

      Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego Przepis 116

      Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego

      Pizza godna królów

      Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego
      Przepis 22

      Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego

      Klasyka na twoim stole

      tvnpix