zamknij

Ciasto czekoladowo - migdałowe

Przepis

deser Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | czekolada Główny składnik | 10 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Bez glutenu
Ugotowałem to!7
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
1komentarz
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: Arkadiusz ŚcichockiCiasto czekoladowo migdałowe (dla bezglutenowców)

Składniki

  • 100 g masła
  • 140 g najlepszej gorzkiej czekolady
  • 6 jajek
  • 140 g zmielonych migdałów
  • 1 łyżeczka Cointreau (opcjonalnie)
  • 80 g cukru
  •  kakao do posypania
0
5

 

Sposób przygotowania:

  • Czekoladę roztop z masłem w garnuszku nad gotującą się wodą. Odstaw na chwilę.
  • Rozdziel jajka. Żółtka wlej do masy czekoladowo- maślanej. Białka ubij z cukrem na sztywną pianę.
  • Migdały i likier dodaj do masy czekoladowej.
  • Pomału dodaj białka.Wynieszaj. Masę przelej do foremki wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą.
  • Piecz ok. 30 minut w 170C aż patyczek włożony do ciasta wyjdzie z niego suchy.
  • Jak ciasto ostygnie, posypa kakao.

* Cointreau - pomarańczowy likier. Charakteryzuje się łagodnym i czystym smakiem słodko-gorzkich skórek pomarańczowych.

Ciasto czekoladowo migdałowe (dla bezglutenowców)
Autor: Arkadiusz Ścichocki Ciasto czekoladowo migdałowe (dla bezglutenowców)

 

Ciasto czekoladowo migdałowe (dla bezglutenowców)
Autor: Arkadiusz Ścichocki Ciasto czekoladowo migdałowe (dla bezglutenowców)

 

Inne przepisy Melani Kozyry:

 

Zainspiruj nas

Komentarze (1)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

jaka powinna być wielkość tortownicy? Czy mogę tą masę zamiast do tortownicy wlewać do foremek do muffinek? Ile wtedy piec? Dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam. Asia

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      Pomoc | Zasady forum
      Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

      Zobacz również

      Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego Przepis 116

      Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego

      Włoska potrawa w polskim wydaniu

      Grillowany ser halloumi Przepis 41

      Grillowany ser halloumi

      Najlepszy podany z figami i orzechami

      Champion cyklistów Przepis 16

      Champion cyklistów

      Niebanalna szarlotka

      Wiśniowy drift Przepis 102

      Wiśniowy drift

      Sernik z sosem wiśniowym

      Ryba w curry Przepis 15

      Ryba w curry

      Indie na talerzu

      Kaczka pływaczka Przepis 30

      Kaczka pływaczka

      Kaczka i ziemniaki na słodko

      Puszyste ego Przepis 14

      Puszyste ego

      Rozpływający się w ustach krem z sosem malinowym

      Rozśpiewany deser na lekkim rauszu Przepis 13

      Rozśpiewany deser na lekkim rauszu

      Takie ciasto rozweseli każdego

      tvnpix