zamknij

Ciasto drożdżowe ze śliwkami

Przepis

deser Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | owoce Główny składnik | 10 zł Koszt przygotowania | kuchnia polska Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Jak u babci
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Autor: DDTVN/East NewsCiasto drożdżowe ze śliwkami

Składniki

  • Do  ciasta:
  • 1 kg mąki
  • 500 ml mleka
  • 200 g masła
  • 60 g drożdży
  • 1 cukier waniliowy
  • 200 g cukru
  • 2 jaja
  • 6 żółtek
  • Do kruszonki:
  • 4 łyżki mąki
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 50 g masła
  • 1 cukier waniliowy
  • do smaku cynamon
  • + 1kg śliwek węgierek
  • + 1 słoik powideł śliwkowych
0
0

Sposób przygotowania:

  • Mleko podgrzej, dodaj drożdże, odrobinę mąki, cukru, wymieszaj i odstaw rozczyn do wyrośnięcia. Żółtka i jajka oraz cukier i cukier wanilinowy ubij na kogel-mogel, masło rozpuść. Rozczyn połącz z pozostałą mąką, ubitymi jajkami, masłem. Wszystko razem wyrób na jednolite ciasto o dość lekkiej konsystencji.
  • Przygotuj kruszonkę: 50 g masła, 3 łyżki cukru pudru, 4 łyżki mąki połącz z cukierem waniliowym i cynamonem i zagnieć.
  • Wyrośnięte ciasto wyłóż na blaszkę, posmaruj powidłami, wyłóż połówki śliwek i wszystko posyp kruszonką. Po wyrośnięciu piecz w piekarniku w temp. 180 stopni około 40 minut.

Przepis z "Dzień dobry TVN".

 

 

 

 

 

 

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Puszyste ego Przepis 14

Puszyste ego

Rozpływający się w ustach krem z sosem malinowym

Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego Przepis 116

Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego

Włoska potrawa w polskim wydaniu

Sarna w wielkim mieście Przepis 20

Sarna w wielkim mieście

Burgery z dziczyzną i nietypowym dżemem

Pudding z bagietki Przepis 17

Pudding z bagietki

Pudding z bagietki? To możliwe nie tylko w Anglii

Chrupiące płatki owsiane Przepis 210

Chrupiące płatki owsiane

Pyszne i proste śniadanie

Carpaccio z buraków Kasi Klich
Przepis 66

Carpaccio z buraków Kasi Klich

Wytworna wersja pospolitego warzywa

Kopytka Piotra Kucharskiego Przepis 2368

Kopytka Piotra Kucharskiego

Samodzielne danie lub przepyszny dodatek

Corpus delicti końca lata Przepis 211

Corpus delicti końca lata

Przepyszny deser — słodki dzięki malinom i kwaśny dzięki cytrynie

tvnpix