zamknij

Ciasto drożdżowe ze śliwkami

Przepis

deser Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | owoce Główny składnik | 10 zł Koszt przygotowania | kuchnia polska Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Jak u babci
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: DDTVN/East NewsCiasto drożdżowe ze śliwkami

Składniki

  • Do  ciasta:
  • 1 kg mąki
  • 500 ml mleka
  • 200 g masła
  • 60 g drożdży
  • 1 cukier waniliowy
  • 200 g cukru
  • 2 jaja
  • 6 żółtek
  • Do kruszonki:
  • 4 łyżki mąki
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 50 g masła
  • 1 cukier waniliowy
  • do smaku cynamon
  • + 1kg śliwek węgierek
  • + 1 słoik powideł śliwkowych
0
0

Sposób przygotowania:

  • Mleko podgrzej, dodaj drożdże, odrobinę mąki, cukru, wymieszaj i odstaw rozczyn do wyrośnięcia. Żółtka i jajka oraz cukier i cukier wanilinowy ubij na kogel-mogel, masło rozpuść. Rozczyn połącz z pozostałą mąką, ubitymi jajkami, masłem. Wszystko razem wyrób na jednolite ciasto o dość lekkiej konsystencji.
  • Przygotuj kruszonkę: 50 g masła, 3 łyżki cukru pudru, 4 łyżki mąki połącz z cukierem waniliowym i cynamonem i zagnieć.
  • Wyrośnięte ciasto wyłóż na blaszkę, posmaruj powidłami, wyłóż połówki śliwek i wszystko posyp kruszonką. Po wyrośnięciu piecz w piekarniku w temp. 180 stopni około 40 minut.

Przepis z "Dzień dobry TVN".

 

 

 

 

 

 

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Sztuka mięsa z ziemniaczkami i marchewką Przepis 10

Sztuka mięsa z ziemniaczkami i marchewką

Wołowina z pysznymi ziemniakami i sosem

Orzechowy gangster z Bronxu Przepis 63

Orzechowy gangster z Bronxu

Rozpływające się w ustach ciasto przypominające smakiem ulubione batoniki

Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego Przepis 116

Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego

Pizza godna królów

Kaczka pływaczka Przepis 30

Kaczka pływaczka

Kaczka i ziemniaki na słodko

Krem z brokułów z łososiem Przepis 1516

Krem z brokułów z łososiem

Zielono mi! Prosty przepis na pożywną zupę

Kanapki ze smażoną makrelą Przepis 150

Kanapki ze smażoną makrelą

Idealne na śniadanie lub kolację

Śledzie Kasi Klich
Przepis 34

Śledzie Kasi Klich

Śledź o korzennym posmaku

Pudding z bagietki Przepis 17

Pudding z bagietki

Pudding z bagietki? To możliwe nie tylko w Anglii

tvnpix