zamknij

Ciasto drożdżowe ze śliwkami

Przepis

deser Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | owoce Główny składnik | 10 zł Koszt przygotowania | kuchnia polska Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Jak u babci
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: DDTVN/East NewsCiasto drożdżowe ze śliwkami

Składniki

  • Do  ciasta:
  • 1 kg mąki
  • 500 ml mleka
  • 200 g masła
  • 60 g drożdży
  • 1 cukier waniliowy
  • 200 g cukru
  • 2 jaja
  • 6 żółtek
  • Do kruszonki:
  • 4 łyżki mąki
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 50 g masła
  • 1 cukier waniliowy
  • do smaku cynamon
  • + 1kg śliwek węgierek
  • + 1 słoik powideł śliwkowych
0
0

Sposób przygotowania:

  • Mleko podgrzej, dodaj drożdże, odrobinę mąki, cukru, wymieszaj i odstaw rozczyn do wyrośnięcia. Żółtka i jajka oraz cukier i cukier wanilinowy ubij na kogel-mogel, masło rozpuść. Rozczyn połącz z pozostałą mąką, ubitymi jajkami, masłem. Wszystko razem wyrób na jednolite ciasto o dość lekkiej konsystencji.
  • Przygotuj kruszonkę: 50 g masła, 3 łyżki cukru pudru, 4 łyżki mąki połącz z cukierem waniliowym i cynamonem i zagnieć.
  • Wyrośnięte ciasto wyłóż na blaszkę, posmaruj powidłami, wyłóż połówki śliwek i wszystko posyp kruszonką. Po wyrośnięciu piecz w piekarniku w temp. 180 stopni około 40 minut.

Przepis z "Dzień dobry TVN".

 

 

 

 

 

 

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Grillowany ser halloumi Przepis 41

Grillowany ser halloumi

Najlepszy podany z figami i orzechami

Knedle ze śliwkami Przepis 1262

Knedle ze śliwkami

Przepis na słodki obiad

Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego Przepis 116

Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego

Włoska potrawa w polskim wydaniu

Corpus delicti końca lata Przepis 211

Corpus delicti końca lata

Przepyszny deser — słodki dzięki malinom i kwaśny dzięki cytrynie

Bifeki faszerowane serem feta Przepis 22

Bifeki faszerowane serem feta

Kotlety po grecku

Ryba w curry Przepis 15

Ryba w curry

Indie na talerzu

Pomidorki z karmelem i lodami Przepis 10

Pomidorki z karmelem i lodami

Deserowa wersja pomidora

Karp w sosie grzybowym Ani Starmach Przepis 21

Karp w sosie grzybowym Ani Starmach

Nowa wersja podania tradycyjnej ryby

tvnpix