zamknij

Ciasto kakaowe z wiśniami

Przepis

deser Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | mąka Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
martyna97
Autor przepisu:
Słodkości od "martyna97"
Ugotowałem to!2
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: martyna97Ciasto kakaowe z wiśniami

Składniki

  • 2 szklanki mąki pszennej (1 szklanka)
  • 3/4 szkl. - 1 szklanka mleka
  • 300g wiśni wydrylowych
  • 1/4 szklanki oleju rzepakowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki cukru
  • 4 łyżki kakao
  • 1 jajko
0
2

Sposób przygotowania:

  • W jednej misce wymieszaj suche składniki - mąkę, proszek do pieczenia, cukier i kakao. W drugiej misce wymieszaj mokre składniki - olej, mleko i jajko.
  • Dodaj mokre składniki do suchych i dokładnie wymieszaj.
  • Jeśli ciasto będzie bardzo gęste dodaj mleko, ok. 7 łyżek. Na koniec dodaj wiśnie (garść zostawić do posypania na wierzchu) i ponownie wymieszaj.
  • Przelej ciasto do keksówki o długości 25cm wyłożonej papierem do pieczenia, wierzch ciasta posyp pozostałą garścią wiśni i włóż je do piekarnika. Piecz ok. 50min - 1h w temp. 180*C, patyczek wbity w ciasto powinien wyjść suchy. Smacznego! :)

 

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego Przepis 311

Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego

Efektowne i proste danie

Babka ziemniaczana Przepis 27117

Babka ziemniaczana

Podlaski specjał

Carpaccio z buraków Kasi Klich
Przepis 66

Carpaccio z buraków Kasi Klich

Wytworna wersja pospolitego warzywa

Corpus delicti końca lata Przepis 211

Corpus delicti końca lata

Przepyszny deser — słodki dzięki malinom i kwaśny dzięki cytrynie

Kotleciki z brzoskwiniami Przepis 12

Kotleciki z brzoskwiniami

Dla tych, którzy lubią niebanalne połączenia

Gulasz z fasolki z zielonym chili Przepis 62

Gulasz z fasolki z zielonym chili

Włącz warzywa strączkowe do swojej kuchni — to naprawdę zdrowe i smaczne!

Chrupiące płatki owsiane Przepis 210

Chrupiące płatki owsiane

Pyszne i proste śniadanie

Harira by Joseph Seeletso
Przepis 61

Harira by Joseph Seeletso

Odrobina Afryki w twojej kuchni

tvnpix