zamknij

Ciasto królewskie

Przepis

deser Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 2 godz. Czas przygotowania | ciasto Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | kuchnia polska Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Salvador Dali
Autor przepisu:
Z miodem
Ugotowałem to!31
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
8komentarzy
Autor: Salvador DaliCiasto królewkie

Składniki

  • Na  ciasto:
  • 200 g mąki pszennej
  • 150 g cukru
  • 1 jajko
  • 3 łyżki miodu
  • 6 łyżek mleka
  • 1 łyżeczka sody
  • Na krem:
  • 0,5 l mleka
  • 1 łyżka mąki ziemniaczananej
  • 200g masła
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 200 g cukru
  • dowolnie powidła śliwkowe
  • dowolna polewa np. czekoladowa
0
16

Sposób przygotowania:

  • Ciasto: Składniki na ciasto zagnieć. Podziel ciasto na 3 równe części, upiecz każdy osobno, tak by miały te same wymiary. Piecz w temperaturze ok.150 stopni do ze złocenia 15-20minut.
  • Krem: Z pół litra mleka odlej połowę szklanki, rozmieszaj w niej obie mąki. Resztę mleka zagotuj z cukrem. Do gotującego się mleka wlej mieszankę i gotuj jak budyń-na gęstą papkę.
  • Ostudź. Utrzyj masło na puszystą, jasną masę i dodawaj po łyżce ostudzonego budyniu.
  • Całość: Ostudzony blat posmaruj powidłami. Przykryj drugim ostudzonym blatem. Na to 2/3 masy budyniowej. Przykryj 3 blatem, a na to reszta masy budyniowej. Ozdób wedle uznania np. polej polewą czekoladową.

 

 

 

 

 

 

Zainspiruj nas

Komentarze (8)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

Właśnie zrobiłam to ciasto, podwójną porcję. Ciasto jest miękkie, na pewno nie do ulepienia lecz do wylania. Rozprowadziłam szpatułką na dwie duże blaszki. Zmodyfikowałam przepis tym że pierwszy blat posmarowałam kakaowym karmelem, wylałam 2/3 masy budyniowej i nałożyłam drugi placek. Wylałam resztę masy i polałam karmelem pomieszanym... rozwiń

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      ciasto naprawde pyszne :) tylko zamiast marmolady dalem exstrakt z malin i smakuje bosko ! Dla tych ktorzy nie wiedza jak zrobic ciasto na 3 porcje : ciasto dzielisz na 3 ( wychodzi naprawde bardzo malo , blaszke posmaruj margaryna i ciasto rozprowadzasz za pomoca reki ktora co chwile zwilzasz woda , wychodzi bardzo cieniutkie ciasto ale po upieczeniu... rozwiń

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          ~Gość

          Właśnie je robiłam. Dramat! Składników na ciasto za mało (wyjdzie jeden blat, na pewno nie trzy!), lepi się, trzeba dodać prawie drugie tyle mąki. Koniec końców zamiast ciasta wyszły ciastka. Nie polecam przepisu.

          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
              0
            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                0
              • zgłoś naruszenie
              ~Gość

              witam,
              Mialam ten sam problem, dodalam wiecej mąki- podsypywałam, ąz w końcu podzieliłam ciasto na 3 ręką uklepalam w formie placki w okrągłej tortownicy. Pieklam na 3 razy - każdy z osobna. Niby wyszły - gdyż z uwagi iż zawieraja sode placki puchną - przyłożyłam je papierem i fasolkami podczas pieczenia. Efekt podam jutro - gdyż... rozwiń

              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                  0
                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                    0
                  • zgłoś naruszenie
                  ~Gość

                  czy komus wyszło to ciasto? właśnie staram sie je rozwałkować DRAMAT!!! Moze jakies wskazówki bo okrutnie sie lepi do maty i do wałka ?? i na jaka forme?

                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                      0
                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                        0
                      • zgłoś naruszenie
                      ~Gość

                      Jest napisane wyraźnie, że 1 łyżka mąki ziemniaczanej

                      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                          0
                        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                            0
                          • zgłoś naruszenie
                          ~Gość

                          ile tej maki ziemniaczanej

                          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                              0
                            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                0
                              • zgłoś naruszenie
                              Pomoc | Zasady forum
                              Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

                              Zobacz również

                              Champion cyklistów Przepis 16

                              Champion cyklistów

                              Niebanalna szarlotka

                              Kotlety mielone na ostro Przepis 19

                              Kotlety mielone na ostro

                              Nowa wersja znanego dania

                              Rozśpiewany deser na lekkim rauszu Przepis 13

                              Rozśpiewany deser na lekkim rauszu

                              Takie ciasto rozweseli każdego

                              Sałatka z marynowanymi grzybami Przepis 14

                              Sałatka z marynowanymi grzybami

                              Grzybowo-ziemniaczane szaleństwo serwuj na obiad!

                              Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików Przepis 80

                              Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików

                              Klasyczne połączenie grzybów i mięsa

                              Pudding z bagietki Przepis 17

                              Pudding z bagietki

                              Pudding z bagietki? To możliwe nie tylko w Anglii

                              Chleb orzechowy Przepis 112

                              Chleb orzechowy

                              Mamy sprawdzone patenty na pyszny, domowy chleb

                              Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego
                              Przepis 22

                              Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego

                              Klasyka na twoim stole

                              tvnpix