zamknij

Ciasto królewskie

Przepis

deser Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 2 godz. Czas przygotowania | ciasto Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | kuchnia polska Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Salvador Dali
Autor przepisu:
Z miodem
Ugotowałem to!31
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
10komentarzy
Autor: Salvador DaliCiasto królewkie

Składniki

  • Na  ciasto:
  • 200 g mąki pszennej
  • 150 g cukru
  • 1 jajko
  • 3 łyżki miodu
  • 6 łyżek mleka
  • 1 łyżeczka sody
  • Na krem:
  • 0,5 l mleka
  • 1 łyżka mąki ziemniaczananej
  • 200g masła
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 200 g cukru
  • dowolnie powidła śliwkowe
  • dowolna polewa np. czekoladowa
0
16

Sposób przygotowania:

  • Ciasto: Składniki na ciasto zagnieć. Podziel ciasto na 3 równe części, upiecz każdy osobno, tak by miały te same wymiary. Piecz w temperaturze ok.150 stopni do ze złocenia 15-20minut.
  • Krem: Z pół litra mleka odlej połowę szklanki, rozmieszaj w niej obie mąki. Resztę mleka zagotuj z cukrem. Do gotującego się mleka wlej mieszankę i gotuj jak budyń-na gęstą papkę.
  • Ostudź. Utrzyj masło na puszystą, jasną masę i dodawaj po łyżce ostudzonego budyniu.
  • Całość: Ostudzony blat posmaruj powidłami. Przykryj drugim ostudzonym blatem. Na to 2/3 masy budyniowej. Przykryj 3 blatem, a na to reszta masy budyniowej. Ozdób wedle uznania np. polej polewą czekoladową.

 

 

 

 

 

 

Zainspiruj nas

Komentarze (10)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

Ciasto okropnie lepiące, nie wystarcza na 3 blaty. Beznadziejna masa budyniowa, lejąca i okropnie słodka. Nie polecam!

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      ciasto strasznie się lepi i wyszło dramatycznie. przepis nie jest dokładny. nie polecam

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          ~Gość

          Właśnie zrobiłam to ciasto, podwójną porcję. Ciasto jest miękkie, na pewno nie do ulepienia lecz do wylania. Rozprowadziłam szpatułką na dwie duże blaszki. Zmodyfikowałam przepis tym że pierwszy blat posmarowałam kakaowym karmelem, wylałam 2/3 masy budyniowej i nałożyłam drugi placek. Wylałam resztę masy i polałam karmelem pomieszanym... rozwiń

          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
              0
            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                0
              • zgłoś naruszenie
              ~Gość

              ciasto naprawde pyszne :) tylko zamiast marmolady dalem exstrakt z malin i smakuje bosko ! Dla tych ktorzy nie wiedza jak zrobic ciasto na 3 porcje : ciasto dzielisz na 3 ( wychodzi naprawde bardzo malo , blaszke posmaruj margaryna i ciasto rozprowadzasz za pomoca reki ktora co chwile zwilzasz woda , wychodzi bardzo cieniutkie ciasto ale po upieczeniu... rozwiń

              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                  0
                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                    0
                  • zgłoś naruszenie
                  ~Gość

                  Właśnie je robiłam. Dramat! Składników na ciasto za mało (wyjdzie jeden blat, na pewno nie trzy!), lepi się, trzeba dodać prawie drugie tyle mąki. Koniec końców zamiast ciasta wyszły ciastka. Nie polecam przepisu.

                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                      0
                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                        0
                      • zgłoś naruszenie
                      ~Gość

                      witam,
                      Mialam ten sam problem, dodalam wiecej mąki- podsypywałam, ąz w końcu podzieliłam ciasto na 3 ręką uklepalam w formie placki w okrągłej tortownicy. Pieklam na 3 razy - każdy z osobna. Niby wyszły - gdyż z uwagi iż zawieraja sode placki puchną - przyłożyłam je papierem i fasolkami podczas pieczenia. Efekt podam jutro - gdyż... rozwiń

                      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                          0
                        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                            0
                          • zgłoś naruszenie
                          ~Gość

                          czy komus wyszło to ciasto? właśnie staram sie je rozwałkować DRAMAT!!! Moze jakies wskazówki bo okrutnie sie lepi do maty i do wałka ?? i na jaka forme?

                          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                              0
                            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                0
                              • zgłoś naruszenie
                              ~Gość

                              Jest napisane wyraźnie, że 1 łyżka mąki ziemniaczanej

                              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                  0
                                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                    0
                                  • zgłoś naruszenie
                                  ~Gość

                                  ile tej maki ziemniaczanej

                                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                      0
                                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                        0
                                      • zgłoś naruszenie
                                      Pomoc | Zasady forum
                                      Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

                                      Zobacz również

                                      Deser z mrożonych truskawek Przepis 17

                                      Deser z mrożonych truskawek

                                      Truskawkowe szaleństwo na poprawę nastroju

                                      Niewinna sałata skazana na towarzystwo mafijnej Gruchy Przepis 20

                                      Niewinna sałata skazana na towarzystwo mafijnej Gruchy

                                      Ta sałatka przekona cię do pietruszki!

                                      Kotleciki z brzoskwiniami Przepis 12

                                      Kotleciki z brzoskwiniami

                                      Dla tych, którzy lubią niebanalne połączenia

                                      Puszyste ego Przepis 14

                                      Puszyste ego

                                      Rozpływający się w ustach krem z sosem malinowym

                                      Grillowany ser halloumi Przepis 41

                                      Grillowany ser halloumi

                                      Najlepszy podany z figami i orzechami

                                      Tatar ze śledzia
                                      Przepis 13

                                      Tatar ze śledzia

                                      Rybna poezja na kromce pumpernikla

                                      Knedle ze śliwkami Przepis 1262

                                      Knedle ze śliwkami

                                      Przepis na słodki obiad

                                      Champion cyklistów Przepis 16

                                      Champion cyklistów

                                      Niebanalna szarlotka

                                      tvnpix