zamknij

Ciasto królewskie

Przepis

deser Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 2 godz. Czas przygotowania | ciasto Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | kuchnia polska Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Salvador Dali
Autor przepisu:
Z miodem
Ugotowałem to!31
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
8komentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: Salvador DaliCiasto królewkie

Składniki

  • Na  ciasto:
  • 200 g mąki pszennej
  • 150 g cukru
  • 1 jajko
  • 3 łyżki miodu
  • 6 łyżek mleka
  • 1 łyżeczka sody
  • Na krem:
  • 0,5 l mleka
  • 1 łyżka mąki ziemniaczananej
  • 200g masła
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 200 g cukru
  • dowolnie powidła śliwkowe
  • dowolna polewa np. czekoladowa
0
16

Sposób przygotowania:

  • Ciasto: Składniki na ciasto zagnieć. Podziel ciasto na 3 równe części, upiecz każdy osobno, tak by miały te same wymiary. Piecz w temperaturze ok.150 stopni do ze złocenia 15-20minut.
  • Krem: Z pół litra mleka odlej połowę szklanki, rozmieszaj w niej obie mąki. Resztę mleka zagotuj z cukrem. Do gotującego się mleka wlej mieszankę i gotuj jak budyń-na gęstą papkę.
  • Ostudź. Utrzyj masło na puszystą, jasną masę i dodawaj po łyżce ostudzonego budyniu.
  • Całość: Ostudzony blat posmaruj powidłami. Przykryj drugim ostudzonym blatem. Na to 2/3 masy budyniowej. Przykryj 3 blatem, a na to reszta masy budyniowej. Ozdób wedle uznania np. polej polewą czekoladową.

 

 

 

 

 

 

Zainspiruj nas

Komentarze (8)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

Właśnie zrobiłam to ciasto, podwójną porcję. Ciasto jest miękkie, na pewno nie do ulepienia lecz do wylania. Rozprowadziłam szpatułką na dwie duże blaszki. Zmodyfikowałam przepis tym że pierwszy blat posmarowałam kakaowym karmelem, wylałam 2/3 masy budyniowej i nałożyłam drugi placek. Wylałam resztę masy i polałam karmelem pomieszanym... rozwiń

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      ciasto naprawde pyszne :) tylko zamiast marmolady dalem exstrakt z malin i smakuje bosko ! Dla tych ktorzy nie wiedza jak zrobic ciasto na 3 porcje : ciasto dzielisz na 3 ( wychodzi naprawde bardzo malo , blaszke posmaruj margaryna i ciasto rozprowadzasz za pomoca reki ktora co chwile zwilzasz woda , wychodzi bardzo cieniutkie ciasto ale po upieczeniu... rozwiń

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          ~Gość

          Właśnie je robiłam. Dramat! Składników na ciasto za mało (wyjdzie jeden blat, na pewno nie trzy!), lepi się, trzeba dodać prawie drugie tyle mąki. Koniec końców zamiast ciasta wyszły ciastka. Nie polecam przepisu.

          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
              0
            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                0
              • zgłoś naruszenie
              ~Gość

              witam,
              Mialam ten sam problem, dodalam wiecej mąki- podsypywałam, ąz w końcu podzieliłam ciasto na 3 ręką uklepalam w formie placki w okrągłej tortownicy. Pieklam na 3 razy - każdy z osobna. Niby wyszły - gdyż z uwagi iż zawieraja sode placki puchną - przyłożyłam je papierem i fasolkami podczas pieczenia. Efekt podam jutro - gdyż... rozwiń

              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                  0
                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                    0
                  • zgłoś naruszenie
                  ~Gość

                  czy komus wyszło to ciasto? właśnie staram sie je rozwałkować DRAMAT!!! Moze jakies wskazówki bo okrutnie sie lepi do maty i do wałka ?? i na jaka forme?

                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                      0
                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                        0
                      • zgłoś naruszenie
                      ~Gość

                      Jest napisane wyraźnie, że 1 łyżka mąki ziemniaczanej

                      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                          0
                        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                            0
                          • zgłoś naruszenie
                          ~Gość

                          ile tej maki ziemniaczanej

                          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                              0
                            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                0
                              • zgłoś naruszenie
                              Pomoc | Zasady forum
                              Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

                              Zobacz również

                              Kaczka pływaczka Przepis 30

                              Kaczka pływaczka

                              Kaczka i ziemniaki na słodko

                              Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego Przepis 311

                              Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego

                              Efektowne i proste danie

                              Gulasz z kopytkami Przepis 197

                              Gulasz z kopytkami

                              Wieprzowina w aromatycznym gulaszu

                              Zupa tajska Kasi Klich
                              Przepis 14

                              Zupa tajska Kasi Klich

                              Ogień w gardle!

                              Atletyczny kurczak Przepis 20

                              Atletyczny kurczak

                              Pomysł na lekkie drugie danie

                              Niewinna sałata skazana na towarzystwo mafijnej Gruchy Przepis 20

                              Niewinna sałata skazana na towarzystwo mafijnej Gruchy

                              Ta sałatka przekona cię do pietruszki!

                              Karp w sosie grzybowym Ani Starmach Przepis 21

                              Karp w sosie grzybowym Ani Starmach

                              Nowa wersja podania tradycyjnej ryby

                              Corpus delicti końca lata Przepis 211

                              Corpus delicti końca lata

                              Przepyszny deser — słodki dzięki malinom i kwaśny dzięki cytrynie

                              tvnpix