zamknij

KBR

Aktualności konkursowe GłosowaniePrzepisyZadania konkursowe i wynikiKonkurs i Nagrody

Ciasto królowej Victorii

Przepis konkursowy

deser Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | ciasto Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | kuchnia angielska Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
kasiaLew8
Autor przepisu: zobacz blog autora
Przepis zgłoszony do Kulinarnego Blogu Roku 2013
Ugotowałem to!1
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
3komentarze
Autor: malinowe-ogrody.blogspot.comCiasto królowej Victorii

Składniki

  • 12 dag cukru
  • 17 dag mąki pszennej
  • 17 dag miękkiego masła
  • 1i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3  jajka
  • mały słoiczek dżemu truskawkowego
  • 0,5 kg truskawek
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 250 ml słodkiej śmietanki 30 %
0
2

Sposób przygotowania:

  • Niecierpliwi wrzucają wszystko do miski i miksują
  • Pozostali ...cierpliwie ucierają najpierw miękkie masło z cukrem na puch, stopniowo dodają jajka, potem mąkę wymieszaną z proszkiem i przekładają ciasto do tortownicy o średnicy 20 cm
  • Pieką w temp 160 stopni 30 minut
  • Po ostygnięciu przekrawają na pół i jeden placek smarują delikatnie dżemem truskawkowym, następnie układają świeżutkie truskawki pokrojone w grube plastry, na to śmietankę ubitą z dwoma łyżkami cukru pudru
  • Przykrywają drugą częścią przygniatając lekko. Delikatnie przyprószają cukrem pudrem
  • Iście królewski deser gotowy, podobno królowa Victoria jadała je do herbaty

Komentarze (3)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
alicja_wesoly
alicja_wesoly

Mam pytanko, robię właśnie to ciasto, w przepisie nie ma napisane czy do nagrzanego piekarnika czy też nie. Więc ja zanim włożyłam ciasto piekarnik nagrzałam. Niestety ciasto mi nie urosło.Starałam się stosować do przepisu i robiłam wszystko ręcznie. Może ktoś wie co zrobiłam źle?

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      ja mam 11 lat i mi to ciasto wyszło rewelacyjnie niestety nie miałam smietany więc dałam tylko dżem jako mase i było pyszne trzeba go włożyc do nie rozgrzanego piekarnika i pien tyle kiedy bedzie złote i tyle :) xD

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          ~Gość

          chcialam sie zapytac czy ciasto wsadzamy do piekarnika nagrzanego czy nie, tak jak biszkopt ?

          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
              0
            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                0
              • zgłoś naruszenie
              Pomoc | Zasady forum
              Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

              Zobacz również

              Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego Przepis 311

              Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego

              Efektowne i proste danie

              Chrupiące płatki owsiane Przepis 210

              Chrupiące płatki owsiane

              Pyszne i proste śniadanie

              Kanapki ze smażoną makrelą Przepis 150

              Kanapki ze smażoną makrelą

              Idealne na śniadanie lub kolację

              Champion cyklistów Przepis 16

              Champion cyklistów

              Niebanalna szarlotka

              Rozśpiewany deser na lekkim rauszu Przepis 13

              Rozśpiewany deser na lekkim rauszu

              Takie ciasto rozweseli każdego

              Ryż, kasza i kurczak w pomidorach Przepis 10

              Ryż, kasza i kurczak w pomidorach

              Wszystko, co lubisz na jednym talerzu!

              Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego
              Przepis 22

              Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego

              Klasyka na twoim stole

              Bifeki faszerowane serem feta Przepis 22

              Bifeki faszerowane serem feta

              Kotlety po grecku

              tvnpix