zamknij

Ciasto kruche z kremem cytrynowym i kiwi

Przepis

deser Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | mąka Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 4 Ilość porcji
Orzeźwiający smak popołudnia
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Ciasto kruche z kremem cytrynowym i kiwi
Autor: Dzień Dobry TVN Zielona kuchnia Andrzeja Polana

Składniki

  •  ciasto:
  • 200 g masła
  • 300 g mąki
  • 80 ml wody
  • 80 g cukru
  • 2 łyżki oleju
  •  krem:
  • 250 ml mleka
  • 50 g cukru
  • 4  żółtka
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  •  skórka i sok z 2 cytryn
  • 10 sztuk kiwi
0
0

Sposób przygotowania:

  • Masło rozpuść, kiedy zacznie lekko brązowieć, dodaj olej, cukier oraz szczyptę soli.
  • Do mąki dodaj wodę oraz gorące masło.
  • Łyżką najlepiej drewnianą wyrób ciasto kruche, które będzie nam przypominać troszkę ciasto parzone.
  • Ciastem wyłóż blaszkę do tarty i wstaw do pieczenia na temp. 190 stopni.
  • Mleko zagotuj z cukrem, żółtka połącz z mąką ziemniaczaną, sokiem, skórką z cytryny i dodaj do nich powoli gorące mleko.
  • Płyn ponownie wstaw na palnik i zagotuj.
  • Białka ubij na sztywną pianę z cukrem i połącz z powstałym budyniem.
  • Masę wyłóż na podpieczony spód, i wstaw jeszcze na kolejne 15 min. do zapieczenia.
  • Po zapieczeniu wierzch dekoruj cząstkami kiwi.

Przepis z programu "Dzień Dobry TVN"

Autor: Andrzej Polan

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Sałatka z marynowanymi grzybami Przepis 14

Sałatka z marynowanymi grzybami

Grzybowo-ziemniaczane szaleństwo serwuj na obiad!

Pudding z bagietki Przepis 17

Pudding z bagietki

Pudding z bagietki? To możliwe nie tylko w Anglii

Kanapki ze smażoną makrelą Przepis 150

Kanapki ze smażoną makrelą

Idealne na śniadanie lub kolację

Pomidorki z karmelem i lodami Przepis 10

Pomidorki z karmelem i lodami

Deserowa wersja pomidora

Sarna w wielkim mieście Przepis 20

Sarna w wielkim mieście

Burgery z dziczyzną i nietypowym dżemem

Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego Przepis 311

Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego

Efektowne i proste danie

Gulasz z kopytkami Przepis 197

Gulasz z kopytkami

Wieprzowina w aromatycznym gulaszu

Wiśniowy drift Przepis 102

Wiśniowy drift

Sernik z sosem wiśniowym

tvnpix