zamknij

Ciasto makowe

Przepis

deser Rodzaj dania | proste Poziom trundności | powyżej 3 godz. Czas przygotowania | mąka Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | kuchnia polska Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Alternatywa dla makowca
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
1komentarz

Składniki

  • 1/2 szklanki maku
  • 1 szklanka mleka
  • 2,5 szklanki mąki
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 150 g miękkiego masła
  • 1 szklanka cukru
  • 4 białka jajek
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  •  na lukier:
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki gorącej wody
  • 1/2 szklanki płatków migdałów
0
2

 

Sposób przygotowania:

(1 forma 20x8cm)

  • Zalej mak mlekiem i odstaw na 2 godziny.
  • Wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia.
  • W oddzielnym naczyniu utrzyj masło z cukrem.
  • Połącz obie masy i wymieszaj z mlekiem i makiem.
  • Ubij białka na sztywno dodając na koniec cukier waniliowy i wymieszaj z pozostałymi składnikami.
  • Rozgrzej piekarnik do 180C i nasmaruj formę masłem.
  • Wylej masę do formy rozprowadzając równomiernie i wstaw do piekarnika na godzinę.
  • Gotowe ciasto ostudź na kratce i delikatnie wyjmij z formy.
  • Wymieszaj cukier puder z wodą aż powstanie jednolita masa i polej nią wierzch ciasta.
  • Posyp płatkami migdałów i odstaw do zastygnięcia. Podawaj.

 

 

Zainspiruj nas

Komentarze (1)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

ipiekłam bardzo dobry

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      Pomoc | Zasady forum
      Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

      Zobacz również

      Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego
      Przepis 22

      Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego

      Klasyka na twoim stole

      Karp w sosie grzybowym Ani Starmach Przepis 21

      Karp w sosie grzybowym Ani Starmach

      Nowa wersja podania tradycyjnej ryby

      Atletyczny kurczak Przepis 20

      Atletyczny kurczak

      Pomysł na lekkie drugie danie

      Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego Przepis 116

      Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego

      Pizza godna królów

      Burgery z musztardą i boczkiem Przepis 412

      Burgery z musztardą i boczkiem

      W klimacie amerykańskiego baru

      Krem z brokułów z łososiem Przepis 1516

      Krem z brokułów z łososiem

      Zielono mi! Prosty przepis na pożywną zupę

      Ryż, kasza i kurczak w pomidorach Przepis 10

      Ryż, kasza i kurczak w pomidorach

      Wszystko, co lubisz na jednym talerzu!

      Wiśniowy drift Przepis 102

      Wiśniowy drift

      Sernik z sosem wiśniowym

      tvnpix