zamknij

Ciasto marchewkowe

Przepis

deser Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | warzywa Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | kuchnia amerykańska Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
okolicepalnika blox pl
Autor przepisu:
Z mandarynkami
Ugotowałem to!3
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
3komentarze
Autor: okolicepalnika.blox.plCiasto marchewkowe z mandarynkami

Składniki

  • 1,5 łyżeczki cynamonu
  • plastry kandyzowanych mandarynek lub pomarańczy
  • pół szklanki cukru pudru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 150 g naturalnego serka homogenizowanego
  • 0,5 łyżeczki suszonego imbiru
  • 0,25 łyżeczki zmielonego ziela angielskiego
  • 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 0,5 łyżeczki zmielonych goździków
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1,5 szklanki posiekanych orzechów włoskich
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 0,5 szklanki oleju
  • 0,5 szklanki cukru
  • skórka starta z 1 pomarańczy
  • 1 jabłko
  • 2 szklanki startej marchewki
  • 3 małe jajka
0
0

Sposób przygotowania:

  • Roztrzepane jajka dodaj do startej marchewki. Dodaj do niej również starte jabłko, skórkę z pomarańczy i orzechy włoskie.
  • Następnie wlej lekko przestudzone, roztopione masło lub olej. Dokładnie wymieszaj. Kolejnym krokiem jest wsypanie mąki, cukru, sody oraz wszystkich przypraw. Wyrób kilka chwil, do uzyskania jednolitej masy. Jeśli będzie zbyt rzadka koniecznie dodaj mąkę.
  • Masę przełóż do wysmarowanej masłem foremki i piecz w 180 stopniach ok. 20 minut (dopóki wbity w ciasto patyczek nie będzie wychodził suchy). Ciasto ostudź, a następnie posmaruj pastą powstałą z połączenia serka, cukru oraz ekstraktu waniliowego. Całość udekoruj kandyzowanymi mandarynkami.

 

 

 

 

 

 

 

 

Zainspiruj nas

Komentarze (3)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

Trochę chaotycznie napisany przepis. W składnikach jest napisane "pół szklanki cukru pudru" a potem "0,5 szklanki cukru. W przepisie dwa razy mowa o cukrze ale nie wyodrębnione gdzie w pudrze a gdzie w kryształkach. oczywiście można się domyślić, że do samego ciasta dajemy w kryształkach. Powstał by problem gdyby proporcje się różniły.... rozwiń

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      kurcze a skąd mam wziąć takie kandyzowane mandarynki lub pomarańcze?? czy to można gdzieś kupić czy jakiś przepis na zrobienie ktoś ma?? ;)

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          ~Gość

          na jakich oczkach mają być starte marchewki?

          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
              0
            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                0
              • zgłoś naruszenie
              Pomoc | Zasady forum
              Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

              Zobacz również

              Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego Przepis 311

              Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego

              Efektowne i proste danie

              Kotlety mielone na ostro Przepis 19

              Kotlety mielone na ostro

              Nowa wersja znanego dania

              Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego
              Przepis 22

              Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego

              Klasyka na twoim stole

              Kanapki ze smażoną makrelą Przepis 150

              Kanapki ze smażoną makrelą

              Idealne na śniadanie lub kolację

              Harira by Joseph Seeletso
              Przepis 61

              Harira by Joseph Seeletso

              Odrobina Afryki w twojej kuchni

              Gulasz z fasolki z zielonym chili Przepis 62

              Gulasz z fasolki z zielonym chili

              Włącz warzywa strączkowe do swojej kuchni — to naprawdę zdrowe i smaczne!

              Carpaccio z buraków Kasi Klich
              Przepis 66

              Carpaccio z buraków Kasi Klich

              Wytworna wersja pospolitego warzywa

              Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego Przepis 116

              Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego

              Włoska potrawa w polskim wydaniu

              tvnpix