zamknij

Ciasto marchewkowe

Przepis

deser Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | warzywa Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | kuchnia amerykańska Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
okolicepalnika blox pl
Autor przepisu:
Z mandarynkami
Ugotowałem to!3
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
3komentarze
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: okolicepalnika.blox.plCiasto marchewkowe z mandarynkami

Składniki

  • 1,5 łyżeczki cynamonu
  • plastry kandyzowanych mandarynek lub pomarańczy
  • pół szklanki cukru pudru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 150 g naturalnego serka homogenizowanego
  • 0,5 łyżeczki suszonego imbiru
  • 0,25 łyżeczki zmielonego ziela angielskiego
  • 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 0,5 łyżeczki zmielonych goździków
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1,5 szklanki posiekanych orzechów włoskich
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 0,5 szklanki oleju
  • 0,5 szklanki cukru
  • skórka starta z 1 pomarańczy
  • 1 jabłko
  • 2 szklanki startej marchewki
  • 3 małe jajka
0
0

Sposób przygotowania:

  • Roztrzepane jajka dodaj do startej marchewki. Dodaj do niej również starte jabłko, skórkę z pomarańczy i orzechy włoskie.
  • Następnie wlej lekko przestudzone, roztopione masło lub olej. Dokładnie wymieszaj. Kolejnym krokiem jest wsypanie mąki, cukru, sody oraz wszystkich przypraw. Wyrób kilka chwil, do uzyskania jednolitej masy. Jeśli będzie zbyt rzadka koniecznie dodaj mąkę.
  • Masę przełóż do wysmarowanej masłem foremki i piecz w 180 stopniach ok. 20 minut (dopóki wbity w ciasto patyczek nie będzie wychodził suchy). Ciasto ostudź, a następnie posmaruj pastą powstałą z połączenia serka, cukru oraz ekstraktu waniliowego. Całość udekoruj kandyzowanymi mandarynkami.

 

 

 

 

 

 

 

 

Zainspiruj nas

Komentarze (3)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

Trochę chaotycznie napisany przepis. W składnikach jest napisane "pół szklanki cukru pudru" a potem "0,5 szklanki cukru. W przepisie dwa razy mowa o cukrze ale nie wyodrębnione gdzie w pudrze a gdzie w kryształkach. oczywiście można się domyślić, że do samego ciasta dajemy w kryształkach. Powstał by problem gdyby proporcje się różniły.... rozwiń

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      kurcze a skąd mam wziąć takie kandyzowane mandarynki lub pomarańcze?? czy to można gdzieś kupić czy jakiś przepis na zrobienie ktoś ma?? ;)

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          ~Gość

          na jakich oczkach mają być starte marchewki?

          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
              0
            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                0
              • zgłoś naruszenie
              Pomoc | Zasady forum
              Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

              Zobacz również

              Pomidorki z karmelem i lodami Przepis 10

              Pomidorki z karmelem i lodami

              Deserowa wersja pomidora

              Bifeki faszerowane serem feta Przepis 22

              Bifeki faszerowane serem feta

              Kotlety po grecku

              Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego
              Przepis 22

              Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego

              Podany na delikatnym puree

              Rozśpiewany deser na lekkim rauszu Przepis 13

              Rozśpiewany deser na lekkim rauszu

              Takie ciasto rozweseli każdego

              Pudding z bagietki Przepis 17

              Pudding z bagietki

              Pudding z bagietki? To możliwe nie tylko w Anglii

              Bruschetta z fasolą
              Przepis 12

              Bruschetta z fasolą

              Specjalność Włochów na przystawkę

              Chleb z płatkami owsianymi Przepis 173

              Chleb z płatkami owsianymi

              Zrób piekarnię w swoim domu. To naprawdę nie jest trudne!

              Grillowany ser halloumi Przepis 41

              Grillowany ser halloumi

              Najlepszy podany z figami i orzechami

              tvnpix