zamknij

Ciasto marchewkowe

Przepis

deser Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 2 godz. Czas przygotowania | mąka Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 4 Ilość porcji
Z aromatycznym migdałem i skórką pomarańczy
Ugotowałem to!15
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
5komentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: Tomasz Król-Płoński | Tomasz Król-PłońskiCiasto marchewkowe

Składniki

  • 3 starte marchewki
  • 340 g  mąki
  • 200 g cukru
  • 125 ml oleju
  • 4 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • opakowanie przyprawy do piernika
  • kilka kropel aromatu migdałowego
  • odrobina skórki pomarańczowej
  • polewa czekoladowa  do dekoracji
  • odrobina  bułki tartej
  • odrobina  masła
0
16

Nagrzewamy piekarnik do temp ok. 175 stopni. Jajka ubijamy z cukrem, dolewamy oleju i miksujemy dalej. Do masy dosypujemy mąkę, proszek do pieczenia, przyprawę do pierników i miksujemy dalej do powstania jednolitej masy. Gdy wszystko mamy już dobrze wymieszane dodajemy po 1 łyżce startej marchewki (utartej najlepiej na najmniejszych oczkach). Na końcu dodajemy kilka kropli aromatu migdałowego i odrobinę skórki pomarańczowej, wszystko razem jeszcze raz dokładnie mieszamy. Całość przelewamy do formy wysmarowanej wcześniej tłuszczem i posypanej bułką tartą. Formę wkładamy do piekarnika na ok. 50 minut. Po wyjęciu i ostudzeniu, ciasto polewamy polewą czekoladową i czekamy aż zastygnie.

Zainspiruj nas

Komentarze (5)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

Luksus ciasto !!!

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      Przepyszne ciasto . dzięki za przepis

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          ~Gość

          proszę podać wymiary formy.brak takiej informacji naprawdę niechęca

          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
              0
            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                0
              • zgłoś naruszenie
              Pomoc | Zasady forum
              Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

              Zobacz również

              Wiśniowy drift Przepis 102

              Wiśniowy drift

              Sernik z sosem wiśniowym

              Chleb orzechowy Przepis 112

              Chleb orzechowy

              Mamy sprawdzone patenty na pyszny, domowy chleb

              Bifeki faszerowane serem feta Przepis 22

              Bifeki faszerowane serem feta

              Kotlety po grecku

              Śledzie Kasi Klich
              Przepis 34

              Śledzie Kasi Klich

              Śledź o korzennym posmaku

              Bruschetta z fasolą
              Przepis 12

              Bruschetta z fasolą

              Specjalność Włochów na przystawkę

              Sarna w wielkim mieście Przepis 20

              Sarna w wielkim mieście

              Burgery z dziczyzną i nietypowym dżemem

              Chleb z płatkami owsianymi Przepis 173

              Chleb z płatkami owsianymi

              Zrób piekarnię w swoim domu. To naprawdę nie jest trudne!

              Kolorowa samba warzywna Przepis 21

              Kolorowa samba warzywna

              Zdrowe i pyszne danie

              tvnpix