zamknij

Ciasto marchewkowe z figami na oleju

Przepis

deser Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 2 godz. Czas przygotowania | warzywa Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 4 Ilość porcji
Ciasto na dziś
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
1komentarz
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: East News/ Dzień Dobry TVNCiasto marchewkowe z figami na oleju

Składniki

  • 2 szklanki marchewki startej na dużych oczkach
  • 2 szklanki przesianej mąki
  • 4 jajka
  • 1 szklanka oleju
  • 100 g suszonych fig
  • 150 ml soku jabłkowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżki miodu gryczanego
  • 1/4 szklanki cukru (opcjonalnie)
  • plasterek gruszki z ogonkiem do dekoracji
  •  duża garść orzechów laskowych (przekrojonych na pół) i suszonej żurawiny lub rodzynek
0
0

 

Sposób przygotowania:

  • Figi gotuj w soku jabłkowym ok.30 min.
  • Studź i miksuj na purée.
  • Jajka ubij z cukrem na parze.
  • Dodaj do nich resztę składników.
  • Wlej do natłuszczonej tortownicy.
  • Na środek nałóż plasterek gruszki.
  • Piecz 1 godzinę w 180 stopni - (przed wyjęciem sprawdzamy patyczkiem czy w środku jest gotowe).
  • Ostudź i posyp cukrem pudrem.

Autor: Joanna Prus

Przepis z programu "Dzień Dobry TVN".

 

Zainspiruj nas

Komentarze (1)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

Witam.Jakiej wielkosci tortownica?

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      Pomoc | Zasady forum
      Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

      Zobacz również

      Kociołek łososiowo-pomidorowy Przepis 13

      Kociołek łososiowo-pomidorowy

      Przepyszna zupa — do wypróbowania!

      Carpaccio z buraków Kasi Klich
      Przepis 66

      Carpaccio z buraków Kasi Klich

      Wytworna wersja pospolitego warzywa

      Sałatka z marynowanymi grzybami Przepis 14

      Sałatka z marynowanymi grzybami

      Grzybowo-ziemniaczane szaleństwo serwuj na obiad!

      Krem z brokułów z łososiem Przepis 1516

      Krem z brokułów z łososiem

      Zielono mi! Prosty przepis na pożywną zupę

      Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego Przepis 311

      Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego

      Efektowne i proste danie

      Szaszłyki wyborne Przepis 59

      Szaszłyki wyborne

      Nie tylko na sezon grillowy

      Orzechowy gangster z Bronxu Przepis 63

      Orzechowy gangster z Bronxu

      Rozpływające się w ustach ciasto przypominające smakiem ulubione batoniki

      Kotleciki z brzoskwiniami Przepis 12

      Kotleciki z brzoskwiniami

      Dla tych, którzy lubią niebanalne połączenia

      tvnpix