Ciasto marchewkowe z figami na oleju
Przepis
deser Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 2 godz. Czas przygotowania | warzywa Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 4 Ilość porcjiCiasto na dziś
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
1komentarz
Składniki
- 2 szklanki marchewki startej na dużych oczkach
- 2 szklanki przesianej mąki
- 4 jajka
- 1 szklanka oleju
- 100 g suszonych fig
- 150 ml soku jabłkowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżki miodu gryczanego
- 1/4 szklanki cukru (opcjonalnie)
- plasterek gruszki z ogonkiem do dekoracji
- duża garść orzechów laskowych (przekrojonych na pół) i suszonej żurawiny lub rodzynek
0
0
Sposób przygotowania:
- Figi gotuj w soku jabłkowym ok.30 min.
- Studź i miksuj na purée.
- Jajka ubij z cukrem na parze.
- Dodaj do nich resztę składników.
- Wlej do natłuszczonej tortownicy.
- Na środek nałóż plasterek gruszki.
- Piecz 1 godzinę w 180 stopni - (przed wyjęciem sprawdzamy patyczkiem czy w środku jest gotowe).
- Ostudź i posyp cukrem pudrem.
Autor: Joanna Prus
Przepis z programu "Dzień Dobry TVN".
Zainspiruj nas
Komentarze (1)
Dodaj komentarz do artykułu
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
pokaż wszystkie komentarze
Witam.Jakiej wielkosci tortownica?
- 0Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieZaloguj się aby oceniaćOstatnio ocenili:
- 0Tyle osób ocenia komentarz negatywnieZaloguj się aby oceniaćOstatnio ocenili:
- podziel się
- zgłoś naruszenie
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.