zamknij

KBR

Aktualności konkursowe GłosowaniePrzepisyZadania konkursowe i wynikiKonkurs i Nagrody

Ciasto marchewkowo-orzechowe

Przepis konkursowy

deser Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | ciasto Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | kuchnia angielska Kuchnia | 4 Ilość porcji
VegeKika
Autor przepisu: zobacz blog autora
Przepis zgłoszony do konkursu Kulinarny Blog Roku 2013
Ugotowałem to!7
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
5komentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Ciasto marchewkowo-orzechowe

Składniki

  • 4 jajka
  • 3 brązowego cukru
  • 200 g masła
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/4 łyżeczki soli
  • laska wanilii
  • 5 marchewek (około 2 szkl. po starciu)
  • 100 g posiekane orzechy włoskie
  • 250 ml śmietany 18%
  • 120 g mlecznej czekolady
0
2

Sposób przygotowania:

  • Masło roztopiłam w rondelku.
  • Marchewkę rozdrobniłam w blenderze (można też zetrzeć na tarce o najdrobniejszych oczkach).
  • Z wanilii wyjęłam drobne ziarenka.
  • Wszystkie składniki połączyłam ze sobą mieszając je łyżką (nie mikserem!), trochę jak na muffiny, niezbyt długo i niezbyt dokładnie, do momentu aż masa stała się jednolita.
  • Wyłożyłam do żaroodpornego naczynia posmarowanego tłuszczem i posypanego bułką tartą.
  • Wstawiłam do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C na 45-50 minut.
  • Polewa z mlecznej czekolady świetnie pasuje do ciasta marchewkowego.
  • Do rondelka wlałam kwaśną śmietanę (18%), czekoladę i cukier.
  • Kiedy czekolada się rozpuściła, a polewa stała się lśniąca, posmarowałam nią upieczone ciasto i jeszcze na 10 minut wstawiłam do piekarnika.

Zobacz również

Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego Przepis 116

Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego

Włoska potrawa w polskim wydaniu

Karp w sosie grzybowym Ani Starmach Przepis 21

Karp w sosie grzybowym Ani Starmach

Nowa wersja podania tradycyjnej ryby

Pomidorki z karmelem i lodami Przepis 10

Pomidorki z karmelem i lodami

Deserowa wersja pomidora

Gulasz z kopytkami Przepis 197

Gulasz z kopytkami

Wieprzowina w aromatycznym gulaszu

Burgery z musztardą i boczkiem Przepis 412

Burgery z musztardą i boczkiem

W klimacie amerykańskiego baru

Ryba w curry Przepis 15

Ryba w curry

Indie na talerzu

Wiśniowy drift Przepis 102

Wiśniowy drift

Sernik z sosem wiśniowym

Knedle ze śliwkami Przepis 1262

Knedle ze śliwkami

Przepis na słodki obiad

tvnpix