zamknij

KBR

Aktualności konkursowe GłosowaniePrzepisyZadania konkursowe i wynikiKonkurs i Nagrody

Ciasto marchewkowo-orzechowe

Przepis konkursowy

deser Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | ciasto Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | kuchnia angielska Kuchnia | 4 Ilość porcji
VegeKika
Autor przepisu: zobacz blog autora
Przepis zgłoszony do konkursu Kulinarny Blog Roku 2013
Ugotowałem to!7
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
5komentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Ciasto marchewkowo-orzechowe

Składniki

  • 4 jajka
  • 3 brązowego cukru
  • 200 g masła
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/4 łyżeczki soli
  • laska wanilii
  • 5 marchewek (około 2 szkl. po starciu)
  • 100 g posiekane orzechy włoskie
  • 250 ml śmietany 18%
  • 120 g mlecznej czekolady
0
2

Sposób przygotowania:

  • Masło roztopiłam w rondelku.
  • Marchewkę rozdrobniłam w blenderze (można też zetrzeć na tarce o najdrobniejszych oczkach).
  • Z wanilii wyjęłam drobne ziarenka.
  • Wszystkie składniki połączyłam ze sobą mieszając je łyżką (nie mikserem!), trochę jak na muffiny, niezbyt długo i niezbyt dokładnie, do momentu aż masa stała się jednolita.
  • Wyłożyłam do żaroodpornego naczynia posmarowanego tłuszczem i posypanego bułką tartą.
  • Wstawiłam do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C na 45-50 minut.
  • Polewa z mlecznej czekolady świetnie pasuje do ciasta marchewkowego.
  • Do rondelka wlałam kwaśną śmietanę (18%), czekoladę i cukier.
  • Kiedy czekolada się rozpuściła, a polewa stała się lśniąca, posmarowałam nią upieczone ciasto i jeszcze na 10 minut wstawiłam do piekarnika.

Komentarze (5)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

a gdzie cukier do ciasta

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      ale 3 czego tego brązowego cukru ?

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          VegeKika
          VegeKika

          3 łyżki (do polewy)
          a do ciasta dodałam około szklankę cukru. Dopiero zauważyłam, że tego nie wpisałam

          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
              0
            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                0
              • zgłoś naruszenie
              ~Gość

              koszmarnie napisany przepis, bez ładu i składu..na pewno nie zrobię!

              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                  0
                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                    0
                  • zgłoś naruszenie
                  ~Gość

                  niestety prawda :(....ale mi i tak ślinka cieknie na to ciasto :D

                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                      0
                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                        0
                      • zgłoś naruszenie
                      Pomoc | Zasady forum
                      Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

                      Zobacz również

                      Pizza według Grzegorza Łapanowskiego
                      Przepis 1017

                      Pizza według Grzegorza Łapanowskiego

                      Najprostszy przepis na domową pizzę

                      Carpaccio z buraków Kasi Klich
                      Przepis 66

                      Carpaccio z buraków Kasi Klich

                      Wytworna wersja pospolitego warzywa

                      Knedle ze śliwkami Przepis 1262

                      Knedle ze śliwkami

                      Przepis na słodki obiad

                      Sarna w wielkim mieście Przepis 20

                      Sarna w wielkim mieście

                      Burgery z dziczyzną i nietypowym dżemem

                      Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego
                      Przepis 22

                      Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego

                      Podany na delikatnym puree

                      Ryba w curry Przepis 15

                      Ryba w curry

                      Indie na talerzu

                      Pudding z bagietki Przepis 17

                      Pudding z bagietki

                      Pudding z bagietki? To możliwe nie tylko w Anglii

                      Burgery z musztardą i boczkiem Przepis 412

                      Burgery z musztardą i boczkiem

                      W klimacie amerykańskiego baru

                      tvnpix