zamknij

Ciasto miodowe

Przepis

deser Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | powyżej 3 godz. Czas przygotowania | jajka Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Słodka przyjemność
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Autor: Hyatt RegencyCiasto miodowe

Składniki

  • 400 g masła
  • 1 jajko
  • 170 g cukru
  • 170 g miodu z dachu hotelu Hyatt "Łazienki Gold"
  • 10 g sody
  • 50 g śmietany 36%
  •  krem “Karpatka”
  •  dulce de leche
  • 200 g orzechów włoskich
0
0

 

Sposób przygotowania:

  • Masło i cukier wymieszaj ze sobą, dodaj jajko, śmietanę i miód . Wszystkie składniki wymieszaj ze sobą
  • Na koniec doda mąkę i sodę
  • Przygotowaną masę wstaw do  lodówki na około 1 godzinę
  • Następnie podziel masę na 3 części i rozwałkuj na cienkie placki
  • Gotowe placki piecz przez około 9 minut w temperaturze 200 ° C
  • Po ochłodzeniu placki pokryj  kremem "Karpatka"
  • Ułóż ciasto wartwami z kremem. Na górę tortu dodaj dulce de leche i posyp orzechami

* dulce de leche możesz zastąpić masą kajmakową

* miód z pasieki hotelowej możesz zastąpić swoim ulubionym miodem

Przepis autorstwa Szefa Kuchni Hotelu Hyatt Regency w Warszawie, ul. Belwederska 23

Przepis na krem "Karpatka"

0.5 l mleka 3.2%
5 żółtek
170 g cukru
10 g cukru waniliowego

80 g maki ziemniaczanej

200 g masła

Zagotuj mleko. Wymieszaj żółtka z cukrem, następnie dodaj mąkę. Wszystkie sładniki dobrze wymieszaj razem. Dodaj połowę mleka i wymieszaj wszystko razem. Resztę mleka postaw na ogniu i wlej do niego powstałą mieszaninę. Gotuj masę, ciągle mieszając. Przelej krem do naczynia, ostudź i wstaw do lodówki na około 1 godzinę. Lekko rozpuszczone masło dodaj do zimnego kremu. Krem jest gotowy.

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Kotleciki z brzoskwiniami Przepis 12

Kotleciki z brzoskwiniami

Dla tych, którzy lubią niebanalne połączenia

Corpus delicti końca lata Przepis 211

Corpus delicti końca lata

Przepyszny deser — słodki dzięki malinom i kwaśny dzięki cytrynie

Deser z mrożonych truskawek Przepis 17

Deser z mrożonych truskawek

Truskawkowe szaleństwo na poprawę nastroju

Kolorowa samba warzywna Przepis 21

Kolorowa samba warzywna

Zdrowe i pyszne danie

Przysmak młodości Przepis 137

Przysmak młodości

Kanapka idealna!

Chrupiące płatki owsiane Przepis 210

Chrupiące płatki owsiane

Pyszne i proste śniadanie

Chleb z płatkami owsianymi Przepis 173

Chleb z płatkami owsianymi

Zrób piekarnię w swoim domu. To naprawdę nie jest trudne!

Kopytka Piotra Kucharskiego Przepis 2368

Kopytka Piotra Kucharskiego

Samodzielne danie lub przepyszny dodatek

tvnpix