zamknij

Ciasto miodowe

Przepis

deser Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | powyżej 3 godz. Czas przygotowania | jajka Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Słodka przyjemność
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Autor: Hyatt RegencyCiasto miodowe

Składniki

  • 400 g masła
  • 1 jajko
  • 170 g cukru
  • 170 g miodu z dachu hotelu Hyatt "Łazienki Gold"
  • 10 g sody
  • 50 g śmietany 36%
  •  krem “Karpatka”
  •  dulce de leche
  • 200 g orzechów włoskich
0
0

 

Sposób przygotowania:

  • Masło i cukier wymieszaj ze sobą, dodaj jajko, śmietanę i miód . Wszystkie składniki wymieszaj ze sobą
  • Na koniec doda mąkę i sodę
  • Przygotowaną masę wstaw do  lodówki na około 1 godzinę
  • Następnie podziel masę na 3 części i rozwałkuj na cienkie placki
  • Gotowe placki piecz przez około 9 minut w temperaturze 200 ° C
  • Po ochłodzeniu placki pokryj  kremem "Karpatka"
  • Ułóż ciasto wartwami z kremem. Na górę tortu dodaj dulce de leche i posyp orzechami

* dulce de leche możesz zastąpić masą kajmakową

* miód z pasieki hotelowej możesz zastąpić swoim ulubionym miodem

Przepis autorstwa Szefa Kuchni Hotelu Hyatt Regency w Warszawie, ul. Belwederska 23

Przepis na krem "Karpatka"

0.5 l mleka 3.2%
5 żółtek
170 g cukru
10 g cukru waniliowego

80 g maki ziemniaczanej

200 g masła

Zagotuj mleko. Wymieszaj żółtka z cukrem, następnie dodaj mąkę. Wszystkie sładniki dobrze wymieszaj razem. Dodaj połowę mleka i wymieszaj wszystko razem. Resztę mleka postaw na ogniu i wlej do niego powstałą mieszaninę. Gotuj masę, ciągle mieszając. Przelej krem do naczynia, ostudź i wstaw do lodówki na około 1 godzinę. Lekko rozpuszczone masło dodaj do zimnego kremu. Krem jest gotowy.

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Kopytka Piotra Kucharskiego Przepis 2368

Kopytka Piotra Kucharskiego

Samodzielne danie lub przepyszny dodatek

Gulasz z fasolki z zielonym chili Przepis 62

Gulasz z fasolki z zielonym chili

Włącz warzywa strączkowe do swojej kuchni — to naprawdę zdrowe i smaczne!

Rozśpiewany deser na lekkim rauszu Przepis 13

Rozśpiewany deser na lekkim rauszu

Takie ciasto rozweseli każdego

Tatar ze śledzia
Przepis 13

Tatar ze śledzia

Rybna poezja na kromce pumpernikla

Corpus delicti końca lata Przepis 211

Corpus delicti końca lata

Przepyszny deser — słodki dzięki malinom i kwaśny dzięki cytrynie

Orzechowy gangster z Bronxu Przepis 63

Orzechowy gangster z Bronxu

Rozpływające się w ustach ciasto przypominające smakiem ulubione batoniki

Pomidorki z karmelem i lodami Przepis 10

Pomidorki z karmelem i lodami

Deserowa wersja pomidora

Burgery z musztardą i boczkiem Przepis 412

Burgery z musztardą i boczkiem

W klimacie amerykańskiego baru

tvnpix