zamknij

Ciasto miodowe

Przepis

deser Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 3 godz. Czas przygotowania | ciasto Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | kuchnia indyjska Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
pannamadzia
Autor przepisu:
z orzeszkami w karmelu
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Autor: pannamadziaCiasto miodowe

Składniki

  • Na ciasto:
  • 450 miodu lipowego (50g do masy orzechowej)
  • + masło, mąka do obsypania formy
  • 1 opakowanie przyprawy do piernika
  • 1 opakowanie proszku do pieczenia
  • 1/2 opakowania cukru wanilinowego
  • 50g cukru drobnego do wypieków
  • 800g mąki pszennej tortowej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 4 (średnie) jajka
  • 300 masła (50g do masy orzechowej + 50 g do masy grysikowej)
  • 100g miodu gryczanego
  • Masa grysikowa:
  • 500ml mleka
  • 7 łyżek kaszy manny
  • ziarenka z 1 laski wanilii
  • Masa orzechowa:
  • 250g orzechów laskowych
0
0

Sposób przygotowania:

  • Piekarnik nagrzej do 200 stopni (opcja grzania: termoobieg). Miód lipowy i gryczany stop w rondelku razem z masłem. Odstaw do ostygnięcia. Jajka utrzyj z cukrem zwykłym i cukrem wanilinowym za pomocą miksera.
  • Kiedy masa będzie puszysta i jasna dodaj do niej stopione masło z miodem, wymieszaj. W osobnej misce przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia, cynamonem i przyprawą do piernika.
  • Porcjami wsypuj do masy jajeczno-miodowej. Dokładnie wymieszaj, aż do połączenia się wszystkich składników - powinna powstać dość gęsta masa.
  • Tortownicę wysmaruj masłem i obsyp mąką. Przełóż do niej masę. Wyrównaj wierzch. Wstaw do piekarnika i piecz przez około 90 minut, aż do "suchego patyczka". W tym czasie przygotuj masę grysikową: do rondelka wlej mleko, zagotuj. Wsyp kaszę mannę, cały czas mieszając, by uniknąć powstania grudek.
  • Dodaj ziarenka wanilii. Gotuj na małym ogniu, aż do zgęstnienia. Odstaw do ostygnięcia. Następnie przygotuj masę orzechową: orzechy laskowe dość grubo posiekaj. Na patelni rozpuść masło razem z miodem. Dodaj orzechy i lekko je przyrumień, cały czas mieszając, by uniknąć przypalenia. Po kilku minutach zdejmij z ognia i odstaw do całkowitego ostygnięcia. Gdy nasze ciasto będzie już gotowe wyjmij je z piekarnika i wystudź.
  • Za pomocą noża ostrożnie odkrój czubek/wierzch ciasta i wydrąż środek (do środka będziemy wlewać grysikową masę, więc należy wydrążyć tyle, by masa się tam zmieściła). Gdy masa grysikowa będzie już chłodna należy dodać do niej masło i całość utrzeć za pomocą miksera. Przełóż do środka ciasta. Przykryj czubkiem ciasta, który wcześniej został odcięty. Na wierzch wyłóż orzechową masę. Całość wstaw do lodówki do schłodzenia.

 

 

 

 

 

 

 

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Knedle ze śliwkami Przepis 1262

Knedle ze śliwkami

Przepis na słodki obiad

Kociołek łososiowo-pomidorowy Przepis 14

Kociołek łososiowo-pomidorowy

Przepyszna zupa — do wypróbowania!

Sałatka z marynowanymi grzybami Przepis 14

Sałatka z marynowanymi grzybami

Grzybowo-ziemniaczane szaleństwo serwuj na obiad!

Karp w sosie grzybowym Ani Starmach Przepis 21

Karp w sosie grzybowym Ani Starmach

Nowa wersja podania tradycyjnej ryby

Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego Przepis 116

Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego

Włoska potrawa w polskim wydaniu

Zupa tajska Kasi Klich
Przepis 14

Zupa tajska Kasi Klich

Ogień w gardle!

Babka ziemniaczana Przepis 27117

Babka ziemniaczana

Podlaski specjał

Carpaccio z buraków Kasi Klich
Przepis 66

Carpaccio z buraków Kasi Klich

Wytworna wersja pospolitego warzywa

tvnpix