zamknij

Ciasto miodowe

Przepis

deser Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 3 godz. Czas przygotowania | ciasto Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | kuchnia indyjska Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
pannamadzia
Autor przepisu:
z orzeszkami w karmelu
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: pannamadziaCiasto miodowe

Składniki

  • Na ciasto:
  • 450 miodu lipowego (50g do masy orzechowej)
  • + masło, mąka do obsypania formy
  • 1 opakowanie przyprawy do piernika
  • 1 opakowanie proszku do pieczenia
  • 1/2 opakowania cukru wanilinowego
  • 50g cukru drobnego do wypieków
  • 800g mąki pszennej tortowej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 4 (średnie) jajka
  • 300 masła (50g do masy orzechowej + 50 g do masy grysikowej)
  • 100g miodu gryczanego
  • Masa grysikowa:
  • 500ml mleka
  • 7 łyżek kaszy manny
  • ziarenka z 1 laski wanilii
  • Masa orzechowa:
  • 250g orzechów laskowych
0
0

Sposób przygotowania:

  • Piekarnik nagrzej do 200 stopni (opcja grzania: termoobieg). Miód lipowy i gryczany stop w rondelku razem z masłem. Odstaw do ostygnięcia. Jajka utrzyj z cukrem zwykłym i cukrem wanilinowym za pomocą miksera.
  • Kiedy masa będzie puszysta i jasna dodaj do niej stopione masło z miodem, wymieszaj. W osobnej misce przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia, cynamonem i przyprawą do piernika.
  • Porcjami wsypuj do masy jajeczno-miodowej. Dokładnie wymieszaj, aż do połączenia się wszystkich składników - powinna powstać dość gęsta masa.
  • Tortownicę wysmaruj masłem i obsyp mąką. Przełóż do niej masę. Wyrównaj wierzch. Wstaw do piekarnika i piecz przez około 90 minut, aż do "suchego patyczka". W tym czasie przygotuj masę grysikową: do rondelka wlej mleko, zagotuj. Wsyp kaszę mannę, cały czas mieszając, by uniknąć powstania grudek.
  • Dodaj ziarenka wanilii. Gotuj na małym ogniu, aż do zgęstnienia. Odstaw do ostygnięcia. Następnie przygotuj masę orzechową: orzechy laskowe dość grubo posiekaj. Na patelni rozpuść masło razem z miodem. Dodaj orzechy i lekko je przyrumień, cały czas mieszając, by uniknąć przypalenia. Po kilku minutach zdejmij z ognia i odstaw do całkowitego ostygnięcia. Gdy nasze ciasto będzie już gotowe wyjmij je z piekarnika i wystudź.
  • Za pomocą noża ostrożnie odkrój czubek/wierzch ciasta i wydrąż środek (do środka będziemy wlewać grysikową masę, więc należy wydrążyć tyle, by masa się tam zmieściła). Gdy masa grysikowa będzie już chłodna należy dodać do niej masło i całość utrzeć za pomocą miksera. Przełóż do środka ciasta. Przykryj czubkiem ciasta, który wcześniej został odcięty. Na wierzch wyłóż orzechową masę. Całość wstaw do lodówki do schłodzenia.

 

 

 

 

 

 

 

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Chrupiące płatki owsiane Przepis 210

Chrupiące płatki owsiane

Pyszne i proste śniadanie

Corpus delicti końca lata Przepis 211

Corpus delicti końca lata

Przepyszny deser — słodki dzięki malinom i kwaśny dzięki cytrynie

Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego Przepis 116

Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego

Pizza godna królów

Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego Przepis 116

Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego

Włoska potrawa w polskim wydaniu

Deser z mrożonych truskawek Przepis 17

Deser z mrożonych truskawek

Truskawkowe szaleństwo na poprawę nastroju

Niewinna sałata skazana na towarzystwo mafijnej Gruchy Przepis 20

Niewinna sałata skazana na towarzystwo mafijnej Gruchy

Ta sałatka przekona cię do pietruszki!

Chleb orzechowy Przepis 112

Chleb orzechowy

Mamy sprawdzone patenty na pyszny, domowy chleb

Tatar ze śledzia
Przepis 13

Tatar ze śledzia

Rybna poezja na kromce pumpernikla

tvnpix