zamknij

Ciasto na pączki Andrzeja Polana

Przepis

deser Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 30 min. Czas przygotowania | mąka Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 4 Ilość porcji
Sprawdź, dlaczego mąkę warto włożyć do piekarnika
Ugotowałem to!24
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
13komentarzy
Ciasto na pączki Andrzeja Polana
Autor: DDTVN DDTVNAndrzej Polan piecze pączki

Składniki

  • 400-500 ml mleka
  • 120 g drożdży
  • 150 g masła
  • 100 g cukru
  • 50 g cukru waniliowego
  • 30 ml  spirytusu
  • 14  żółtek
  • 1 kg mąki
  • szczypta soli
0
49

Sposób przygotowania:
Z mleka, drożdży, szczypty cukru oraz mąki, przygotuj tzw. rozczyn. Odstaw na bok. Żółtka z pozostałym cukrem, cukrem waniliowym ubij na puszysty kogel-mogel. Mąkę (najlepiej lekko podgrzaną w piekarniku) połącz z z rozczynem, jajkami, solą i zacznij wyrabiać ciasto. W trakcie dodaj rozpuszczone masło i spirytus. Ciasto powinno być bardzo plastyczne, i mieć lekką konsystencję. Wyrobione ciasto odstawiamy do wyrośnięcia.

______________________

Andrzej Polan ma dla was pewien trik. Przed dodaniem mąki do ciasta, wkłada ją do piekarnika na 40-50 stopni. Zobacz nasze wideo!

Zobacz pasujący przepis na konfiturę, którą możesz jeść nie tylko w pączkach:)

Zainspiruj nas

Komentarze (7)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

A co z białkami????

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      Mam podobny przepis tylko 6 żółtek zamiast 14. Tez sa pyszne

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          ~Gość

          najlepsze paczki na świecie - bardzo często piekę.

          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
              0
            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                0
              • zgłoś naruszenie
              ~Gość

              Rozczyn z mąki????

              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                  0
                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                    0
                  • zgłoś naruszenie
                  ~Gość

                  robilam wczoraj z takiego samego przepisy chodz nie polanowe, a wyszly delikatne i najlepsze na swiecie !! kogel mogel robilam nad para :)

                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                      0
                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                        0
                      • zgłoś naruszenie
                      ~Gość

                      Pączki na 6 spróbujcie są pyszne

                      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                          0
                        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                            0
                          • zgłoś naruszenie
                          ~Gość

                          Pączki wyszły przepyszne ;)

                          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                              0
                            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                0
                              • zgłoś naruszenie
                              Pomoc | Zasady forum
                              Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

                              Zobacz również

                              Rozśpiewany deser na lekkim rauszu Przepis 13

                              Rozśpiewany deser na lekkim rauszu

                              Takie ciasto rozweseli każdego

                              Tatar ze śledzia
                              Przepis 13

                              Tatar ze śledzia

                              Rybna poezja na kromce pumpernikla

                              Przysmak młodości Przepis 137

                              Przysmak młodości

                              Kanapka idealna!

                              Orzechowy gangster z Bronxu Przepis 63

                              Orzechowy gangster z Bronxu

                              Rozpływające się w ustach ciasto przypominające smakiem ulubione batoniki

                              Zupa tajska Kasi Klich
                              Przepis 14

                              Zupa tajska Kasi Klich

                              Ogień w gardle!

                              Bruschetta z fasolą
                              Przepis 12

                              Bruschetta z fasolą

                              Specjalność Włochów na przystawkę

                              Ryba w curry Przepis 15

                              Ryba w curry

                              Indie na talerzu

                              Śledzie Kasi Klich
                              Przepis 34

                              Śledzie Kasi Klich

                              Śledź o korzennym posmaku

                              tvnpix