zamknij

Ciasto na pączki Andrzeja Polana

Przepis

deser Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 30 min. Czas przygotowania | mąka Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 4 Ilość porcji
Sprawdź, dlaczego mąkę warto włożyć do piekarnika
Ugotowałem to!24
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
13komentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Ciasto na pączki Andrzeja Polana
Autor: DDTVN DDTVNAndrzej Polan piecze pączki

Składniki

  • 400-500 ml mleka
  • 120 g drożdży
  • 150 g masła
  • 100 g cukru
  • 50 g cukru waniliowego
  • 30 ml  spirytusu
  • 14  żółtek
  • 1 kg mąki
  • szczypta soli
0
49

Sposób przygotowania:
Z mleka, drożdży, szczypty cukru oraz mąki, przygotuj tzw. rozczyn. Odstaw na bok. Żółtka z pozostałym cukrem, cukrem waniliowym ubij na puszysty kogel-mogel. Mąkę (najlepiej lekko podgrzaną w piekarniku) połącz z z rozczynem, jajkami, solą i zacznij wyrabiać ciasto. W trakcie dodaj rozpuszczone masło i spirytus. Ciasto powinno być bardzo plastyczne, i mieć lekką konsystencję. Wyrobione ciasto odstawiamy do wyrośnięcia.

______________________

Andrzej Polan ma dla was pewien trik. Przed dodaniem mąki do ciasta, wkłada ją do piekarnika na 40-50 stopni. Zobacz nasze wideo!

Zobacz pasujący przepis na konfiturę, którą możesz jeść nie tylko w pączkach:)

Zainspiruj nas

Komentarze (7)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

A co z białkami????

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      Mam podobny przepis tylko 6 żółtek zamiast 14. Tez sa pyszne

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          ~Gość

          najlepsze paczki na świecie - bardzo często piekę.

          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
              0
            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                0
              • zgłoś naruszenie
              ~Gość

              Rozczyn z mąki????

              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                  0
                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                    0
                  • zgłoś naruszenie
                  ~Gość

                  robilam wczoraj z takiego samego przepisy chodz nie polanowe, a wyszly delikatne i najlepsze na swiecie !! kogel mogel robilam nad para :)

                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                      0
                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                        0
                      • zgłoś naruszenie
                      ~Gość

                      Pączki na 6 spróbujcie są pyszne

                      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                          0
                        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                            0
                          • zgłoś naruszenie
                          ~Gość

                          Pączki wyszły przepyszne ;)

                          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                              0
                            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                0
                              • zgłoś naruszenie
                              Pomoc | Zasady forum
                              Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

                              Zobacz również

                              Pomidorki z karmelem i lodami Przepis 10

                              Pomidorki z karmelem i lodami

                              Deserowa wersja pomidora

                              Bifeki faszerowane serem feta Przepis 22

                              Bifeki faszerowane serem feta

                              Kotlety po grecku

                              Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego
                              Przepis 22

                              Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego

                              Podany na delikatnym puree

                              Rozśpiewany deser na lekkim rauszu Przepis 13

                              Rozśpiewany deser na lekkim rauszu

                              Takie ciasto rozweseli każdego

                              Pudding z bagietki Przepis 17

                              Pudding z bagietki

                              Pudding z bagietki? To możliwe nie tylko w Anglii

                              Bruschetta z fasolą
                              Przepis 12

                              Bruschetta z fasolą

                              Specjalność Włochów na przystawkę

                              Chleb z płatkami owsianymi Przepis 173

                              Chleb z płatkami owsianymi

                              Zrób piekarnię w swoim domu. To naprawdę nie jest trudne!

                              Grillowany ser halloumi Przepis 41

                              Grillowany ser halloumi

                              Najlepszy podany z figami i orzechami

                              tvnpix