zamknij

Ciasto orzechowe z marchewką

Przepis

deser Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 2 godz. Czas przygotowania | warzywa Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Anna Starmach
Autor przepisu:
Puszyste ciasto na podwieczorek
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: East News/DDTVNCiasto orzechowe z marchewką

Składniki

  • 250 g mielonych orzechów włoskich
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki roztopionego masła
  • 300 g marchewki
  • 100 g brązowego cukru
  • 100 g drobnego cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżka  miodu
  • szczypta soli
  • odrobina soku z cytryny
  • 3 łyżki mąki
  • 5 jajek
0
1

Sposób przygotowania:

  • Żółtka oddziel od białek. Marchewkę utrzyj na tarce o małych oczkach. Żółtka utrzyj z brązowym cukrem, dodaj mąkę, proszek do pieczenia, sok z cytryny, miód cynamon, masło, połowę orzechów, marchewkę, wymieszaj.
  • Białka ubij na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodaj sól i drobny cukier. Do miski z żółtkami i marchewką naprzemiennie dodawaj resztę orzechów i ubitych białek. Mieszaj delikatnie. Przełóż do wysmarowanej masłem formy.
  • Piecz około 35-45minut w temperaturze 170 stopni.

Przepis z "Dzień dobry TVN".

 

 

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Pizza według Grzegorza Łapanowskiego
Przepis 1017

Pizza według Grzegorza Łapanowskiego

Najprostszy przepis na domową pizzę

Puszyste ego Przepis 14

Puszyste ego

Rozpływający się w ustach krem z sosem malinowym

Kociołek łososiowo-pomidorowy Przepis 13

Kociołek łososiowo-pomidorowy

Przepyszna zupa — do wypróbowania!

Babka ziemniaczana Przepis 27117

Babka ziemniaczana

Podlaski specjał

Chleb z płatkami owsianymi Przepis 173

Chleb z płatkami owsianymi

Zrób piekarnię w swoim domu. To naprawdę nie jest trudne!

Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego Przepis 116

Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego

Pizza godna królów

Carpaccio z buraków Kasi Klich
Przepis 66

Carpaccio z buraków Kasi Klich

Wytworna wersja pospolitego warzywa

Pudding z bagietki Przepis 17

Pudding z bagietki

Pudding z bagietki? To możliwe nie tylko w Anglii

tvnpix