zamknij

Ciasto orzechowe z marchewką

Przepis

deser Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 2 godz. Czas przygotowania | warzywa Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Anna Starmach
Autor przepisu:
Puszyste ciasto na podwieczorek
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: East News/DDTVNCiasto orzechowe z marchewką

Składniki

  • 250 g mielonych orzechów włoskich
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki roztopionego masła
  • 300 g marchewki
  • 100 g brązowego cukru
  • 100 g drobnego cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżka  miodu
  • szczypta soli
  • odrobina soku z cytryny
  • 3 łyżki mąki
  • 5 jajek
0
1

Sposób przygotowania:

  • Żółtka oddziel od białek. Marchewkę utrzyj na tarce o małych oczkach. Żółtka utrzyj z brązowym cukrem, dodaj mąkę, proszek do pieczenia, sok z cytryny, miód cynamon, masło, połowę orzechów, marchewkę, wymieszaj.
  • Białka ubij na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodaj sól i drobny cukier. Do miski z żółtkami i marchewką naprzemiennie dodawaj resztę orzechów i ubitych białek. Mieszaj delikatnie. Przełóż do wysmarowanej masłem formy.
  • Piecz około 35-45minut w temperaturze 170 stopni.

Przepis z "Dzień dobry TVN".

 

 

Zainspiruj nas

Zobacz również

Orzechowy gangster z Bronxu Przepis 62

Orzechowy gangster z Bronxu

Rozpływające się w ustach ciasto przypominające smakiem ulubione batoniki

Kopytka Piotra Kucharskiego Przepis 2368

Kopytka Piotra Kucharskiego

Samodzielne danie lub przepyszny dodatek

Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego Przepis 311

Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego

Efektowne i proste danie

Pudding z bagietki Przepis 17

Pudding z bagietki

Pudding z bagietki? To możliwe nie tylko w Anglii

Carpaccio z buraków Kasi Klich
Przepis 66

Carpaccio z buraków Kasi Klich

Wytworna wersja pospolitego warzywa

Bifeki faszerowane serem feta Przepis 22

Bifeki faszerowane serem feta

Kotlety po grecku

Sarna w wielkim mieście Przepis 20

Sarna w wielkim mieście

Burgery z dziczyzną i nietypowym dżemem

Chrupiące płatki owsiane Przepis 210

Chrupiące płatki owsiane

Pyszne i proste śniadanie

tvnpix