zamknij

Ciasto orzechowe z toffi i czekoladą

Przepis

deser Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 3 godz. Czas przygotowania | mąka Główny składnik | 50 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Królewski deser
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
5komentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj

Składniki

  •  na biszkopt:
  • 8 jaj
  • szczypta soli
  • 1 szklanka cukru
  • 300 g mielonych orzechów laskowych
  • 1/2 szklanki mąki pszennej (1 szklanka)
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 1, 5 łyżeczki  proszku do pieczenia
  •  na krem toffi:
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • 250 ml gorącej wody
  • 0,5 l smietanki kremówki 36%
  • 400 g gotowej masy kajmakowej (w puszce)
  •  na polewę:
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 100 g białej czekolady
  • 4 łyżki cukru
  • 100 g masła
  • garść orzechów laskowych
0
1

Sposób przygotowania:

(1 forma, 24x18cm )

  • Rozgrzej piekarnik do 180C i wysmaruj formę masłem.
  • Oddziel żółtka od białek.
  • Białka ubij ze szczyptą soli na sztywno.
  • Następnie cały czas ubijając stopniowo dodawaj cukier i żółtka.
  • Gdy składniki dobrze się połączą dodaj orzechy, mąkę, bułkę tartą i proszek do pieczenia.
  • Zamieszaj do uzyskania jednolitej masy, a następnie wylej do formy.
  • Wstaw do piekarnika na 40 minut.
  • Gotowy biszkopt odstaw do ostygnięcia, a następnie przekrój wzdłuż na pół tak by powstały dwa blaty tej samej grubości.
  • Rozpuść żelatynę w wodzie.
  • Ubij śmietankę i cały czas mieszając stopniowo dodawaj masę kajmakową.
  • Następnie dodaj żelatynę i dokładnie wymieszaj.
  • Umieść jeden z blatów biszkoptowych w formie i posmaruj masą toffi.
  • Przykryj drugim blatem i lekko dociśnij.
  • Połam obie czekolady na mniejsze kawałki (nie mieszaj).
  • Podziel masło na pół i roztopić jedną część z gorzką czekoladą a drugą z białą w oddzielnych rondlach.
  • Dodaj do obu mas po 2 łyżki cukru i odstawić na 3 minuty.
  • Następnie nałóż ciemną i jasną masę czekoladową na powierzchnię ciasta i delikatnie wymieszaj tak by powstała marmurkowa faktura.
  • Udekoruj polewę orzechami i tak przygotowane ciasto wstaw do lodówki na co najmniej 2 godziny.
  • Gotowe ciasto podawaj pokrojone na mniejsze porcje.

 

 

Zainspiruj nas

Komentarze (5)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
iskierka1201

Wywalam to coś, co z tego wyszło do śmietnika. Zanim ktoś umieszcza tutaj przepis powinien go najpierw sam wypróbować a nie narażać ludzi na koszty i stratę czasu.

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      iskierka1201

      Chyba ktoś się pomylił z tą ilością wody? Zdecydowanie lepiej ta masa wyglądała zanim dolałam tą wodę. Teraz to ciasto mi się utopiło w tej zalewie śmietanowo-kajmakowo-wodnej i czeka w lodówce. Może stężeje. Masakra !! Myślałam, że chociaż raz ciasto mi się uda. Tu na pewno jest błąd w przepisie. 25 ml wody zamiast 250ml.... rozwiń

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          ~Gość

          Co z tą gorącą wodą??????

          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
              0
            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                0
              • zgłoś naruszenie
              ~Gość

              Czy ktoś piekł to ciasto.
              Czy nie za dużo tej wody w stosunku do żelatyny

              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                  0
                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                    0
                  • zgłoś naruszenie
                  Pomoc | Zasady forum
                  Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

                  Zobacz również

                  Deser z mrożonych truskawek Przepis 17

                  Deser z mrożonych truskawek

                  Truskawkowe szaleństwo na poprawę nastroju

                  Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego Przepis 311

                  Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego

                  Efektowne i proste danie

                  Babka ziemniaczana Przepis 27117

                  Babka ziemniaczana

                  Podlaski specjał

                  Niewinna sałata skazana na towarzystwo mafijnej Gruchy Przepis 20

                  Niewinna sałata skazana na towarzystwo mafijnej Gruchy

                  Ta sałatka przekona cię do pietruszki!

                  Sałatka z marynowanymi grzybami Przepis 14

                  Sałatka z marynowanymi grzybami

                  Grzybowo-ziemniaczane szaleństwo serwuj na obiad!

                  Champion cyklistów Przepis 16

                  Champion cyklistów

                  Niebanalna szarlotka

                  Orzechowy gangster z Bronxu Przepis 62

                  Orzechowy gangster z Bronxu

                  Rozpływające się w ustach ciasto przypominające smakiem ulubione batoniki

                  Harira by Joseph Seeletso
                  Przepis 61

                  Harira by Joseph Seeletso

                  Odrobina Afryki w twojej kuchni

                  tvnpix