zamknij

Ciasto orzechowe z toffi i czekoladą

Przepis

deser Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 3 godz. Czas przygotowania | mąka Główny składnik | 50 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Królewski deser
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
5komentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj

Składniki

  •  na biszkopt:
  • 8 jaj
  • szczypta soli
  • 1 szklanka cukru
  • 300 g mielonych orzechów laskowych
  • 1/2 szklanki mąki pszennej (1 szklanka)
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 1, 5 łyżeczki  proszku do pieczenia
  •  na krem toffi:
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • 250 ml gorącej wody
  • 0,5 l smietanki kremówki 36%
  • 400 g gotowej masy kajmakowej (w puszce)
  •  na polewę:
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 100 g białej czekolady
  • 4 łyżki cukru
  • 100 g masła
  • garść orzechów laskowych
0
1

Sposób przygotowania:

(1 forma, 24x18cm )

  • Rozgrzej piekarnik do 180C i wysmaruj formę masłem.
  • Oddziel żółtka od białek.
  • Białka ubij ze szczyptą soli na sztywno.
  • Następnie cały czas ubijając stopniowo dodawaj cukier i żółtka.
  • Gdy składniki dobrze się połączą dodaj orzechy, mąkę, bułkę tartą i proszek do pieczenia.
  • Zamieszaj do uzyskania jednolitej masy, a następnie wylej do formy.
  • Wstaw do piekarnika na 40 minut.
  • Gotowy biszkopt odstaw do ostygnięcia, a następnie przekrój wzdłuż na pół tak by powstały dwa blaty tej samej grubości.
  • Rozpuść żelatynę w wodzie.
  • Ubij śmietankę i cały czas mieszając stopniowo dodawaj masę kajmakową.
  • Następnie dodaj żelatynę i dokładnie wymieszaj.
  • Umieść jeden z blatów biszkoptowych w formie i posmaruj masą toffi.
  • Przykryj drugim blatem i lekko dociśnij.
  • Połam obie czekolady na mniejsze kawałki (nie mieszaj).
  • Podziel masło na pół i roztopić jedną część z gorzką czekoladą a drugą z białą w oddzielnych rondlach.
  • Dodaj do obu mas po 2 łyżki cukru i odstawić na 3 minuty.
  • Następnie nałóż ciemną i jasną masę czekoladową na powierzchnię ciasta i delikatnie wymieszaj tak by powstała marmurkowa faktura.
  • Udekoruj polewę orzechami i tak przygotowane ciasto wstaw do lodówki na co najmniej 2 godziny.
  • Gotowe ciasto podawaj pokrojone na mniejsze porcje.

 

 

Zainspiruj nas

Komentarze (5)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
iskierka1201

Wywalam to coś, co z tego wyszło do śmietnika. Zanim ktoś umieszcza tutaj przepis powinien go najpierw sam wypróbować a nie narażać ludzi na koszty i stratę czasu.

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      iskierka1201

      Chyba ktoś się pomylił z tą ilością wody? Zdecydowanie lepiej ta masa wyglądała zanim dolałam tą wodę. Teraz to ciasto mi się utopiło w tej zalewie śmietanowo-kajmakowo-wodnej i czeka w lodówce. Może stężeje. Masakra !! Myślałam, że chociaż raz ciasto mi się uda. Tu na pewno jest błąd w przepisie. 25 ml wody zamiast 250ml.... rozwiń

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          ~Gość

          Co z tą gorącą wodą??????

          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
              0
            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                0
              • zgłoś naruszenie
              ~Gość

              Czy ktoś piekł to ciasto.
              Czy nie za dużo tej wody w stosunku do żelatyny

              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                  0
                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                    0
                  • zgłoś naruszenie
                  Pomoc | Zasady forum
                  Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

                  Zobacz również

                  Carpaccio z buraków Kasi Klich
                  Przepis 66

                  Carpaccio z buraków Kasi Klich

                  Wytworna wersja pospolitego warzywa

                  Burgery z musztardą i boczkiem Przepis 412

                  Burgery z musztardą i boczkiem

                  W klimacie amerykańskiego baru

                  Corpus delicti końca lata Przepis 211

                  Corpus delicti końca lata

                  Przepyszny deser — słodki dzięki malinom i kwaśny dzięki cytrynie

                  Harira by Joseph Seeletso
                  Przepis 61

                  Harira by Joseph Seeletso

                  Odrobina Afryki w twojej kuchni

                  Pizza według Grzegorza Łapanowskiego
                  Przepis 1017

                  Pizza według Grzegorza Łapanowskiego

                  Najprostszy przepis na domową pizzę

                  Gulasz z kopytkami Przepis 197

                  Gulasz z kopytkami

                  Wieprzowina w aromatycznym gulaszu

                  Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego
                  Przepis 22

                  Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego

                  Klasyka na twoim stole

                  Szaszłyki wyborne Przepis 59

                  Szaszłyki wyborne

                  Nie tylko na sezon grillowy

                  tvnpix