zamknij

Ciasto owsiane z migdałami w karmelu

Przepis

deser Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 2 godz. Czas przygotowania | mąka Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Kinga Paruzel
Autor przepisu:
Trudno mu się oprzeć
Ugotowałem to!6
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
3komentarze
Autor: Kinga ParuzelCiasto owsiane z migdałami w karmelu

Składniki

  • 1,5 szklanki wrzącej wody
  • 1 szklanka płatków owsianych błyskawicznych
  • 0,5 szklanki  brązowego cukru
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 0,5 kostki masła
  • 2 jajka
  • 1,5 szklanki  mąki
  • 1 łyżeczka  soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 szklanka płatków migdałów (na wierzch ciasta)
  • 4 łyżki  masła (na wierzch ciasta)
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (na wierzch ciasta)
  • 1/4 szklanki  mleka (na wierzch ciasta)
  • 0,5 szklanki brązowego cukru
0
4

Sposób przygotowania:

  • Płatki owsiane zalej wrzącą wodą i odstaw na 10 min
  • Masło rozpuść na małym ogniu i dodaj do płatków
  • Do masy owsiano-maślanej dodaj pozostałe składniki tj. 0,5 szklanki brązowego cukru, 1 szklankę cukru pudru, jajka, przesianą z proszkiem do pieczenia mąkę, sól i cynamon
  • Wszystko wymieszaj, aż powstanie gładka, jednolita masa. Dodaj garść czekoladowych dropsów i ponownie zamieszaj
  • Ciasto przelej do tortownicy o średnicy 23 cm wyłożonej papierem do pieczenia i piecz 45 min w temperaturze 180 C w piekarniku nastawionym na funkcję grzania góra-dół
  • Po upieczeniu ciasto należy wystudzić. Po tym czasie przygotuj karmelową masę migdałową mieszając ze sobą w rondelku masło, ekstrakt wanilii, mleko i brązowy cukier na średnim ogniu ok 5-6 min od momentu zagotowania
  • Dodaj migdały i gotuj jeszcze chwilkę, aż powstanie ciągnąca się masa
  • Karmel z migdałami rozłóż równomiernie na cieście. Udekoruj skórką cytryny i listkami bazyli

Więcej przepisów Kingi Paruzel i jej ebook z przepisami znajdziesz na blogu Ale Babka

 

Inne przepisy Kingi Paruzel:


Zainspiruj nas

Komentarze (3)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

pyszne wciągające i kuszące !

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      myslalam ze to cos dietetycznego ale niestety...cukru to tu jest wyjatkowo duzo...

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          ~Gość

          bomba kaloryczna i wchodzi między żęby wiec w towarzystwie nie odważyłabym sie tego zjesc, poza tym wiecej gryzienia i meczenia sie z tym niż przyjemnośći - wykałaczki, nitki do zębów, szczoteczka i płyn do płukania - niezbędniki

          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
              0
            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                0
              • zgłoś naruszenie
              Pomoc | Zasady forum
              Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

              Zobacz również

              Tatar ze śledzia
              Przepis 13

              Tatar ze śledzia

              Rybna poezja na kromce pumpernikla

              Śledzie Kasi Klich
              Przepis 34

              Śledzie Kasi Klich

              Śledź o korzennym posmaku

              Kaczka pływaczka Przepis 30

              Kaczka pływaczka

              Kaczka i ziemniaki na słodko

              Knedle ze śliwkami Przepis 1262

              Knedle ze śliwkami

              Przepis na słodki obiad

              Kotlety mielone na ostro Przepis 19

              Kotlety mielone na ostro

              Nowa wersja znanego dania

              Pudding z bagietki Przepis 17

              Pudding z bagietki

              Pudding z bagietki? To możliwe nie tylko w Anglii

              Kociołek łososiowo-pomidorowy Przepis 14

              Kociołek łososiowo-pomidorowy

              Przepyszna zupa — do wypróbowania!

              Carpaccio z buraków Kasi Klich
              Przepis 66

              Carpaccio z buraków Kasi Klich

              Wytworna wersja pospolitego warzywa

              tvnpix