zamknij

Ciasto owsiane z migdałami w karmelu

Przepis

deser Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 2 godz. Czas przygotowania | mąka Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Kinga Paruzel
Autor przepisu:
Trudno mu się oprzeć
Ugotowałem to!6
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
3komentarze
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: Kinga ParuzelCiasto owsiane z migdałami w karmelu

Składniki

  • 1,5 szklanki wrzącej wody
  • 1 szklanka płatków owsianych błyskawicznych
  • 0,5 szklanki  brązowego cukru
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 0,5 kostki masła
  • 2 jajka
  • 1,5 szklanki  mąki
  • 1 łyżeczka  soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 szklanka płatków migdałów (na wierzch ciasta)
  • 4 łyżki  masła (na wierzch ciasta)
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (na wierzch ciasta)
  • 1/4 szklanki  mleka (na wierzch ciasta)
  • 0,5 szklanki brązowego cukru
0
4

Sposób przygotowania:

  • Płatki owsiane zalej wrzącą wodą i odstaw na 10 min
  • Masło rozpuść na małym ogniu i dodaj do płatków
  • Do masy owsiano-maślanej dodaj pozostałe składniki tj. 0,5 szklanki brązowego cukru, 1 szklankę cukru pudru, jajka, przesianą z proszkiem do pieczenia mąkę, sól i cynamon
  • Wszystko wymieszaj, aż powstanie gładka, jednolita masa. Dodaj garść czekoladowych dropsów i ponownie zamieszaj
  • Ciasto przelej do tortownicy o średnicy 23 cm wyłożonej papierem do pieczenia i piecz 45 min w temperaturze 180 C w piekarniku nastawionym na funkcję grzania góra-dół
  • Po upieczeniu ciasto należy wystudzić. Po tym czasie przygotuj karmelową masę migdałową mieszając ze sobą w rondelku masło, ekstrakt wanilii, mleko i brązowy cukier na średnim ogniu ok 5-6 min od momentu zagotowania
  • Dodaj migdały i gotuj jeszcze chwilkę, aż powstanie ciągnąca się masa
  • Karmel z migdałami rozłóż równomiernie na cieście. Udekoruj skórką cytryny i listkami bazyli

Więcej przepisów Kingi Paruzel i jej ebook z przepisami znajdziesz na blogu Ale Babka

 

Inne przepisy Kingi Paruzel:


Zainspiruj nas

Komentarze (3)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

pyszne wciągające i kuszące !

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      myslalam ze to cos dietetycznego ale niestety...cukru to tu jest wyjatkowo duzo...

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          ~Gość

          bomba kaloryczna i wchodzi między żęby wiec w towarzystwie nie odważyłabym sie tego zjesc, poza tym wiecej gryzienia i meczenia sie z tym niż przyjemnośći - wykałaczki, nitki do zębów, szczoteczka i płyn do płukania - niezbędniki

          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
              0
            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                0
              • zgłoś naruszenie
              Pomoc | Zasady forum
              Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

              Zobacz również

              Pizza według Grzegorza Łapanowskiego
              Przepis 1017

              Pizza według Grzegorza Łapanowskiego

              Najprostszy przepis na domową pizzę

              Bifeki faszerowane serem feta Przepis 22

              Bifeki faszerowane serem feta

              Kotlety po grecku

              Kopytka Piotra Kucharskiego Przepis 2368

              Kopytka Piotra Kucharskiego

              Samodzielne danie lub przepyszny dodatek

              Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego
              Przepis 22

              Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego

              Klasyka na twoim stole

              Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego Przepis 311

              Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego

              Efektowne i proste danie

              Kotlety mielone na ostro Przepis 19

              Kotlety mielone na ostro

              Nowa wersja znanego dania

              Tatar ze śledzia
              Przepis 13

              Tatar ze śledzia

              Rybna poezja na kromce pumpernikla

              Kanapki ze smażoną makrelą Przepis 150

              Kanapki ze smażoną makrelą

              Idealne na śniadanie lub kolację

              tvnpix