zamknij

Ciasto owsiane z migdałami w karmelu

Przepis

deser Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 2 godz. Czas przygotowania | mąka Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Kinga Paruzel
Autor przepisu:
Trudno mu się oprzeć
Ugotowałem to!6
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
3komentarze
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: Kinga ParuzelCiasto owsiane z migdałami w karmelu

Składniki

  • 1,5 szklanki wrzącej wody
  • 1 szklanka płatków owsianych błyskawicznych
  • 0,5 szklanki  brązowego cukru
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 0,5 kostki masła
  • 2 jajka
  • 1,5 szklanki  mąki
  • 1 łyżeczka  soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 szklanka płatków migdałów (na wierzch ciasta)
  • 4 łyżki  masła (na wierzch ciasta)
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (na wierzch ciasta)
  • 1/4 szklanki  mleka (na wierzch ciasta)
  • 0,5 szklanki brązowego cukru
0
4

Sposób przygotowania:

  • Płatki owsiane zalej wrzącą wodą i odstaw na 10 min
  • Masło rozpuść na małym ogniu i dodaj do płatków
  • Do masy owsiano-maślanej dodaj pozostałe składniki tj. 0,5 szklanki brązowego cukru, 1 szklankę cukru pudru, jajka, przesianą z proszkiem do pieczenia mąkę, sól i cynamon
  • Wszystko wymieszaj, aż powstanie gładka, jednolita masa. Dodaj garść czekoladowych dropsów i ponownie zamieszaj
  • Ciasto przelej do tortownicy o średnicy 23 cm wyłożonej papierem do pieczenia i piecz 45 min w temperaturze 180 C w piekarniku nastawionym na funkcję grzania góra-dół
  • Po upieczeniu ciasto należy wystudzić. Po tym czasie przygotuj karmelową masę migdałową mieszając ze sobą w rondelku masło, ekstrakt wanilii, mleko i brązowy cukier na średnim ogniu ok 5-6 min od momentu zagotowania
  • Dodaj migdały i gotuj jeszcze chwilkę, aż powstanie ciągnąca się masa
  • Karmel z migdałami rozłóż równomiernie na cieście. Udekoruj skórką cytryny i listkami bazyli

Więcej przepisów Kingi Paruzel i jej ebook z przepisami znajdziesz na blogu Ale Babka

 

Inne przepisy Kingi Paruzel:


Zainspiruj nas

Komentarze (3)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

pyszne wciągające i kuszące !

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      myslalam ze to cos dietetycznego ale niestety...cukru to tu jest wyjatkowo duzo...

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          ~Gość

          bomba kaloryczna i wchodzi między żęby wiec w towarzystwie nie odważyłabym sie tego zjesc, poza tym wiecej gryzienia i meczenia sie z tym niż przyjemnośći - wykałaczki, nitki do zębów, szczoteczka i płyn do płukania - niezbędniki

          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
              0
            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                0
              • zgłoś naruszenie
              Pomoc | Zasady forum
              Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

              Zobacz również

              Burgery z musztardą i boczkiem Przepis 412

              Burgery z musztardą i boczkiem

              W klimacie amerykańskiego baru

              Sałatka z marynowanymi grzybami Przepis 14

              Sałatka z marynowanymi grzybami

              Grzybowo-ziemniaczane szaleństwo serwuj na obiad!

              Atletyczny kurczak Przepis 20

              Atletyczny kurczak

              Pomysł na lekkie drugie danie

              Gulasz z kopytkami Przepis 197

              Gulasz z kopytkami

              Wieprzowina w aromatycznym gulaszu

              Deser z mrożonych truskawek Przepis 17

              Deser z mrożonych truskawek

              Truskawkowe szaleństwo na poprawę nastroju

              Zupa tajska Kasi Klich
              Przepis 14

              Zupa tajska Kasi Klich

              Ogień w gardle!

              Grillowany ser halloumi Przepis 41

              Grillowany ser halloumi

              Najlepszy podany z figami i orzechami

              Kolorowa samba warzywna Przepis 21

              Kolorowa samba warzywna

              Zdrowe i pyszne danie

              tvnpix