zamknij

Ciasto porzeczkowo-kakaowe

Przepis

deser Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | mąka Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Autor przepisu:
Słodki i kwaskowy przekładaniec
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: polikwidacyjne.plCiasto porzeczkowo-kakaowe

Składniki

  • Na polewę czekoladową:
  • ¾ szklanki  oleju
  • ½ szklanki  wody
  • 1 szklanka cukru
  • 3 łyżki kakao
  • Na  jasną część ciasta:
  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 1/2 szklanki  cukru (dałam nieco mniej)
  • 5 jaj
  • olejek pomarańczowy
  • Na masę serową:
  • 500 g serka waniliowego
  • 1 żelatyna
  • Na bitą śmietanę:
  • 3 opakowania słodkiej śmietany kremówki 30% lub nawet 36%
  • 1 łyżka  cukru pudru
  • 2 opakowania śmietan-fix
  • 1/2 szklanki wody
  • Dodatkowe składniki:
  • 2 dżemy porzeczkowego
  • 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
0
2

Sposób przygotowania:

  • Składniki polewy umieść w rondlu, wymieszaj, zagotuj. Pozostaw do całkowitego ostygnięcia.
  • Ubij białka, następnie dodaj cukier i dalej ubijaj.
  • Dodawaj po żółtku. Wlej ostudzoną polewę, dodaj przesianą mąkę połączoną z proszkiem i sodą, dodaj olejek. Wlej do prostokątnej formy i piecz w temp. 180 stopni przez 45 min. Wcześniej nagrzej piekarnik do 220 stopni i zmniejsz do 180.
  • Ostudzony, wyrośnięty biszkopt przetnij na pół. Serki wyłóż do miseczki. 1 łyżkę żelatyny rozpuść w ¾ szklanki gorącej wody, a następnie ostudź. Chłodną żelatynę połącz z serkami. Odstaw na 5 minut do lodówki, wówczas serki zaczną tężeć. Masę podziel na pół. Najpierw nałóż serek, następnie 1 słoiczek dżemu porzeczkowego. Przykryj drugą połową biszkoptu i postępuj jak wcześniej: najpierw ser, potem dżem.
  • Śmietanę kremówkę ubijaj na sztywno, dodaj 1 łyżkę cukru pudru. Ubitą śmietanę nałóż na wierzch ciasta. Górę posyp gorzką startą czekoladą. Ciasto jest najlepsze na drugi dzień, gdy biszkopt nasiąknie masą.

 

 

 

 

 

 

Zainspiruj nas

Zobacz również

Carpaccio z buraków Kasi Klich
Przepis 66

Carpaccio z buraków Kasi Klich

Wytworna wersja pospolitego warzywa

Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego
Przepis 22

Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego

Podany na delikatnym puree

Corpus delicti końca lata Przepis 211

Corpus delicti końca lata

Przepyszny deser — słodki dzięki malinom i kwaśny dzięki cytrynie

Grillowany ser halloumi Przepis 41

Grillowany ser halloumi

Najlepszy podany z figami i orzechami

Chleb orzechowy Przepis 112

Chleb orzechowy

Mamy sprawdzone patenty na pyszny, domowy chleb

Pomidorki z karmelem i lodami Przepis 10

Pomidorki z karmelem i lodami

Deserowa wersja pomidora

Zupa tajska Kasi Klich
Przepis 14

Zupa tajska Kasi Klich

Ogień w gardle!

Przysmak młodości Przepis 137

Przysmak młodości

Kanapka idealna!

tvnpix