zamknij

Ciasto porzeczkowo-kakaowe

Przepis

deser Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | mąka Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Autor przepisu:
Słodki i kwaskowy przekładaniec
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: polikwidacyjne.plCiasto porzeczkowo-kakaowe

Składniki

  • Na polewę czekoladową:
  • ¾ szklanki  oleju
  • ½ szklanki  wody
  • 1 szklanka cukru
  • 3 łyżki kakao
  • Na  jasną część ciasta:
  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 1/2 szklanki  cukru (dałam nieco mniej)
  • 5 jaj
  • olejek pomarańczowy
  • Na masę serową:
  • 500 g serka waniliowego
  • 1 żelatyna
  • Na bitą śmietanę:
  • 3 opakowania słodkiej śmietany kremówki 30% lub nawet 36%
  • 1 łyżka  cukru pudru
  • 2 opakowania śmietan-fix
  • 1/2 szklanki wody
  • Dodatkowe składniki:
  • 2 dżemy porzeczkowego
  • 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
0
2

Sposób przygotowania:

  • Składniki polewy umieść w rondlu, wymieszaj, zagotuj. Pozostaw do całkowitego ostygnięcia.
  • Ubij białka, następnie dodaj cukier i dalej ubijaj.
  • Dodawaj po żółtku. Wlej ostudzoną polewę, dodaj przesianą mąkę połączoną z proszkiem i sodą, dodaj olejek. Wlej do prostokątnej formy i piecz w temp. 180 stopni przez 45 min. Wcześniej nagrzej piekarnik do 220 stopni i zmniejsz do 180.
  • Ostudzony, wyrośnięty biszkopt przetnij na pół. Serki wyłóż do miseczki. 1 łyżkę żelatyny rozpuść w ¾ szklanki gorącej wody, a następnie ostudź. Chłodną żelatynę połącz z serkami. Odstaw na 5 minut do lodówki, wówczas serki zaczną tężeć. Masę podziel na pół. Najpierw nałóż serek, następnie 1 słoiczek dżemu porzeczkowego. Przykryj drugą połową biszkoptu i postępuj jak wcześniej: najpierw ser, potem dżem.
  • Śmietanę kremówkę ubijaj na sztywno, dodaj 1 łyżkę cukru pudru. Ubitą śmietanę nałóż na wierzch ciasta. Górę posyp gorzką startą czekoladą. Ciasto jest najlepsze na drugi dzień, gdy biszkopt nasiąknie masą.

 

 

 

 

 

 

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Śledzie Kasi Klich
Przepis 34

Śledzie Kasi Klich

Śledź o korzennym posmaku

Tatar ze śledzia
Przepis 13

Tatar ze śledzia

Rybna poezja na kromce pumpernikla

Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego
Przepis 22

Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego

Klasyka na twoim stole

Zupa tajska Kasi Klich
Przepis 14

Zupa tajska Kasi Klich

Ogień w gardle!

Pizza według Grzegorza Łapanowskiego
Przepis 1017

Pizza według Grzegorza Łapanowskiego

Najprostszy przepis na domową pizzę

Wiśniowy drift Przepis 102

Wiśniowy drift

Sernik z sosem wiśniowym

Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego Przepis 311

Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego

Efektowne i proste danie

Chleb z płatkami owsianymi Przepis 173

Chleb z płatkami owsianymi

Zrób piekarnię w swoim domu. To naprawdę nie jest trudne!

tvnpix