zamknij

Ciasto ptysiowo-francuskie z kremem i owocami

Przepis

deser Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | owoce Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Lekkie i pyszne
Ugotowałem to!1
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: DDTVN/East NewsCiasto ptysiowe z kremem i owocami

Składniki

  • 100 g masła
  • 5 jajek
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 1 szklanka wody
  • 300 g mąki
  • szczypta  soli
  • 250 ml  mleka
  • 100 ml likieru jajecznego
  • 8 żółtek
  • 2 torebki cukru waniliowego
  • 2 cytryny
  • 1 i 1/2 kg truskawek
  • 1 ananas
0
0

Sposób przygotowania:

  • Ciasto francuskie rozmroź. Wyłóż na papier do pieczenia.
  • Wodę zagotuj z solą i masłem. Do wrzącego płynu dodaj szklankę mąki i zaparz.
  • Do masy dodaj pojedynczo jajka, powstałe ciasto parzone szprycuj na brzegu ciasta francuskiego.
  • Wstaw do nagrzanego do 200°C piekarnika i piecz do zarumienia około 20 minut.
  • Aby zrobić krem żółtka ubij z cukrem na puszystą masę, dodaj 4 łyżki mąki.
  • Mleko zagotuj z cukrem wanilinowym, zalej ubite jajka z mąką i chwilę trzymaj na ogniu, dodając na koniec likier.
  • Upieczone ciasto smaruj kremem, wyłóż truskawki pokrojone i wymieszane ze skórką cytrynową i kawałkami ananasa.

Przepis z "Dzień dobry TVN"

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Pomidorki z karmelem i lodami Przepis 10

Pomidorki z karmelem i lodami

Deserowa wersja pomidora

Ryż, kasza i kurczak w pomidorach Przepis 10

Ryż, kasza i kurczak w pomidorach

Wszystko, co lubisz na jednym talerzu!

Babka ziemniaczana Przepis 27117

Babka ziemniaczana

Podlaski specjał

Bifeki faszerowane serem feta Przepis 22

Bifeki faszerowane serem feta

Kotlety po grecku

Harira by Joseph Seeletso
Przepis 61

Harira by Joseph Seeletso

Odrobina Afryki w twojej kuchni

Kaczka pływaczka Przepis 30

Kaczka pływaczka

Kaczka i ziemniaki na słodko

Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego
Przepis 22

Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego

Podany na delikatnym puree

Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego Przepis 116

Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego

Włoska potrawa w polskim wydaniu

tvnpix