zamknij

Ciasto ptysiowo-francuskie z kremem i owocami

Przepis

deser Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | owoce Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Lekkie i pyszne
Ugotowałem to!1
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: DDTVN/East NewsCiasto ptysiowe z kremem i owocami

Składniki

  • 100 g masła
  • 5 jajek
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 1 szklanka wody
  • 300 g mąki
  • szczypta  soli
  • 250 ml  mleka
  • 100 ml likieru jajecznego
  • 8 żółtek
  • 2 torebki cukru waniliowego
  • 2 cytryny
  • 1 i 1/2 kg truskawek
  • 1 ananas
0
0

Sposób przygotowania:

  • Ciasto francuskie rozmroź. Wyłóż na papier do pieczenia.
  • Wodę zagotuj z solą i masłem. Do wrzącego płynu dodaj szklankę mąki i zaparz.
  • Do masy dodaj pojedynczo jajka, powstałe ciasto parzone szprycuj na brzegu ciasta francuskiego.
  • Wstaw do nagrzanego do 200°C piekarnika i piecz do zarumienia około 20 minut.
  • Aby zrobić krem żółtka ubij z cukrem na puszystą masę, dodaj 4 łyżki mąki.
  • Mleko zagotuj z cukrem wanilinowym, zalej ubite jajka z mąką i chwilę trzymaj na ogniu, dodając na koniec likier.
  • Upieczone ciasto smaruj kremem, wyłóż truskawki pokrojone i wymieszane ze skórką cytrynową i kawałkami ananasa.

Przepis z "Dzień dobry TVN"

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Harira by Joseph Seeletso
Przepis 61

Harira by Joseph Seeletso

Odrobina Afryki w twojej kuchni

Sztuka mięsa z ziemniaczkami i marchewką Przepis 10

Sztuka mięsa z ziemniaczkami i marchewką

Wołowina z pysznymi ziemniakami i sosem

Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego
Przepis 22

Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego

Klasyka na twoim stole

Champion cyklistów Przepis 16

Champion cyklistów

Niebanalna szarlotka

Chrupiące płatki owsiane Przepis 210

Chrupiące płatki owsiane

Pyszne i proste śniadanie

Corpus delicti końca lata Przepis 211

Corpus delicti końca lata

Przepyszny deser — słodki dzięki malinom i kwaśny dzięki cytrynie

Puszyste ego Przepis 14

Puszyste ego

Rozpływający się w ustach krem z sosem malinowym

Burgery z musztardą i boczkiem Przepis 412

Burgery z musztardą i boczkiem

W klimacie amerykańskiego baru

tvnpix