zamknij

KBR

Aktualności konkursowe GłosowaniePrzepisyZadania konkursowe i wynikiKonkurs i Nagrody

Ciasto toffi

Przepis konkursowy

deser Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | ciasto Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
marchlewa
Autor przepisu: zobacz blog autora
Przepis zgłoszony do konkursu Kulinarny Blog Roku 2013
Ugotowałem to!10
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
1komentarz
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: zycabyjesc.blogspot.comCiasto toffii

Składniki

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 6 jaj
  • 1 łyżka octu
  • 1 szklanka cukru
  • 0,5 kg mąki tortowej
  • 250 g serka mascarpone
  • 150 g masła Lurpak
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 2 paczki herbatników
  • 1 puszka mleka skondensowanego
  • 0,5 l śmietanki do ubijania (30%)
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady
0
14

Biszkopt:

1. Oddzielamy żółtko od białek z wszystkich jaj ale do biszkoptu wykorzystamy tylko 3.

2. Mieszamy trzy żółtka z octem i proszkiem.

3. Ubijamy trzy białka na sztywną pianę, następnie dodając pół szklanki cukru ciągle mieszamy. Gdy piana będzie i sztywna i słodka dodajemy mieszankę z żółtkami i mąkę.

4. Masę wykładamy w średniej wielkości blaszce (bo nie zależy nam by był wysoki) i pieczemy 30 min w nagrzanym do 180 stopni piekarniku.

Mascarpone:

1. Resztę żółtek ucieramy razem z trzema łyżkami cukru w kąpieli wodnej. Dodajemy masło. Gdy cukier się rozpuści a żółtka lekko zaparzą zdejmujemy z ognia i dokładamy serek mascarpone i namoczoną wcześniej w wodzie żelatynę.

Krówka:

1. Po upieczeniu i wystudzeniu biszkoptu nakładamy odpowiednio wymieniając od dołu : - biszkopt - krem z mascarpone - herbatniki - mleko skondensowane słodzone gotowane - ubitą na sztywno śmietankę - startą gorzką czekoladę Wstawiamy ciasto do lodówki na godzinę a po godzinie .... smacznego.

Komentarze (1)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

witam,
czy ilość 0,5 kg mąki do biszkoptu z 3 jajek, to nie jest za dużo?
Proszę o info.

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      Pomoc | Zasady forum
      Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

      Zobacz również

      Szaszłyki wyborne Przepis 59

      Szaszłyki wyborne

      Nie tylko na sezon grillowy

      Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego
      Przepis 22

      Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego

      Podany na delikatnym puree

      Bifeki faszerowane serem feta Przepis 22

      Bifeki faszerowane serem feta

      Kotlety po grecku

      Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego
      Przepis 22

      Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego

      Klasyka na twoim stole

      Krem z brokułów z łososiem Przepis 1516

      Krem z brokułów z łososiem

      Zielono mi! Prosty przepis na pożywną zupę

      Chleb z płatkami owsianymi Przepis 173

      Chleb z płatkami owsianymi

      Zrób piekarnię w swoim domu. To naprawdę nie jest trudne!

      Pudding z bagietki Przepis 17

      Pudding z bagietki

      Pudding z bagietki? To możliwe nie tylko w Anglii

      Przysmak młodości Przepis 137

      Przysmak młodości

      Kanapka idealna!

      tvnpix