zamknij

KBR

Aktualności konkursowe GłosowaniePrzepisyZadania konkursowe i wynikiKonkurs i Nagrody

Ciasto toffi

Przepis konkursowy

deser Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | ciasto Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
marchlewa
Autor przepisu: zobacz blog autora
Przepis zgłoszony do konkursu Kulinarny Blog Roku 2013
Ugotowałem to!10
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
1komentarz
Autor: zycabyjesc.blogspot.comCiasto toffii

Składniki

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 6 jaj
  • 1 łyżka octu
  • 1 szklanka cukru
  • 0,5 kg mąki tortowej
  • 250 g serka mascarpone
  • 150 g masła Lurpak
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 2 paczki herbatników
  • 1 puszka mleka skondensowanego
  • 0,5 l śmietanki do ubijania (30%)
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady
0
14

Biszkopt:

1. Oddzielamy żółtko od białek z wszystkich jaj ale do biszkoptu wykorzystamy tylko 3.

2. Mieszamy trzy żółtka z octem i proszkiem.

3. Ubijamy trzy białka na sztywną pianę, następnie dodając pół szklanki cukru ciągle mieszamy. Gdy piana będzie i sztywna i słodka dodajemy mieszankę z żółtkami i mąkę.

4. Masę wykładamy w średniej wielkości blaszce (bo nie zależy nam by był wysoki) i pieczemy 30 min w nagrzanym do 180 stopni piekarniku.

Mascarpone:

1. Resztę żółtek ucieramy razem z trzema łyżkami cukru w kąpieli wodnej. Dodajemy masło. Gdy cukier się rozpuści a żółtka lekko zaparzą zdejmujemy z ognia i dokładamy serek mascarpone i namoczoną wcześniej w wodzie żelatynę.

Krówka:

1. Po upieczeniu i wystudzeniu biszkoptu nakładamy odpowiednio wymieniając od dołu : - biszkopt - krem z mascarpone - herbatniki - mleko skondensowane słodzone gotowane - ubitą na sztywno śmietankę - startą gorzką czekoladę Wstawiamy ciasto do lodówki na godzinę a po godzinie .... smacznego.

Komentarze (1)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

witam,
czy ilość 0,5 kg mąki do biszkoptu z 3 jajek, to nie jest za dużo?
Proszę o info.

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      Pomoc | Zasady forum
      Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

      Zobacz również

      Śledzie Kasi Klich
      Przepis 34

      Śledzie Kasi Klich

      Śledź o korzennym posmaku

      Przysmak młodości Przepis 137

      Przysmak młodości

      Kanapka idealna!

      Kolorowa samba warzywna Przepis 21

      Kolorowa samba warzywna

      Zdrowe i pyszne danie

      Babka ziemniaczana Przepis 27117

      Babka ziemniaczana

      Podlaski specjał

      Gulasz z kopytkami Przepis 197

      Gulasz z kopytkami

      Wieprzowina w aromatycznym gulaszu

      Grillowany ser halloumi Przepis 41

      Grillowany ser halloumi

      Najlepszy podany z figami i orzechami

      Pizza według Grzegorza Łapanowskiego
      Przepis 1017

      Pizza według Grzegorza Łapanowskiego

      Najprostszy przepis na domową pizzę

      Zupa tajska Kasi Klich
      Przepis 14

      Zupa tajska Kasi Klich

      Ogień w gardle!

      tvnpix