zamknij

Ciasto z cukinią

Przepis

deser Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | cukinia Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Sprawdź przepis finalistki "MasterChefa", Kingi Paruzel!
Ugotowałem to!18
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
7komentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Ciasto z cukinią
Autor: kulinarni.pl/3tv Ciasto z cukinią Kingi Paruzel

Składniki

  • 200 g cukinii z zieloną skórką
  • 2 płaskie łyżeczki  soli
  • 4 jaja
  • 125 g pestek słonecznika
  • 200 g cukru
  • 1 łyżeczka  cukru waniliowego
  • 1/2 cytryny (sok i starta skórka)
  • 100 g mąki
  • 1 czubata łyżeczka  proszku do pieczenia
  • garść drobno posiekanej natki pietruszki
0
20

Sposób przygotowania:

  • Cukinię umyj, obetnij oba końce i nieobraną zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Wiórki posyp solą, zalej niewielką ilością wody i pozostaw w misce, aby puściły sok.
  • Pestki słonecznika lekko zarumień na suchej patelni, przełóż na talerz, wystudź, a następnie zmiel w mikserze.
  • Jaja i cukier ucieraj tak długo, aż masa powiększy swoją objętość (ok. 6-7 min).
  • Do masy stopniowo dodawaj cukier waniliowy, skórkę i sok z 1/2 cytryny. Przez cały czas ucieraj.
  • Masę wymieszaj z przesianą mąką i proszkiem do pieczenia. Ciasto wyrabiaj tak długo, aż będzie się równomiernie ciągnęło i lało gęste z łyżki.
  • Na koniec wsyp zmielone pestki słonecznika, starannie odciśniętą cukinię oraz drobno posiekaną pietruszkę. Całość wymieszaj.
  • Temperaturę w piekarniku ustaw na 180 stopni C. Formę o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia. Wlej ciasto, powierzchnię wygładź. Placek wstaw do piekarnika na najniższą półkę i piecz na ciemnozłoty kolor 45-50 min. Do momentu suchego patyczka.
  • Upieczone ciasto wyjmij z piekarnika, zdejmij obrącz i usuń papier, po czym jeszcze gorący placek przełóż ostrożnie na szeroki talerz. Posyp cukrem pudrem.
Zainspiruj nas

Komentarze (7)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

Cz to ciasto jest bez tluszczu.

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      bardzooo dobree :D mniam mniamm

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          ~Gość

          Ciasto ma oryginalny smak, z wyczuwalną nutą prażonego słonecznika. Do spróbowania koniecznie! Pyszne!

          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
              0
            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                0
              • zgłoś naruszenie
              ~Gość

              ciasto jest przepyszne !!! godne polecenia!

              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                  0
                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                    0
                  • zgłoś naruszenie
                  Pomoc | Zasady forum
                  Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

                  Zobacz również

                  Szaszłyki wyborne Przepis 59

                  Szaszłyki wyborne

                  Nie tylko na sezon grillowy

                  Sztuka mięsa z ziemniaczkami i marchewką Przepis 10

                  Sztuka mięsa z ziemniaczkami i marchewką

                  Wołowina z pysznymi ziemniakami i sosem

                  Grillowany ser halloumi Przepis 41

                  Grillowany ser halloumi

                  Najlepszy podany z figami i orzechami

                  Sarna w wielkim mieście Przepis 20

                  Sarna w wielkim mieście

                  Burgery z dziczyzną i nietypowym dżemem

                  Deser z mrożonych truskawek Przepis 17

                  Deser z mrożonych truskawek

                  Truskawkowe szaleństwo na poprawę nastroju

                  Harira by Joseph Seeletso
                  Przepis 61

                  Harira by Joseph Seeletso

                  Odrobina Afryki w twojej kuchni

                  Puszyste ego Przepis 14

                  Puszyste ego

                  Rozpływający się w ustach krem z sosem malinowym

                  Kotleciki z brzoskwiniami Przepis 12

                  Kotleciki z brzoskwiniami

                  Dla tych, którzy lubią niebanalne połączenia

                  tvnpix