zamknij

Ciasto z cukinią

Przepis

deser Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | cukinia Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Sprawdź przepis finalistki "MasterChefa", Kingi Paruzel!
Ugotowałem to!18
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
7komentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Ciasto z cukinią
Autor: kulinarni.pl/3tv Ciasto z cukinią Kingi Paruzel

Składniki

  • 200 g cukinii z zieloną skórką
  • 2 płaskie łyżeczki  soli
  • 4 jaja
  • 125 g pestek słonecznika
  • 200 g cukru
  • 1 łyżeczka  cukru waniliowego
  • 1/2 cytryny (sok i starta skórka)
  • 100 g mąki
  • 1 czubata łyżeczka  proszku do pieczenia
  • garść drobno posiekanej natki pietruszki
0
20

Sposób przygotowania:

  • Cukinię umyj, obetnij oba końce i nieobraną zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Wiórki posyp solą, zalej niewielką ilością wody i pozostaw w misce, aby puściły sok.
  • Pestki słonecznika lekko zarumień na suchej patelni, przełóż na talerz, wystudź, a następnie zmiel w mikserze.
  • Jaja i cukier ucieraj tak długo, aż masa powiększy swoją objętość (ok. 6-7 min).
  • Do masy stopniowo dodawaj cukier waniliowy, skórkę i sok z 1/2 cytryny. Przez cały czas ucieraj.
  • Masę wymieszaj z przesianą mąką i proszkiem do pieczenia. Ciasto wyrabiaj tak długo, aż będzie się równomiernie ciągnęło i lało gęste z łyżki.
  • Na koniec wsyp zmielone pestki słonecznika, starannie odciśniętą cukinię oraz drobno posiekaną pietruszkę. Całość wymieszaj.
  • Temperaturę w piekarniku ustaw na 180 stopni C. Formę o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia. Wlej ciasto, powierzchnię wygładź. Placek wstaw do piekarnika na najniższą półkę i piecz na ciemnozłoty kolor 45-50 min. Do momentu suchego patyczka.
  • Upieczone ciasto wyjmij z piekarnika, zdejmij obrącz i usuń papier, po czym jeszcze gorący placek przełóż ostrożnie na szeroki talerz. Posyp cukrem pudrem.
Zainspiruj nas

Komentarze (7)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

Cz to ciasto jest bez tluszczu.

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      bardzooo dobree :D mniam mniamm

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          ~Gość

          Ciasto ma oryginalny smak, z wyczuwalną nutą prażonego słonecznika. Do spróbowania koniecznie! Pyszne!

          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
              0
            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                0
              • zgłoś naruszenie
              ~Gość

              ciasto jest przepyszne !!! godne polecenia!

              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                  0
                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                    0
                  • zgłoś naruszenie
                  Pomoc | Zasady forum
                  Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

                  Zobacz również

                  Puszyste ego Przepis 14

                  Puszyste ego

                  Rozpływający się w ustach krem z sosem malinowym

                  Deser z mrożonych truskawek Przepis 17

                  Deser z mrożonych truskawek

                  Truskawkowe szaleństwo na poprawę nastroju

                  Corpus delicti końca lata Przepis 211

                  Corpus delicti końca lata

                  Przepyszny deser — słodki dzięki malinom i kwaśny dzięki cytrynie

                  Burgery z musztardą i boczkiem Przepis 412

                  Burgery z musztardą i boczkiem

                  W klimacie amerykańskiego baru

                  Knedle ze śliwkami Przepis 1262

                  Knedle ze śliwkami

                  Przepis na słodki obiad

                  Kotleciki z brzoskwiniami Przepis 12

                  Kotleciki z brzoskwiniami

                  Dla tych, którzy lubią niebanalne połączenia

                  Chleb z płatkami owsianymi Przepis 173

                  Chleb z płatkami owsianymi

                  Zrób piekarnię w swoim domu. To naprawdę nie jest trudne!

                  Kanapki ze smażoną makrelą Przepis 150

                  Kanapki ze smażoną makrelą

                  Idealne na śniadanie lub kolację

                  tvnpix