zamknij

Ciasto z cukinią

Przepis

deser Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | cukinia Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Sprawdź przepis finalistki "MasterChefa", Kingi Paruzel!
Ugotowałem to!18
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
7komentarzy
Ciasto z cukinią
Autor: kulinarni.pl/3tv Ciasto z cukinią Kingi Paruzel

Składniki

  • 200 g cukinii z zieloną skórką
  • 2 płaskie łyżeczki  soli
  • 4 jaja
  • 125 g pestek słonecznika
  • 200 g cukru
  • 1 łyżeczka  cukru waniliowego
  • 1/2 cytryny (sok i starta skórka)
  • 100 g mąki
  • 1 czubata łyżeczka  proszku do pieczenia
  • garść drobno posiekanej natki pietruszki
0
20

Sposób przygotowania:

  • Cukinię umyj, obetnij oba końce i nieobraną zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Wiórki posyp solą, zalej niewielką ilością wody i pozostaw w misce, aby puściły sok.
  • Pestki słonecznika lekko zarumień na suchej patelni, przełóż na talerz, wystudź, a następnie zmiel w mikserze.
  • Jaja i cukier ucieraj tak długo, aż masa powiększy swoją objętość (ok. 6-7 min).
  • Do masy stopniowo dodawaj cukier waniliowy, skórkę i sok z 1/2 cytryny. Przez cały czas ucieraj.
  • Masę wymieszaj z przesianą mąką i proszkiem do pieczenia. Ciasto wyrabiaj tak długo, aż będzie się równomiernie ciągnęło i lało gęste z łyżki.
  • Na koniec wsyp zmielone pestki słonecznika, starannie odciśniętą cukinię oraz drobno posiekaną pietruszkę. Całość wymieszaj.
  • Temperaturę w piekarniku ustaw na 180 stopni C. Formę o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia. Wlej ciasto, powierzchnię wygładź. Placek wstaw do piekarnika na najniższą półkę i piecz na ciemnozłoty kolor 45-50 min. Do momentu suchego patyczka.
  • Upieczone ciasto wyjmij z piekarnika, zdejmij obrącz i usuń papier, po czym jeszcze gorący placek przełóż ostrożnie na szeroki talerz. Posyp cukrem pudrem.
Zainspiruj nas

Komentarze (7)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

Cz to ciasto jest bez tluszczu.

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      bardzooo dobree :D mniam mniamm

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          ~Gość

          Ciasto ma oryginalny smak, z wyczuwalną nutą prażonego słonecznika. Do spróbowania koniecznie! Pyszne!

          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
              0
            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                0
              • zgłoś naruszenie
              ~Gość

              ciasto jest przepyszne !!! godne polecenia!

              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                  0
                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                    0
                  • zgłoś naruszenie
                  Pomoc | Zasady forum
                  Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

                  Zobacz również

                  Puszyste ego Przepis 14

                  Puszyste ego

                  Rozpływający się w ustach krem z sosem malinowym

                  Przysmak młodości Przepis 137

                  Przysmak młodości

                  Kanapka idealna!

                  Pizza według Grzegorza Łapanowskiego
                  Przepis 1017

                  Pizza według Grzegorza Łapanowskiego

                  Najprostszy przepis na domową pizzę

                  Rozśpiewany deser na lekkim rauszu Przepis 13

                  Rozśpiewany deser na lekkim rauszu

                  Takie ciasto rozweseli każdego

                  Kotleciki z brzoskwiniami Przepis 12

                  Kotleciki z brzoskwiniami

                  Dla tych, którzy lubią niebanalne połączenia

                  Zupa tajska Kasi Klich
                  Przepis 14

                  Zupa tajska Kasi Klich

                  Ogień w gardle!

                  Deser z mrożonych truskawek Przepis 17

                  Deser z mrożonych truskawek

                  Truskawkowe szaleństwo na poprawę nastroju

                  Kaczka pływaczka Przepis 30

                  Kaczka pływaczka

                  Kaczka i ziemniaki na słodko

                  tvnpix