zamknij

Ciasto z cynamonem i białą czekoladą

Przepis

deser Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | czekolada Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 4 Ilość porcji
Sama słodycz
Ugotowałem to!2
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
1komentarz
Autor: Dagmara Kulesza zpiekarnika.plCiasto z cynamonem i biała czekoladą

Składniki

  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki drobnego brązowego cukru
  • 150 g białej czekolady + 50 g
  • 100 g masła
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 2 czubate łyżeczki cynamonu + 1/2 łyżeczki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki posiekanych migdałów
0
3

Sposób przygotowania:

  • Jajka ubij z cukrem na puszystą masę.
  • Czekoladę rozpuść wraz z masłem. Najlepiej zrobić to na parze. Biała czekolada lubi się zważyć, więc trzeba ją podgrzewać ostrożnie i często mieszać.
  • Mąkę przesiej z cynamonem (2 łyżeczki) i proszkiem. Pozostałe 50 g czekolady pokrój na niewielkie kawałki.
  • Do masy jajecznej dodaj przestudzoną masę czekoladowo-maślaną, mieszaj mikserem na wolnych obrotach, a następnie dodaj stopniowo mąkę. Mieszaj.
  • Z masy odłóż 2 łyżki ciasta, a następnie wsyp czekoladę i migdały.
  • Wylej ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia formy.
  • Do odłożonej masy dosyp 1/2 łyżeczki cynamonu i dolej 1-2 łyżeczki wody.
  • Masa powinna być odrobinę rzadsza niż reszta ciasta.
  • Wylej ją na wierzch robiąc przy pomocy widelca lub wykałaczki ozdobne esy-floresy.
  • Ciasto włóż do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C i piecz przez około 25 minut. Obowiązują podobne zasady jak przy brownie - ciasta nie należy piec zbyt długo, bo wysuszy się i nie będzie smaczne. Wystarczy jak boki będą wyglądały na upieczone, środek powinien pozostać lekko niedopieczony.
  • Podaj lekko ciepłe kub po przestudzeniu. Świetne z filiżanką kawy lub lodami czekoladowymi.

Autor: Dagmara Kulesza, autorka bloga zpiekarnika.pl.

Już 22 lutego nowa edycja targów "Warszawski Smak".

Zobacz jak było w poprzednich edycjach!

 

Zainspiruj nas

Komentarze (1)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

Jak dla mnie wyszlo nieco za słodkie, ale ogólnie smaczne. Idealne do porannej małej czarnej

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      Pomoc | Zasady forum
      Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

      Zobacz również

      Pudding z bagietki Przepis 17

      Pudding z bagietki

      Pudding z bagietki? To możliwe nie tylko w Anglii

      Ryba w curry Przepis 15

      Ryba w curry

      Indie na talerzu

      Zupa tajska Kasi Klich
      Przepis 14

      Zupa tajska Kasi Klich

      Ogień w gardle!

      Krem z brokułów z łososiem Przepis 1516

      Krem z brokułów z łososiem

      Zielono mi! Prosty przepis na pożywną zupę

      Pomidorki z karmelem i lodami Przepis 10

      Pomidorki z karmelem i lodami

      Deserowa wersja pomidora

      Gulasz z fasolki z zielonym chili Przepis 62

      Gulasz z fasolki z zielonym chili

      Włącz warzywa strączkowe do swojej kuchni — to naprawdę zdrowe i smaczne!

      Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego Przepis 116

      Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego

      Pizza godna królów

      Champion cyklistów Przepis 16

      Champion cyklistów

      Niebanalna szarlotka

      tvnpix