zamknij

Ciasto z cynamonem i białą czekoladą

Przepis

deser Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | czekolada Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 4 Ilość porcji
Sama słodycz
Ugotowałem to!2
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
1komentarz
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: Dagmara Kulesza zpiekarnika.plCiasto z cynamonem i biała czekoladą

Składniki

  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki drobnego brązowego cukru
  • 150 g białej czekolady + 50 g
  • 100 g masła
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 2 czubate łyżeczki cynamonu + 1/2 łyżeczki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki posiekanych migdałów
0
3

Sposób przygotowania:

  • Jajka ubij z cukrem na puszystą masę.
  • Czekoladę rozpuść wraz z masłem. Najlepiej zrobić to na parze. Biała czekolada lubi się zważyć, więc trzeba ją podgrzewać ostrożnie i często mieszać.
  • Mąkę przesiej z cynamonem (2 łyżeczki) i proszkiem. Pozostałe 50 g czekolady pokrój na niewielkie kawałki.
  • Do masy jajecznej dodaj przestudzoną masę czekoladowo-maślaną, mieszaj mikserem na wolnych obrotach, a następnie dodaj stopniowo mąkę. Mieszaj.
  • Z masy odłóż 2 łyżki ciasta, a następnie wsyp czekoladę i migdały.
  • Wylej ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia formy.
  • Do odłożonej masy dosyp 1/2 łyżeczki cynamonu i dolej 1-2 łyżeczki wody.
  • Masa powinna być odrobinę rzadsza niż reszta ciasta.
  • Wylej ją na wierzch robiąc przy pomocy widelca lub wykałaczki ozdobne esy-floresy.
  • Ciasto włóż do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C i piecz przez około 25 minut. Obowiązują podobne zasady jak przy brownie - ciasta nie należy piec zbyt długo, bo wysuszy się i nie będzie smaczne. Wystarczy jak boki będą wyglądały na upieczone, środek powinien pozostać lekko niedopieczony.
  • Podaj lekko ciepłe kub po przestudzeniu. Świetne z filiżanką kawy lub lodami czekoladowymi.

Autor: Dagmara Kulesza, autorka bloga zpiekarnika.pl.

Już 22 lutego nowa edycja targów "Warszawski Smak".

Zobacz jak było w poprzednich edycjach!

 

Zainspiruj nas

Komentarze (1)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

Jak dla mnie wyszlo nieco za słodkie, ale ogólnie smaczne. Idealne do porannej małej czarnej

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      Pomoc | Zasady forum
      Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

      Zobacz również

      Tatar ze śledzia
      Przepis 13

      Tatar ze śledzia

      Rybna poezja na kromce pumpernikla

      Wiśniowy drift Przepis 102

      Wiśniowy drift

      Sernik z sosem wiśniowym

      Rozśpiewany deser na lekkim rauszu Przepis 13

      Rozśpiewany deser na lekkim rauszu

      Takie ciasto rozweseli każdego

      Pizza według Grzegorza Łapanowskiego
      Przepis 1017

      Pizza według Grzegorza Łapanowskiego

      Najprostszy przepis na domową pizzę

      Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego
      Przepis 22

      Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego

      Klasyka na twoim stole

      Ryba w curry Przepis 15

      Ryba w curry

      Indie na talerzu

      Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego
      Przepis 22

      Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego

      Podany na delikatnym puree

      Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego Przepis 311

      Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego

      Efektowne i proste danie

      tvnpix