zamknij

KBR

Aktualności konkursowe GłosowaniePrzepisyZadania konkursowe i wynikiKonkurs i Nagrody

Ciasto z karmelizowanymi pomarańczami Prababci

Przepis konkursowy

deser Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 3 godz. Czas przygotowania | owoce Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Autor przepisu: zobacz blog autora
Przepis zgłoszony do konkursu Kulinarny Blog Roku 2013
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Autor: makagigi.plWielkanocne ciasto z karmelizowanymi pomarańczami Prababci Kulinarny Blog Roku 2013

Składniki

  • 0,5 kg mąki
  • 1 laska wanilii
  • 0,5 kg cukru
  • 3  pomarańcze
  • szczypta soli
  • 3 łyżki cukru waniliowego
  • 1 opakowanie drożdży świeżych
  • 4 żółtka
  • 15 dkg cukru
  • 100 ml mleka
  • 10 dkg masła
  • 1,5 szklanki wody
  • 30 dkg mąki
  • 25 dkg cukru
  • 15 dkg  masła
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
0
4

Zaczynamy od przygotowania pomarańczy. Musimy to wykonać dzień wcześniej. Pomarańcze w całości gotujemy w wodzie bez żadnych dodatków, do momentu aż skórka nie będzie na tyle miękka, aby wykałaczka przeszła przez nią bez większych oporów. (ok 30 minut na małym ogniu) Pomarańcze zostawiamy w wodzie do całkowitego ostygnięcia. Następnie przygotowujemy syrop: 0,5 kg cukru rozpuszczamy w 2 szklankach wody. Gotujemy z laską wanilii do momentu, aż nie znikną wszystkie kryształki cukru a syrop zrobi się nieco gęstszy od wody. Pomarańcze kroimy w plastry o grubości ok. 2 cm i wkładamy do syropu. Gotujemy minimum 30 minut często je odwracając. Pomarańcze nie mogą się rozpadać! Gdy są już gotowe przekładamy je na półmisek, aby odciekł z nich nadmiar syropu i aby nieco przeschły. Najlepiej odwracać je co jakiś czas i wylewać z półmiska nadmiar syropu. Odstawiamy na noc w chłodne miejsce. Następnego dnia przygotowujemy ciasto drożdżowe. Sztuka polega na tym, aby po upieczeniu było puszyste, wilgotne i jednocześnie kruche i pod żadnym pozorem nie przypominało ciągnącego placka na pizze. Mąkę przesiewamy do miski z solą. Mleko lekko podgrzewamy, dodajemy łyżeczkę cukru i łyżeczkę mąki, dobrze rozprowadzamy w mleku. Dodajemy drożdży. Ostawiamy by drożdżowa mikstura potroiła swoją objętość. Żółtka mieszamy z cukrem oraz cukrem waniliowym i miksujemy tak długo, aż nie zrobią się prawie białe. Masło rozpuszczamy i zostawiamy do prawie całkowitego wystygnięcia. Gdy drożdże są gotowe, do miski z mąką w kolejności dodajemy: żółtka z cukrem, mieszamy, drożdże, dobrze zagniatamy a na samym końcu po trochu dodajemy masło zagniatając tak aby uzyskać jednolitą zwartą kulę, jednocześnie miękką i nie przywierającą do rąk ani miski. Gdy ciasto jest już gotowe ugniatamy je jeszcze ok. 10 minut, a następnie odstawiamy na 1,5 h w ciemne, ciepłe miejsce. Zalecam przykryć ciasto lnianą szmatką aby nie obeschło a jednocześnie miało dostęp do powietrza. Na koniec przygotowujemy kruszonkę, Do tego ciasta nie wystarczy zwykła kruszonka w formie okruchów. Kruszonka musi mieć konsystencję dość miękkiego kruchego ciasta, nie może się kruszyć. Mąkę mieszamy z cukrem i cukrem waniliowym. Masło rozpuszczamy i zostawiamy do całkowitego wystygnięcia. Wlewamy masło do mąki i mieszamy. Jeśli ciasto po wyrobieniu nadal się kruszy rozpuszczamy jeszcze trochę masła i dodajemy (ostygnięte) do momentu aż nie uzyskamy jednolitej, gładkiej masy. Gdy ciasto drożdżowe jest gotowe przekładamy je na blachę o średnicy 20 cm, wyłożonej od dna papierem do pieczenia i nasmarowanej tłuszczem oraz podsypanej mąką po bokach. Na dnie dokładnie i równo rozkładamy ciasto drożdżowe. Zostawiamy je jeszcze na 15 minut aby nieco napęczniało, następnie rozkładamy na nim pomarańcze miejsce przy miejscu. Na koniec całe ciasto dokładnie pokrywamy kruszonką tak aby pomarańcze nie były widoczne. Pieczemy ok 40 minut w temperaturze 180 stopni. Kruszonka powinna się lekko zarumienić. Wyjmujemy z blachy dopiero gdy ciasto całkowicie ostygnie.

Zobacz również

Kolorowa samba warzywna Przepis 21

Kolorowa samba warzywna

Zdrowe i pyszne danie

Pudding z bagietki Przepis 17

Pudding z bagietki

Pudding z bagietki? To możliwe nie tylko w Anglii

Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego Przepis 116

Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego

Pizza godna królów

Deser z mrożonych truskawek Przepis 17

Deser z mrożonych truskawek

Truskawkowe szaleństwo na poprawę nastroju

Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego
Przepis 22

Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego

Podany na delikatnym puree

Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików Przepis 80

Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików

Klasyczne połączenie grzybów i mięsa

Gulasz z kopytkami Przepis 197

Gulasz z kopytkami

Wieprzowina w aromatycznym gulaszu

Karp w sosie grzybowym Ani Starmach Przepis 21

Karp w sosie grzybowym Ani Starmach

Nowa wersja podania tradycyjnej ryby

tvnpix