zamknij

KBR

Aktualności konkursowe GłosowaniePrzepisyZadania konkursowe i wynikiKonkurs i Nagrody

Ciasto z karmelizowanymi pomarańczami Prababci

Przepis konkursowy

deser Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 3 godz. Czas przygotowania | owoce Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Autor przepisu: zobacz blog autora
Przepis zgłoszony do konkursu Kulinarny Blog Roku 2013
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: makagigi.plWielkanocne ciasto z karmelizowanymi pomarańczami Prababci Kulinarny Blog Roku 2013

Składniki

  • 0,5 kg mąki
  • 1 laska wanilii
  • 0,5 kg cukru
  • 3  pomarańcze
  • szczypta soli
  • 3 łyżki cukru waniliowego
  • 1 opakowanie drożdży świeżych
  • 4 żółtka
  • 15 dkg cukru
  • 100 ml mleka
  • 10 dkg masła
  • 1,5 szklanki wody
  • 30 dkg mąki
  • 25 dkg cukru
  • 15 dkg  masła
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
0
4

Zaczynamy od przygotowania pomarańczy. Musimy to wykonać dzień wcześniej. Pomarańcze w całości gotujemy w wodzie bez żadnych dodatków, do momentu aż skórka nie będzie na tyle miękka, aby wykałaczka przeszła przez nią bez większych oporów. (ok 30 minut na małym ogniu) Pomarańcze zostawiamy w wodzie do całkowitego ostygnięcia. Następnie przygotowujemy syrop: 0,5 kg cukru rozpuszczamy w 2 szklankach wody. Gotujemy z laską wanilii do momentu, aż nie znikną wszystkie kryształki cukru a syrop zrobi się nieco gęstszy od wody. Pomarańcze kroimy w plastry o grubości ok. 2 cm i wkładamy do syropu. Gotujemy minimum 30 minut często je odwracając. Pomarańcze nie mogą się rozpadać! Gdy są już gotowe przekładamy je na półmisek, aby odciekł z nich nadmiar syropu i aby nieco przeschły. Najlepiej odwracać je co jakiś czas i wylewać z półmiska nadmiar syropu. Odstawiamy na noc w chłodne miejsce. Następnego dnia przygotowujemy ciasto drożdżowe. Sztuka polega na tym, aby po upieczeniu było puszyste, wilgotne i jednocześnie kruche i pod żadnym pozorem nie przypominało ciągnącego placka na pizze. Mąkę przesiewamy do miski z solą. Mleko lekko podgrzewamy, dodajemy łyżeczkę cukru i łyżeczkę mąki, dobrze rozprowadzamy w mleku. Dodajemy drożdży. Ostawiamy by drożdżowa mikstura potroiła swoją objętość. Żółtka mieszamy z cukrem oraz cukrem waniliowym i miksujemy tak długo, aż nie zrobią się prawie białe. Masło rozpuszczamy i zostawiamy do prawie całkowitego wystygnięcia. Gdy drożdże są gotowe, do miski z mąką w kolejności dodajemy: żółtka z cukrem, mieszamy, drożdże, dobrze zagniatamy a na samym końcu po trochu dodajemy masło zagniatając tak aby uzyskać jednolitą zwartą kulę, jednocześnie miękką i nie przywierającą do rąk ani miski. Gdy ciasto jest już gotowe ugniatamy je jeszcze ok. 10 minut, a następnie odstawiamy na 1,5 h w ciemne, ciepłe miejsce. Zalecam przykryć ciasto lnianą szmatką aby nie obeschło a jednocześnie miało dostęp do powietrza. Na koniec przygotowujemy kruszonkę, Do tego ciasta nie wystarczy zwykła kruszonka w formie okruchów. Kruszonka musi mieć konsystencję dość miękkiego kruchego ciasta, nie może się kruszyć. Mąkę mieszamy z cukrem i cukrem waniliowym. Masło rozpuszczamy i zostawiamy do całkowitego wystygnięcia. Wlewamy masło do mąki i mieszamy. Jeśli ciasto po wyrobieniu nadal się kruszy rozpuszczamy jeszcze trochę masła i dodajemy (ostygnięte) do momentu aż nie uzyskamy jednolitej, gładkiej masy. Gdy ciasto drożdżowe jest gotowe przekładamy je na blachę o średnicy 20 cm, wyłożonej od dna papierem do pieczenia i nasmarowanej tłuszczem oraz podsypanej mąką po bokach. Na dnie dokładnie i równo rozkładamy ciasto drożdżowe. Zostawiamy je jeszcze na 15 minut aby nieco napęczniało, następnie rozkładamy na nim pomarańcze miejsce przy miejscu. Na koniec całe ciasto dokładnie pokrywamy kruszonką tak aby pomarańcze nie były widoczne. Pieczemy ok 40 minut w temperaturze 180 stopni. Kruszonka powinna się lekko zarumienić. Wyjmujemy z blachy dopiero gdy ciasto całkowicie ostygnie.

Zobacz również

Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego Przepis 311

Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego

Efektowne i proste danie

Sarna w wielkim mieście Przepis 20

Sarna w wielkim mieście

Burgery z dziczyzną i nietypowym dżemem

Burgery z musztardą i boczkiem Przepis 412

Burgery z musztardą i boczkiem

W klimacie amerykańskiego baru

Kotlety mielone na ostro Przepis 19

Kotlety mielone na ostro

Nowa wersja znanego dania

Kopytka Piotra Kucharskiego Przepis 2368

Kopytka Piotra Kucharskiego

Samodzielne danie lub przepyszny dodatek

Gulasz z kopytkami Przepis 197

Gulasz z kopytkami

Wieprzowina w aromatycznym gulaszu

Pizza według Grzegorza Łapanowskiego
Przepis 1017

Pizza według Grzegorza Łapanowskiego

Najprostszy przepis na domową pizzę

Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego
Przepis 22

Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego

Podany na delikatnym puree

tvnpix