zamknij

Ciasto z konfiturą z pomarańczy

Przepis

deser Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | powyżej 3 godz. Czas przygotowania | ciasto Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | kuchnia polska Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Autor przepisu:
Bezą i kremem owsianym
Ugotowałem to!5
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: Domowe_wypiekiCiasto z konfiturą z pomarańczy, bezą i kremem owsianym

Składniki

  • 100 g orzechów włoskich, prażonych
  • 1,5 łyżki drobno zmielonej kway + 45 ml wrzątku
  • 200 g miękkiego masła (krem)
  • 3 łyżki cukru (krem)
  • 5 g masła (do owsianki, krem)
  • 2 szklanki mleka (krem)
  • 60 g płatków owsianych (krem)
  • 50 g kakao (beza)
  • 320 g drobnego cukru (beza)
  • 8 białek (beza)
  • 280 g mąki pszennej
  • 0,5 l wody (konfitura)
  • 1 sok z cytryny (konfitura)
  • 150 g cukru (konfitura)
  • 4 pomarańcze (konfitura)
  • 4 żółtka
  • 200 g masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 g brązowego cukru
0
3

Sposób przygotowania:

  • KONFITURA Z POMARAŃCZY (przygotować najlepiej dzień wcześniej): Pomarańcze dokładnie wyszoruj szczoteczką i sparz wrzątkiem. Ostrym nożem lub obieraczką obierz owoce ze skórki – tylko pomarańczową część bez albedo (białych części), które nadaje smak goryczy.
  • Skórkę pokrój w cieniutkie paseczki. Cytrynę i obrane pomarańcze przekrój na połówki i wyciśnij sok do garnka z grubym dnem. Wsyp pokrojoną skórkę. W osobne misce rozłóż gazę (złożoną „na dwa”) o wymiarach około 30×30 cm. Przy pomocy łyżki wyskrob pozostały miąższ w pomarańczach razem z pestkami, błonkami i przełóż do misy z gazą.
  • Pozostałą białą część wyrzuć. Gazę zwiąż sznurkiem jak sakiewkę i wrzuć do garnka z sokiem i skórką. Dolej wodę, sok z cytryny i gotuj całość na małym ogniu ok. 1h. Gazę przełóż do miski i odstaw do wystygnięcia. Wyciśnij z niej całą zawartość do garnka i dodaj cukier. Całość doprowadź do wrzenia i gotuj na małym ogniu kolejną godzinę, aż nadmiar płynu odparuje i konfitura będzie mieć odpowiednią konsystencję. Możesz to sprawdzić wkładając wcześniej do zamrażalnika mały talerzyk na około. 20 minut. Wyjmij talerz i połóż na niego odrobinę konfitury, która natychmiast tężeje. Jeżeli w dalszym ciągu jest rzadka gotuj ją dalej, aż do uzyskania pożądanej konsystencji. Przełóż do słoiczka, zakręć i postaw na zakrętce do całkowitego zastygnięcia.
  • BLATY: Mąkę przesiej na stolnicę razem z proszkiem do pieczenia. Dodaj cukier trzcinowy oraz masło. Posiekaj nożem na małe kawałki, dokładnie wymieszaj wszystkie składniki, zrób wgłębienie i dodaj żółtka. Zagnieć ciasto i podziel je na 2 równe części. Formę o wymiarach 31x20cm wyłóż papierem do pieczenia i rozłóż równomiernie pierwszą część ciasta. Na cieście rozsmaruj równomiernie połowę konfitury i posyp połową orzechów.
  • BEZA: (składniki podzielić na połowę, na dwa blaty): białka ubij na sztywną pianę. Następnie dodawaj stopniowo (to bardzo ważne) małymi partiami cukier. Na końcu delikatnie wmieszaj przesiane kakao (można delikatnie zmiksować końcówką do ubijania białek). Masę rozprowadź na warstwie konfitury i piecz w temperaturze 175 stopni przez około 40 minut. Identycznie postąp z drugą częścią ciasta. Można obydwa placki piec razem w piekarniku (w termoobiegu) lub jeden po drugim (jeśli nie mamy dwóch takich samych form); wtedy najlepiej drugą bezę przygotować bezpośrednio przed pieczeniem. Placki ostudź.
  • KREM OWSIANY: Mleko wlej do garnka z grubym dnem. Dodaj 5 g masła, płatki owsiane, cukier i doprowadź do wrzenia. Gotuj ok.20 minut – płatki powinny być miękkie, a mleko powinno się zredukować o ponad połowę. Pod koniec gotowania mieszaj owsiankę, aby się nie przypaliła. Ma powstać gęsta i kremowa ”papka”. Odstaw do wystygnięcia. Kawę wsyp do filiżanki i zalej wrzątkiem – odstaw na 15 minut.
  • Przecedź ”fusy” na drobnym sitku. Miękkie masło przełóż do misy i utrzyj stopniowo dodając łyżką wystudzoną owsiankę. Na przemian dodawaj zimny napar kawowy i whisky cały czas ucierając. Masa powinna być puszysta i delikatna - smak masła nie powinien być wyczuwalny. Na pierwszym blacie równomiernie rozprowadź gotowy krem i przykryj kolejnym. Schłodź przez minimum 2h w lodówce. Smacznego!

 

 

 

 

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Babka ziemniaczana Przepis 27117

Babka ziemniaczana

Podlaski specjał

Orzechowy gangster z Bronxu Przepis 62

Orzechowy gangster z Bronxu

Rozpływające się w ustach ciasto przypominające smakiem ulubione batoniki

Kotlety mielone na ostro Przepis 19

Kotlety mielone na ostro

Nowa wersja znanego dania

Gulasz z fasolki z zielonym chili Przepis 62

Gulasz z fasolki z zielonym chili

Włącz warzywa strączkowe do swojej kuchni — to naprawdę zdrowe i smaczne!

Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego Przepis 116

Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego

Pizza godna królów

Pomidorki z karmelem i lodami Przepis 10

Pomidorki z karmelem i lodami

Deserowa wersja pomidora

Chrupiące płatki owsiane Przepis 210

Chrupiące płatki owsiane

Pyszne i proste śniadanie

Ryba w curry Przepis 15

Ryba w curry

Indie na talerzu

tvnpix