zamknij

Ciasto z żółtek

Przepis

deser Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | jajka Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 4 Ilość porcji
Proste i pyszne ciasto Kingi Paruzel
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
2komentarze
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: Kinga ParuzelCiasto z żółtek

Składniki

  • 15 żółtek
  • 1 szklanka cukru
  • 100 ml ciepłej wody
  • 1 i 1/3 szklanki mąki
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  •  skórka starta z jednej cytryny
  •  konfitura malinowa
  •  owoce
0
0

 

Sposób przygotowania:

  • Żółtka ucieraj z cukrem za pomocą miksera na biała puszystą masę ok 7 min.
  • Dolewaj cały czas miksując ciepłą wodę – miksuj jeszcze ok 2 min. dodaj skórkę z cytryny.
  • Do masy z żółtek dodaj przesianą z proszkiem do pieczenia i solą mąkę. Wszystko wymieszaj aby miało gładką, jednolita konsystencje.
  • Przelej ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia  formy o średnicy 28 cm i piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 175C z funkcją grzania góra-dół około 40 min. lub do momentu kiedy wykałaczka umieszczona w cieście jest sucha.

Autor przepisu: Kinga Paruzel kingaparuzel.pl

Zainspiruj nas

Komentarze (2)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

Dziękuję za dodanie przepisu :) Mąż ma dziwną dietę i wykorzystuje tylko białka z jajek, Zawsze szukałam fajnego przepisu na ciacho z samych żółtek. Właśnie ciasto siedzi w piekarniku. Zobaczymy :) Dodałam truskawki. (dziwi mnie brak margaryny, masła, oleju...) zostało pół godziny do wyciągnięcia, Napiszę gdy skosztujemy :)

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      Ja mam pytanie jak i ile można przechowywać to ciasto? dziękuję i pozdrawiam

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          Pomoc | Zasady forum
          Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

          Zobacz również

          Ryba w curry Przepis 15

          Ryba w curry

          Indie na talerzu

          Grillowany ser halloumi Przepis 41

          Grillowany ser halloumi

          Najlepszy podany z figami i orzechami

          Deser z mrożonych truskawek Przepis 17

          Deser z mrożonych truskawek

          Truskawkowe szaleństwo na poprawę nastroju

          Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego Przepis 311

          Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego

          Efektowne i proste danie

          Ryż, kasza i kurczak w pomidorach Przepis 10

          Ryż, kasza i kurczak w pomidorach

          Wszystko, co lubisz na jednym talerzu!

          Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego
          Przepis 22

          Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego

          Klasyka na twoim stole

          Wiśniowy drift Przepis 102

          Wiśniowy drift

          Sernik z sosem wiśniowym

          Kociołek łososiowo-pomidorowy Przepis 13

          Kociołek łososiowo-pomidorowy

          Przepyszna zupa — do wypróbowania!

          tvnpix