zamknij

Ciasto z żółtek

Przepis

deser Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | jajka Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 4 Ilość porcji
Proste i pyszne ciasto Kingi Paruzel
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
2komentarze
Autor: Kinga ParuzelCiasto z żółtek

Składniki

  • 15 żółtek
  • 1 szklanka cukru
  • 100 ml ciepłej wody
  • 1 i 1/3 szklanki mąki
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  •  skórka starta z jednej cytryny
  •  konfitura malinowa
  •  owoce
0
0

 

Sposób przygotowania:

  • Żółtka ucieraj z cukrem za pomocą miksera na biała puszystą masę ok 7 min.
  • Dolewaj cały czas miksując ciepłą wodę – miksuj jeszcze ok 2 min. dodaj skórkę z cytryny.
  • Do masy z żółtek dodaj przesianą z proszkiem do pieczenia i solą mąkę. Wszystko wymieszaj aby miało gładką, jednolita konsystencje.
  • Przelej ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia  formy o średnicy 28 cm i piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 175C z funkcją grzania góra-dół około 40 min. lub do momentu kiedy wykałaczka umieszczona w cieście jest sucha.

Autor przepisu: Kinga Paruzel kingaparuzel.pl

Zainspiruj nas

Komentarze (2)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

Dziękuję za dodanie przepisu :) Mąż ma dziwną dietę i wykorzystuje tylko białka z jajek, Zawsze szukałam fajnego przepisu na ciacho z samych żółtek. Właśnie ciasto siedzi w piekarniku. Zobaczymy :) Dodałam truskawki. (dziwi mnie brak margaryny, masła, oleju...) zostało pół godziny do wyciągnięcia, Napiszę gdy skosztujemy :)

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      Ja mam pytanie jak i ile można przechowywać to ciasto? dziękuję i pozdrawiam

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          Pomoc | Zasady forum
          Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

          Zobacz również

          Gulasz z fasolki z zielonym chili Przepis 62

          Gulasz z fasolki z zielonym chili

          Włącz warzywa strączkowe do swojej kuchni — to naprawdę zdrowe i smaczne!

          Chrupiące płatki owsiane Przepis 210

          Chrupiące płatki owsiane

          Pyszne i proste śniadanie

          Śledzie Kasi Klich
          Przepis 34

          Śledzie Kasi Klich

          Śledź o korzennym posmaku

          Zupa tajska Kasi Klich
          Przepis 14

          Zupa tajska Kasi Klich

          Ogień w gardle!

          Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików Przepis 80

          Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików

          Klasyczne połączenie grzybów i mięsa

          Tatar ze śledzia
          Przepis 13

          Tatar ze śledzia

          Rybna poezja na kromce pumpernikla

          Niewinna sałata skazana na towarzystwo mafijnej Gruchy Przepis 20

          Niewinna sałata skazana na towarzystwo mafijnej Gruchy

          Ta sałatka przekona cię do pietruszki!

          Corpus delicti końca lata Przepis 211

          Corpus delicti końca lata

          Przepyszny deser — słodki dzięki malinom i kwaśny dzięki cytrynie

          tvnpix