zamknij

Ciasto ze śliwkami

Przepis

deser Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 2 godz. Czas przygotowania | owoce Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Czas na śliwki
Ugotowałem to!1
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
1komentarz
Autor: BBSCiasto ze śliwkami

Składniki

  • 500 g śliwek
  • 250 g masła
  • 200 g cukru
  • 400 g mąki razowej orkiszowej
  • 2 opakowania cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 6 jajek
  • 3-4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3- 4 łyżki mleka
  •  polewa na wierzch:
  • 4 żółtka
  • 100 ml śmietany 36%
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 4-5 łyżek cukru
0
1

Sposób przygotowania:

  • Ucieraj masło na puszystą masę, dodawaj stopniowo cukier, cukier waniliowy i sól.
  • Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, dodawaj jajka i mąkę, na zmianę z mlekiem, ciągle miksując.
  • Gotowe ciasto wyłóż na wysmarowaną tłuszczem tortownicę.
  • Na wierzchu układaj połówki śliwek.
  • Utrzyj 4 żółtka z cukrem, dodaj śmietanę i kurkumę.
  • Zalej ciasto polewą, włóż do piekarnika i piecz ok 45-50 minut w temperaturze 180 stopni C.

 

 

Zainspiruj nas

Komentarze (1)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

Uwielbiam takie ciasta, wyglądają pysznie, w Lidlu mają właśnie śliwki w promocji, jutro też zrobię :)

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      Pomoc | Zasady forum
      Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

      Zobacz również

      Gulasz z kopytkami Przepis 197

      Gulasz z kopytkami

      Wieprzowina w aromatycznym gulaszu

      Karp w sosie grzybowym Ani Starmach Przepis 21

      Karp w sosie grzybowym Ani Starmach

      Nowa wersja podania tradycyjnej ryby

      Kotleciki z brzoskwiniami Przepis 12

      Kotleciki z brzoskwiniami

      Dla tych, którzy lubią niebanalne połączenia

      Sałatka z marynowanymi grzybami Przepis 14

      Sałatka z marynowanymi grzybami

      Grzybowo-ziemniaczane szaleństwo serwuj na obiad!

      Orzechowy gangster z Bronxu Przepis 63

      Orzechowy gangster z Bronxu

      Rozpływające się w ustach ciasto przypominające smakiem ulubione batoniki

      Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego Przepis 116

      Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego

      Pizza godna królów

      Ryba w curry Przepis 15

      Ryba w curry

      Indie na talerzu

      Kotlety mielone na ostro Przepis 19

      Kotlety mielone na ostro

      Nowa wersja znanego dania

      tvnpix