zamknij

Ciasto ze szpinakiem

Przepis

deser Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 2 godz. Czas przygotowania | szpinak Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Autor przepisu:
i granatem
Ugotowałem to!1
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
131komentarzy
Autor: http://przyjemnosczpieczenia.blogspot.comCiasto ze szpinakiem

Składniki

  • 400 g mrożonego szpinaku
  • 250 g cukru
  • 3 duże jajka
  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 1 szklanka szklanka mąki krupczatki
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 300 ml śmietany 30%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 granat
  • 1 1/3 szklanki oleju
0
2

Sposób przygotowania:

  • Ciasto: Szpinak rozmroź i odciśnij w dłoniach z nadmiaru wody. Do miski wbij jajka, dodaj cukier i zmiksuj na wysokich obrotach do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Dodaj pomału olej, nie przerywając miksowania.
  • Następnie dodaj przesiane oba rodzaje mąki z proszkiem do pieczenia i dokładnie wymieszaj. Na koniec dodaj szpinak, delikatnie wymieszaj.
  • Gotowe ciasto przełóż do tortownicy o wymiarach 25 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w temperaturze 180C przez 1 godzinę lub do tak zwanego “suchego patyczka”.
  • Masa: Śmietanę ubij na sztywno, pod koniec ubijania dodaj fixy i cukier puder. Z ciasta odetnij wierzch i rozdrobnij odciętą górną część na okruszki. Na ciasto wyłóż śmietanę, posyp obficie okruszkami i leciutko dociśnij dłonią, aby nie odpadały. Całość posyp pestkami granatu.

 

 

 

 

 

 

 

 

Zainspiruj nas

Komentarze (131)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

Napiszcie dokładnie jak robicie ten szpinak - czy mam to zblendowac czy w całości rzucić ? I czy mogę użyć świeży szpinak baby ?

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      ja Kupuje gotowy mrożony szpinak i go później poprostu odcedzam w rękach. On jest już zmielony

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          ~Gość

          Bardzo pyszne ciasto .Piekłam 3 razy i za każdym razem wychodzi.Ale na duża blachę to daję podwójną porcję składników.

          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
              0
            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                0
              • zgłoś naruszenie
              ~Gość

              Piekłam. Wyszło doskonałe. Śmietanę kremówkę ubijałam bez fixów. Do ciasta dodałam otartą skórkę z cytryny i troszkę soku. Następnym razem nasączę jak tort. Będzie jeszcze lepsze.

              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                  0
                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                    0
                  • zgłoś naruszenie
                  ~Gość

                  kompletnie nie wyszedł taki jak na zdjęciu. Coś jest nie tak z ilością szpinaku. Paczka standardowo ma 450g. Po rozmrożeniu i odsączeniu jest o połowę mniej. Mam wrażenie, przez to wyszedł byle jaki, nie taki zielony jak tu. I może powinno się go zmiksować. U mnie są bardzo widoczne liście. Szkoda że brak konktretnej instrukcji.

                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                      0
                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                        0
                      • zgłoś naruszenie
                      ~Gość

                      Piekłam pierwszy raz wyszło super a wiadomo że jak ma być 400 czy 450 g szpinaku mrozonego to trzeba dać 2 paczki ponieważ jedna ma 450 mrozonego po odmrozeniu zmniejsza się ilość to chyba oczywiste polecam

                      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                          0
                        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                            0
                          • zgłoś naruszenie
                          ~Gość

                          W liście składników powinny znajdować się wszystkie składniki, a nie...

                          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                              0
                            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                0
                              • zgłoś naruszenie
                              ~Gość

                              Ale ten szpinak to ma
                              byc rozdrobniony czy w lisciach?

                              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                  0
                                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                    0
                                  • zgłoś naruszenie
                                  ~Gość

                                  Ja dawalam bez fix same smietanki

                                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                      0
                                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                        0
                                      • zgłoś naruszenie
                                      ~Gość

                                      Najpyszniejsze ciasto pod sloncem mojemu dziecku przemycilam szpinak....ale numer

                                      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                          0
                                        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                            0
                                          • zgłoś naruszenie
                                          ~Gość

                                          Szkoda tylko ze autor nie napisal w skladnikach o fixach-kupilam produkty przyjechalam do domu i czytam -a tu lipa brak fixow

                                          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                              0
                                            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                                0
                                              • zgłoś naruszenie
                                              ~Gość

                                              dokladnie....

                                              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                                  0
                                                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                                    0
                                                  • zgłoś naruszenie
                                                  Więcej komentarzy - rozwiń
                                                  Pomoc | Zasady forum
                                                  Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

                                                  Zobacz również

                                                  Carpaccio z buraków Kasi Klich
                                                  Przepis 66

                                                  Carpaccio z buraków Kasi Klich

                                                  Wytworna wersja pospolitego warzywa

                                                  Babka ziemniaczana Przepis 27117

                                                  Babka ziemniaczana

                                                  Podlaski specjał

                                                  Deser z mrożonych truskawek Przepis 17

                                                  Deser z mrożonych truskawek

                                                  Truskawkowe szaleństwo na poprawę nastroju

                                                  Sałatka z marynowanymi grzybami Przepis 14

                                                  Sałatka z marynowanymi grzybami

                                                  Grzybowo-ziemniaczane szaleństwo serwuj na obiad!

                                                  Pomidorki z karmelem i lodami Przepis 10

                                                  Pomidorki z karmelem i lodami

                                                  Deserowa wersja pomidora

                                                  Grillowany ser halloumi Przepis 41

                                                  Grillowany ser halloumi

                                                  Najlepszy podany z figami i orzechami

                                                  Kopytka Piotra Kucharskiego Przepis 2368

                                                  Kopytka Piotra Kucharskiego

                                                  Samodzielne danie lub przepyszny dodatek

                                                  Rozśpiewany deser na lekkim rauszu Przepis 13

                                                  Rozśpiewany deser na lekkim rauszu

                                                  Takie ciasto rozweseli każdego

                                                  tvnpix