zamknij

Ciasto ze szpinakiem

Przepis

deser Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 2 godz. Czas przygotowania | szpinak Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Autor przepisu:
i granatem
Ugotowałem to!1
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
128komentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: http://przyjemnosczpieczenia.blogspot.comCiasto ze szpinakiem

Składniki

  • 400 g mrożonego szpinaku
  • 250 g cukru
  • 3 duże jajka
  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 1 szklanka szklanka mąki krupczatki
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 300 ml śmietany 30%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 granat
  • 1 1/3 szklanki oleju
0
2

Sposób przygotowania:

  • Ciasto: Szpinak rozmroź i odciśnij w dłoniach z nadmiaru wody. Do miski wbij jajka, dodaj cukier i zmiksuj na wysokich obrotach do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Dodaj pomału olej, nie przerywając miksowania.
  • Następnie dodaj przesiane oba rodzaje mąki z proszkiem do pieczenia i dokładnie wymieszaj. Na koniec dodaj szpinak, delikatnie wymieszaj.
  • Gotowe ciasto przełóż do tortownicy o wymiarach 25 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w temperaturze 180C przez 1 godzinę lub do tak zwanego “suchego patyczka”.
  • Masa: Śmietanę ubij na sztywno, pod koniec ubijania dodaj fixy i cukier puder. Z ciasta odetnij wierzch i rozdrobnij odciętą górną część na okruszki. Na ciasto wyłóż śmietanę, posyp obficie okruszkami i leciutko dociśnij dłonią, aby nie odpadały. Całość posyp pestkami granatu.

 

 

 

 

 

 

 

 

Zainspiruj nas

Komentarze (127)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

Piekłam. Wyszło doskonałe. Śmietanę kremówkę ubijałam bez fixów. Do ciasta dodałam otartą skórkę z cytryny i troszkę soku. Następnym razem nasączę jak tort. Będzie jeszcze lepsze.

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      kompletnie nie wyszedł taki jak na zdjęciu. Coś jest nie tak z ilością szpinaku. Paczka standardowo ma 450g. Po rozmrożeniu i odsączeniu jest o połowę mniej. Mam wrażenie, przez to wyszedł byle jaki, nie taki zielony jak tu. I może powinno się go zmiksować. U mnie są bardzo widoczne liście. Szkoda że brak konktretnej instrukcji.

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          ~Gość

          W liście składników powinny znajdować się wszystkie składniki, a nie...

          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
              0
            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                0
              • zgłoś naruszenie
              ~Gość

              Ale ten szpinak to ma
              byc rozdrobniony czy w lisciach?

              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                  0
                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                    0
                  • zgłoś naruszenie
                  ~Gość

                  Ja dawalam bez fix same smietanki

                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                      0
                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                        0
                      • zgłoś naruszenie
                      ~Gość

                      Najpyszniejsze ciasto pod sloncem mojemu dziecku przemycilam szpinak....ale numer

                      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                          0
                        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                            0
                          • zgłoś naruszenie
                          ~Gość

                          Szkoda tylko ze autor nie napisal w skladnikach o fixach-kupilam produkty przyjechalam do domu i czytam -a tu lipa brak fixow

                          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                              0
                            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                0
                              • zgłoś naruszenie
                              ~Gość

                              dokladnie....

                              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                  0
                                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                    0
                                  • zgłoś naruszenie
                                  ~Gość

                                  Super jadłam bardzo smaczne

                                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                      0
                                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                        0
                                      • zgłoś naruszenie
                                      ~Gość

                                      Pyszne ciasto nigdy pyszniejszego nie jadłam.Polecam

                                      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                          0
                                        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                            0
                                          • zgłoś naruszenie
                                          ~Gość

                                          Koniecznie spróbuj czekoladowe buraczane... Poezja smaku. Zamiast cukru stevia

                                          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                              0
                                            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                                0
                                              • zgłoś naruszenie
                                              Więcej komentarzy - rozwiń
                                              Pomoc | Zasady forum
                                              Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

                                              Zobacz również

                                              Kotlety mielone na ostro Przepis 19

                                              Kotlety mielone na ostro

                                              Nowa wersja znanego dania

                                              Krem z brokułów z łososiem Przepis 1516

                                              Krem z brokułów z łososiem

                                              Zielono mi! Prosty przepis na pożywną zupę

                                              Kanapki ze smażoną makrelą Przepis 150

                                              Kanapki ze smażoną makrelą

                                              Idealne na śniadanie lub kolację

                                              Kaczka pływaczka Przepis 30

                                              Kaczka pływaczka

                                              Kaczka i ziemniaki na słodko

                                              Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego Przepis 116

                                              Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego

                                              Pizza godna królów

                                              Ryż, kasza i kurczak w pomidorach Przepis 10

                                              Ryż, kasza i kurczak w pomidorach

                                              Wszystko, co lubisz na jednym talerzu!

                                              Przysmak młodości Przepis 137

                                              Przysmak młodości

                                              Kanapka idealna!

                                              Gulasz z kopytkami Przepis 197

                                              Gulasz z kopytkami

                                              Wieprzowina w aromatycznym gulaszu

                                              tvnpix