zamknij

Ciasto ze szpinakiem

Przepis

deser Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 2 godz. Czas przygotowania | szpinak Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Autor przepisu:
i granatem
Ugotowałem to!1
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
130komentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: http://przyjemnosczpieczenia.blogspot.comCiasto ze szpinakiem

Składniki

  • 400 g mrożonego szpinaku
  • 250 g cukru
  • 3 duże jajka
  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 1 szklanka szklanka mąki krupczatki
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 300 ml śmietany 30%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 granat
  • 1 1/3 szklanki oleju
0
2

Sposób przygotowania:

  • Ciasto: Szpinak rozmroź i odciśnij w dłoniach z nadmiaru wody. Do miski wbij jajka, dodaj cukier i zmiksuj na wysokich obrotach do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Dodaj pomału olej, nie przerywając miksowania.
  • Następnie dodaj przesiane oba rodzaje mąki z proszkiem do pieczenia i dokładnie wymieszaj. Na koniec dodaj szpinak, delikatnie wymieszaj.
  • Gotowe ciasto przełóż do tortownicy o wymiarach 25 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w temperaturze 180C przez 1 godzinę lub do tak zwanego “suchego patyczka”.
  • Masa: Śmietanę ubij na sztywno, pod koniec ubijania dodaj fixy i cukier puder. Z ciasta odetnij wierzch i rozdrobnij odciętą górną część na okruszki. Na ciasto wyłóż śmietanę, posyp obficie okruszkami i leciutko dociśnij dłonią, aby nie odpadały. Całość posyp pestkami granatu.

 

 

 

 

 

 

 

 

Zainspiruj nas

Komentarze (130)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

Napiszcie dokładnie jak robicie ten szpinak - czy mam to zblendowac czy w całości rzucić ? I czy mogę użyć świeży szpinak baby ?

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      Bardzo pyszne ciasto .Piekłam 3 razy i za każdym razem wychodzi.Ale na duża blachę to daję podwójną porcję składników.

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          ~Gość

          Piekłam. Wyszło doskonałe. Śmietanę kremówkę ubijałam bez fixów. Do ciasta dodałam otartą skórkę z cytryny i troszkę soku. Następnym razem nasączę jak tort. Będzie jeszcze lepsze.

          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
              0
            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                0
              • zgłoś naruszenie
              ~Gość

              kompletnie nie wyszedł taki jak na zdjęciu. Coś jest nie tak z ilością szpinaku. Paczka standardowo ma 450g. Po rozmrożeniu i odsączeniu jest o połowę mniej. Mam wrażenie, przez to wyszedł byle jaki, nie taki zielony jak tu. I może powinno się go zmiksować. U mnie są bardzo widoczne liście. Szkoda że brak konktretnej instrukcji.

              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                  0
                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                    0
                  • zgłoś naruszenie
                  ~Gość

                  Piekłam pierwszy raz wyszło super a wiadomo że jak ma być 400 czy 450 g szpinaku mrozonego to trzeba dać 2 paczki ponieważ jedna ma 450 mrozonego po odmrozeniu zmniejsza się ilość to chyba oczywiste polecam

                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                      0
                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                        0
                      • zgłoś naruszenie
                      ~Gość

                      W liście składników powinny znajdować się wszystkie składniki, a nie...

                      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                          0
                        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                            0
                          • zgłoś naruszenie
                          ~Gość

                          Ale ten szpinak to ma
                          byc rozdrobniony czy w lisciach?

                          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                              0
                            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                0
                              • zgłoś naruszenie
                              ~Gość

                              Ja dawalam bez fix same smietanki

                              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                  0
                                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                    0
                                  • zgłoś naruszenie
                                  ~Gość

                                  Najpyszniejsze ciasto pod sloncem mojemu dziecku przemycilam szpinak....ale numer

                                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                      0
                                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                        0
                                      • zgłoś naruszenie
                                      ~Gość

                                      Szkoda tylko ze autor nie napisal w skladnikach o fixach-kupilam produkty przyjechalam do domu i czytam -a tu lipa brak fixow

                                      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                          0
                                        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                            0
                                          • zgłoś naruszenie
                                          ~Gość

                                          dokladnie....

                                          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                              0
                                            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                                0
                                              • zgłoś naruszenie
                                              Więcej komentarzy - rozwiń
                                              Pomoc | Zasady forum
                                              Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

                                              Zobacz również

                                              Krem z brokułów z łososiem Przepis 1516

                                              Krem z brokułów z łososiem

                                              Zielono mi! Prosty przepis na pożywną zupę

                                              Carpaccio z buraków Kasi Klich
                                              Przepis 66

                                              Carpaccio z buraków Kasi Klich

                                              Wytworna wersja pospolitego warzywa

                                              Kolorowa samba warzywna Przepis 21

                                              Kolorowa samba warzywna

                                              Zdrowe i pyszne danie

                                              Chleb z płatkami owsianymi Przepis 173

                                              Chleb z płatkami owsianymi

                                              Zrób piekarnię w swoim domu. To naprawdę nie jest trudne!

                                              Kanapki ze smażoną makrelą Przepis 150

                                              Kanapki ze smażoną makrelą

                                              Idealne na śniadanie lub kolację

                                              Przysmak młodości Przepis 137

                                              Przysmak młodości

                                              Kanapka idealna!

                                              Knedle ze śliwkami Przepis 1262

                                              Knedle ze śliwkami

                                              Przepis na słodki obiad

                                              Babka ziemniaczana Przepis 27117

                                              Babka ziemniaczana

                                              Podlaski specjał

                                              tvnpix