zamknij

Cieciorka pomarańczowa z kolendrą i chili

Przepis

przekąska Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | warzywa Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | kuchnia indyjska Kuchnia | 2 Ilość porcji
Zdrowy dodatek do obiadu
Ugotowałem to!1
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Autor: East News/ Tomasz UrbanekCieciorka pomarańczowa z kolendrą i chili

Składniki

  • 1 kubek ugotowanej cieciorki
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 1 średnia czerwona cebula
  • szczypta mielonego kuminu
  • mała szczypta czarnego pieprzu
  • szczypta asofetida (przyprawa kuchni indyjskiej)
  • szczypta suszonych owoców kolendry
  •  tymianek suszony
  • kawałek pokrojonej papryczki chili (żółtej)
  • szczypta różowej soli
  • 1 pomarańcza
  • szczypta kozieradki
  • 1/4 łyżeczki oleju kokosowego
  • garść świeżej kolendry
  •  sos:
  • 2 łyżki oleju sezamowego lub masła klarowanego
  • 1 łyżka miodu lub dla wegan cukru muscovado lub świeże liście stewii
  • 1 łyżka sosu sojowego
0
0

 

Sposób przygotowania:

  • Czosnek, cebulę pokrój i podsmaż na suchej patelni, bez przerwy mieszając.
  • W kolejności dodaj: kumin, pieprz, suszoną kolendrę, asofetidę (przyprawa kuchni indyjskiej), tymianek, papryczkę i szczyptę różowej soli.
  • Po kilku minutach dodaj nieduży kawałek pokrojonej, umytej porządnie pomarańczy ze skórką i podsmażyć.
  • Następnie, bezpośrednio na patelnię, wyciśnij sok z pozostałej jej części.
  • Dodaj szczyptę kozieradki, olej kokosowy i poszatkowaną świeżą kolendrę.
  • Wymieszaj, dorzuć cieciorkę, zdejmij z ognia, dopraw przygotowanym wcześniej sosem (to po prostu wymieszane energicznie w kubku składniki podane powyżej) i podaj.

Przepis z programu "Dzień Dobry TVN".

 

 

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Gulasz z fasolki z zielonym chili Przepis 62

Gulasz z fasolki z zielonym chili

Włącz warzywa strączkowe do swojej kuchni — to naprawdę zdrowe i smaczne!

Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego
Przepis 22

Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego

Podany na delikatnym puree

Tatar ze śledzia
Przepis 13

Tatar ze śledzia

Rybna poezja na kromce pumpernikla

Krem z brokułów z łososiem Przepis 1516

Krem z brokułów z łososiem

Zielono mi! Prosty przepis na pożywną zupę

Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego Przepis 116

Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego

Włoska potrawa w polskim wydaniu

Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego Przepis 313

Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego

Efektowne i proste danie

Rozśpiewany deser na lekkim rauszu Przepis 13

Rozśpiewany deser na lekkim rauszu

Takie ciasto rozweseli każdego

Przysmak młodości Przepis 137

Przysmak młodości

Kanapka idealna!

tvnpix