zamknij

Cieciorka pomarańczowa z kolendrą i chili

Przepis

przekąska Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | warzywa Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | kuchnia indyjska Kuchnia | 2 Ilość porcji
Zdrowy dodatek do obiadu
Ugotowałem to!1
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Autor: East News/ Tomasz UrbanekCieciorka pomarańczowa z kolendrą i chili

Składniki

  • 1 kubek ugotowanej cieciorki
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 1 średnia czerwona cebula
  • szczypta mielonego kuminu
  • mała szczypta czarnego pieprzu
  • szczypta asofetida (przyprawa kuchni indyjskiej)
  • szczypta suszonych owoców kolendry
  •  tymianek suszony
  • kawałek pokrojonej papryczki chili (żółtej)
  • szczypta różowej soli
  • 1 pomarańcza
  • szczypta kozieradki
  • 1/4 łyżeczki oleju kokosowego
  • garść świeżej kolendry
  •  sos:
  • 2 łyżki oleju sezamowego lub masła klarowanego
  • 1 łyżka miodu lub dla wegan cukru muscovado lub świeże liście stewii
  • 1 łyżka sosu sojowego
0
0

 

Sposób przygotowania:

  • Czosnek, cebulę pokrój i podsmaż na suchej patelni, bez przerwy mieszając.
  • W kolejności dodaj: kumin, pieprz, suszoną kolendrę, asofetidę (przyprawa kuchni indyjskiej), tymianek, papryczkę i szczyptę różowej soli.
  • Po kilku minutach dodaj nieduży kawałek pokrojonej, umytej porządnie pomarańczy ze skórką i podsmażyć.
  • Następnie, bezpośrednio na patelnię, wyciśnij sok z pozostałej jej części.
  • Dodaj szczyptę kozieradki, olej kokosowy i poszatkowaną świeżą kolendrę.
  • Wymieszaj, dorzuć cieciorkę, zdejmij z ognia, dopraw przygotowanym wcześniej sosem (to po prostu wymieszane energicznie w kubku składniki podane powyżej) i podaj.

Przepis z programu "Dzień Dobry TVN".

 

 

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Chleb z płatkami owsianymi Przepis 173

Chleb z płatkami owsianymi

Zrób piekarnię w swoim domu. To naprawdę nie jest trudne!

Sałatka z marynowanymi grzybami Przepis 14

Sałatka z marynowanymi grzybami

Grzybowo-ziemniaczane szaleństwo serwuj na obiad!

Gulasz z kopytkami Przepis 197

Gulasz z kopytkami

Wieprzowina w aromatycznym gulaszu

Harira by Joseph Seeletso
Przepis 61

Harira by Joseph Seeletso

Odrobina Afryki w twojej kuchni

Śledzie Kasi Klich
Przepis 34

Śledzie Kasi Klich

Śledź o korzennym posmaku

Puszyste ego Przepis 14

Puszyste ego

Rozpływający się w ustach krem z sosem malinowym

Carpaccio z buraków Kasi Klich
Przepis 66

Carpaccio z buraków Kasi Klich

Wytworna wersja pospolitego warzywa

Atletyczny kurczak Przepis 20

Atletyczny kurczak

Pomysł na lekkie drugie danie

tvnpix