zamknij

Cieciorka pomarańczowa z kolendrą i chili

Przepis

przekąska Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | warzywa Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | kuchnia indyjska Kuchnia | 2 Ilość porcji
Zdrowy dodatek do obiadu
Ugotowałem to!1
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: East News/ Tomasz UrbanekCieciorka pomarańczowa z kolendrą i chili

Składniki

  • 1 kubek ugotowanej cieciorki
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 1 średnia czerwona cebula
  • szczypta mielonego kuminu
  • mała szczypta czarnego pieprzu
  • szczypta asofetida (przyprawa kuchni indyjskiej)
  • szczypta suszonych owoców kolendry
  •  tymianek suszony
  • kawałek pokrojonej papryczki chili (żółtej)
  • szczypta różowej soli
  • 1 pomarańcza
  • szczypta kozieradki
  • 1/4 łyżeczki oleju kokosowego
  • garść świeżej kolendry
  •  sos:
  • 2 łyżki oleju sezamowego lub masła klarowanego
  • 1 łyżka miodu lub dla wegan cukru muscovado lub świeże liście stewii
  • 1 łyżka sosu sojowego
0
0

 

Sposób przygotowania:

  • Czosnek, cebulę pokrój i podsmaż na suchej patelni, bez przerwy mieszając.
  • W kolejności dodaj: kumin, pieprz, suszoną kolendrę, asofetidę (przyprawa kuchni indyjskiej), tymianek, papryczkę i szczyptę różowej soli.
  • Po kilku minutach dodaj nieduży kawałek pokrojonej, umytej porządnie pomarańczy ze skórką i podsmażyć.
  • Następnie, bezpośrednio na patelnię, wyciśnij sok z pozostałej jej części.
  • Dodaj szczyptę kozieradki, olej kokosowy i poszatkowaną świeżą kolendrę.
  • Wymieszaj, dorzuć cieciorkę, zdejmij z ognia, dopraw przygotowanym wcześniej sosem (to po prostu wymieszane energicznie w kubku składniki podane powyżej) i podaj.

Przepis z programu "Dzień Dobry TVN".

 

 

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Orzechowy gangster z Bronxu Przepis 63

Orzechowy gangster z Bronxu

Rozpływające się w ustach ciasto przypominające smakiem ulubione batoniki

Sarna w wielkim mieście Przepis 20

Sarna w wielkim mieście

Burgery z dziczyzną i nietypowym dżemem

Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego Przepis 116

Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego

Pizza godna królów

Atletyczny kurczak Przepis 20

Atletyczny kurczak

Pomysł na lekkie drugie danie

Chleb orzechowy Przepis 112

Chleb orzechowy

Mamy sprawdzone patenty na pyszny, domowy chleb

Sałatka z marynowanymi grzybami Przepis 14

Sałatka z marynowanymi grzybami

Grzybowo-ziemniaczane szaleństwo serwuj na obiad!

Tatar ze śledzia
Przepis 13

Tatar ze śledzia

Rybna poezja na kromce pumpernikla

Krem z brokułów z łososiem Przepis 1516

Krem z brokułów z łososiem

Zielono mi! Prosty przepis na pożywną zupę

tvnpix