zamknij

Cieciorka pomarańczowa z kolendrą i chili

Przepis

przekąska Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | warzywa Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | kuchnia indyjska Kuchnia | 2 Ilość porcji
Zdrowy dodatek do obiadu
Ugotowałem to!1
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: East News/ Tomasz UrbanekCieciorka pomarańczowa z kolendrą i chili

Składniki

  • 1 kubek ugotowanej cieciorki
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 1 średnia czerwona cebula
  • szczypta mielonego kuminu
  • mała szczypta czarnego pieprzu
  • szczypta asofetida (przyprawa kuchni indyjskiej)
  • szczypta suszonych owoców kolendry
  •  tymianek suszony
  • kawałek pokrojonej papryczki chili (żółtej)
  • szczypta różowej soli
  • 1 pomarańcza
  • szczypta kozieradki
  • 1/4 łyżeczki oleju kokosowego
  • garść świeżej kolendry
  •  sos:
  • 2 łyżki oleju sezamowego lub masła klarowanego
  • 1 łyżka miodu lub dla wegan cukru muscovado lub świeże liście stewii
  • 1 łyżka sosu sojowego
0
0

 

Sposób przygotowania:

  • Czosnek, cebulę pokrój i podsmaż na suchej patelni, bez przerwy mieszając.
  • W kolejności dodaj: kumin, pieprz, suszoną kolendrę, asofetidę (przyprawa kuchni indyjskiej), tymianek, papryczkę i szczyptę różowej soli.
  • Po kilku minutach dodaj nieduży kawałek pokrojonej, umytej porządnie pomarańczy ze skórką i podsmażyć.
  • Następnie, bezpośrednio na patelnię, wyciśnij sok z pozostałej jej części.
  • Dodaj szczyptę kozieradki, olej kokosowy i poszatkowaną świeżą kolendrę.
  • Wymieszaj, dorzuć cieciorkę, zdejmij z ognia, dopraw przygotowanym wcześniej sosem (to po prostu wymieszane energicznie w kubku składniki podane powyżej) i podaj.

Przepis z programu "Dzień Dobry TVN".

 

 

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Tatar ze śledzia
Przepis 13

Tatar ze śledzia

Rybna poezja na kromce pumpernikla

Kociołek łososiowo-pomidorowy Przepis 13

Kociołek łososiowo-pomidorowy

Przepyszna zupa — do wypróbowania!

Bifeki faszerowane serem feta Przepis 22

Bifeki faszerowane serem feta

Kotlety po grecku

Śledzie Kasi Klich
Przepis 34

Śledzie Kasi Klich

Śledź o korzennym posmaku

Ryż, kasza i kurczak w pomidorach Przepis 10

Ryż, kasza i kurczak w pomidorach

Wszystko, co lubisz na jednym talerzu!

Wiśniowy drift Przepis 102

Wiśniowy drift

Sernik z sosem wiśniowym

Babka ziemniaczana Przepis 27117

Babka ziemniaczana

Podlaski specjał

Przysmak młodości Przepis 137

Przysmak młodości

Kanapka idealna!

tvnpix