zamknij

Ciepłe rogaliki i bułeczki drożdżowe z maślanką

Przepis

śniadanie Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 2 godz. Czas przygotowania | mąka Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 4 Ilość porcji
Owocami i kruszonką
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
2komentarze
Ciepłe rogaliki i  bułeczki drożdżowe z maślanką
Autor: Dzień Dobry TVN Kuchnia zbożowa Andrzeja Polana cz.1

Składniki

  • 100 g drożdży
  • 1000 g mąki
  • 3 żółtka
  • 1+1 jajko
  • 400 ml maślanki
  • 100 ml mleka
  • 200 g masła
  • 100 g cukru
  •  cukier wanilinowy
  •  kruszonka:
  • 100 g mąki
  • 50 g cukru
  • 50 g masła
  • 150 g powideł śliwkowych
0
0

Sposób przygotowania:

 

  • Drożdże rozpuść w mleku ciepłym, dodajemy łyżkę cukru, 2-3 łyżki mąki i odstaw do wyrośnięcia.
  • Do wyrośniętego rozczynu dodaj podgrzaną maślankę, ubite żółtka i jajko, pozostałą mąkę, rozpuszczone masło i szczyptę soli.
  • Wszystko razem wyrabiaj na jednolite ciasto, odstaw ponownie do wyrośnięcia na około 30 min.
  • Wyrośnięte ciasto podziel na porcje z każdej przygotuj rogaliki, bułeczki, nadziewamy dowolnymi owocami lub powidłami, smaruj roztrzepanym jajkiem i posyp kruszonką.
  • Wstawiamy do nagrzanego do temp. 180 stopni piekarnika na ok. 20 min.
Ciepłe rogaliki i bułeczki drożdżowe z maślanką, owocami i kruszonką
Autor: East News/Dzień Dobry TVN Ciepłe rogaliki i bułeczki drożdżowe z maślanką, owocami i kruszonką

Przepis z programu "Dzień Dobry TVN".

Autor: Andrzej Polan.

Zainspiruj nas

Komentarze (2)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

wypróbowałam dzisiaj tez tez przepis... zrobiłam bez kruszonki, z marmolada z czarnej porzeczki... -smakowite, puszyste, pyszne

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      zrobiłamślimaaczki...sąfenomenalne

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          Pomoc | Zasady forum
          Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

          Zobacz również

          Krem z brokułów z łososiem Przepis 1516

          Krem z brokułów z łososiem

          Zielono mi! Prosty przepis na pożywną zupę

          Śledzie Kasi Klich
          Przepis 34

          Śledzie Kasi Klich

          Śledź o korzennym posmaku

          Sałatka z marynowanymi grzybami Przepis 14

          Sałatka z marynowanymi grzybami

          Grzybowo-ziemniaczane szaleństwo serwuj na obiad!

          Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego Przepis 116

          Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego

          Włoska potrawa w polskim wydaniu

          Wiśniowy drift Przepis 102

          Wiśniowy drift

          Sernik z sosem wiśniowym

          Grillowany ser halloumi Przepis 41

          Grillowany ser halloumi

          Najlepszy podany z figami i orzechami

          Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego Przepis 116

          Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego

          Pizza godna królów

          Bruschetta z fasolą
          Przepis 12

          Bruschetta z fasolą

          Specjalność Włochów na przystawkę

          tvnpix