zamknij

Ciepłe rogaliki i bułeczki drożdżowe z maślanką

Przepis

śniadanie Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 2 godz. Czas przygotowania | mąka Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 4 Ilość porcji
Owocami i kruszonką
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
3komentarze
Ciepłe rogaliki i  bułeczki drożdżowe z maślanką
Autor: Dzień Dobry TVN Kuchnia zbożowa Andrzeja Polana cz.1

Składniki

  • 100 g drożdży
  • 1000 g mąki
  • 3 żółtka
  • 1+1 jajko
  • 400 ml maślanki
  • 100 ml mleka
  • 200 g masła
  • 100 g cukru
  •  cukier wanilinowy
  •  kruszonka:
  • 100 g mąki
  • 50 g cukru
  • 50 g masła
  • 150 g powideł śliwkowych
0
0

Sposób przygotowania:

 

  • Drożdże rozpuść w mleku ciepłym, dodajemy łyżkę cukru, 2-3 łyżki mąki i odstaw do wyrośnięcia.
  • Do wyrośniętego rozczynu dodaj podgrzaną maślankę, ubite żółtka i jajko, pozostałą mąkę, rozpuszczone masło i szczyptę soli.
  • Wszystko razem wyrabiaj na jednolite ciasto, odstaw ponownie do wyrośnięcia na około 30 min.
  • Wyrośnięte ciasto podziel na porcje z każdej przygotuj rogaliki, bułeczki, nadziewamy dowolnymi owocami lub powidłami, smaruj roztrzepanym jajkiem i posyp kruszonką.
  • Wstawiamy do nagrzanego do temp. 180 stopni piekarnika na ok. 20 min.
Ciepłe rogaliki i bułeczki drożdżowe z maślanką, owocami i kruszonką
Autor: East News/Dzień Dobry TVN Ciepłe rogaliki i bułeczki drożdżowe z maślanką, owocami i kruszonką

Przepis z programu "Dzień Dobry TVN".

Autor: Andrzej Polan.

Zainspiruj nas

Komentarze (3)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

słaby opis wykonania

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      wypróbowałam dzisiaj tez tez przepis... zrobiłam bez kruszonki, z marmolada z czarnej porzeczki... -smakowite, puszyste, pyszne

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          ~Gość

          zrobiłamślimaaczki...sąfenomenalne

          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
              0
            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                0
              • zgłoś naruszenie
              Pomoc | Zasady forum
              Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

              Zobacz również

              Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego
              Przepis 22

              Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego

              Podany na delikatnym puree

              Bruschetta z fasolą
              Przepis 12

              Bruschetta z fasolą

              Specjalność Włochów na przystawkę

              Śledzie Kasi Klich
              Przepis 34

              Śledzie Kasi Klich

              Śledź o korzennym posmaku

              Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego Przepis 313

              Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego

              Efektowne i proste danie

              Kaczka pływaczka Przepis 30

              Kaczka pływaczka

              Kaczka i ziemniaki na słodko

              Rozśpiewany deser na lekkim rauszu Przepis 13

              Rozśpiewany deser na lekkim rauszu

              Takie ciasto rozweseli każdego

              Burgery z musztardą i boczkiem Przepis 412

              Burgery z musztardą i boczkiem

              W klimacie amerykańskiego baru

              Babka ziemniaczana Przepis 27117

              Babka ziemniaczana

              Podlaski specjał

              tvnpix