zamknij

Ciepłe rogaliki i bułeczki drożdżowe z maślanką

Przepis

śniadanie Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 2 godz. Czas przygotowania | mąka Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 4 Ilość porcji
Owocami i kruszonką
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
1komentarz
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Ciepłe rogaliki i  bułeczki drożdżowe z maślanką
Autor: Dzień Dobry TVN Kuchnia zbożowa Andrzeja Polana cz.1

Składniki

  • 100 g drożdży
  • 1000 g mąki
  • 3 żółtka
  • 1+1 jajko
  • 400 ml maślanki
  • 100 ml mleka
  • 200 g masła
  • 100 g cukru
  •  cukier wanilinowy
  •  kruszonka:
  • 100 g mąki
  • 50 g cukru
  • 50 g masła
  • 150 g powideł śliwkowych
0
0

Sposób przygotowania:

 

  • Drożdże rozpuść w mleku ciepłym, dodajemy łyżkę cukru, 2-3 łyżki mąki i odstaw do wyrośnięcia.
  • Do wyrośniętego rozczynu dodaj podgrzaną maślankę, ubite żółtka i jajko, pozostałą mąkę, rozpuszczone masło i szczyptę soli.
  • Wszystko razem wyrabiaj na jednolite ciasto, odstaw ponownie do wyrośnięcia na około 30 min.
  • Wyrośnięte ciasto podziel na porcje z każdej przygotuj rogaliki, bułeczki, nadziewamy dowolnymi owocami lub powidłami, smaruj roztrzepanym jajkiem i posyp kruszonką.
  • Wstawiamy do nagrzanego do temp. 180 stopni piekarnika na ok. 20 min.
Ciepłe rogaliki i bułeczki drożdżowe z maślanką, owocami i kruszonką
Autor: East News/Dzień Dobry TVN Ciepłe rogaliki i bułeczki drożdżowe z maślanką, owocami i kruszonką

Przepis z programu "Dzień Dobry TVN".

Autor: Andrzej Polan.

Zainspiruj nas

Komentarze (1)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

zrobiłamślimaaczki...sąfenomenalne

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      Pomoc | Zasady forum
      Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

      Zobacz również

      Rozśpiewany deser na lekkim rauszu Przepis 13

      Rozśpiewany deser na lekkim rauszu

      Takie ciasto rozweseli każdego

      Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego Przepis 116

      Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego

      Pizza godna królów

      Kotleciki z brzoskwiniami Przepis 12

      Kotleciki z brzoskwiniami

      Dla tych, którzy lubią niebanalne połączenia

      Ryż, kasza i kurczak w pomidorach Przepis 10

      Ryż, kasza i kurczak w pomidorach

      Wszystko, co lubisz na jednym talerzu!

      Niewinna sałata skazana na towarzystwo mafijnej Gruchy Przepis 20

      Niewinna sałata skazana na towarzystwo mafijnej Gruchy

      Ta sałatka przekona cię do pietruszki!

      Burgery z musztardą i boczkiem Przepis 412

      Burgery z musztardą i boczkiem

      W klimacie amerykańskiego baru

      Kopytka Piotra Kucharskiego Przepis 2368

      Kopytka Piotra Kucharskiego

      Samodzielne danie lub przepyszny dodatek

      Kotlety mielone na ostro Przepis 19

      Kotlety mielone na ostro

      Nowa wersja znanego dania

      tvnpix