zamknij

Ciepłe rogaliki i bułeczki drożdżowe z maślanką

Przepis

śniadanie Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 2 godz. Czas przygotowania | mąka Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 4 Ilość porcji
Owocami i kruszonką
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
1komentarz
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Ciepłe rogaliki i  bułeczki drożdżowe z maślanką
Autor: Dzień Dobry TVN Kuchnia zbożowa Andrzeja Polana cz.1

Składniki

  • 100 g drożdży
  • 1000 g mąki
  • 3 żółtka
  • 1+1 jajko
  • 400 ml maślanki
  • 100 ml mleka
  • 200 g masła
  • 100 g cukru
  •  cukier wanilinowy
  •  kruszonka:
  • 100 g mąki
  • 50 g cukru
  • 50 g masła
  • 150 g powideł śliwkowych
0
0

Sposób przygotowania:

 

  • Drożdże rozpuść w mleku ciepłym, dodajemy łyżkę cukru, 2-3 łyżki mąki i odstaw do wyrośnięcia.
  • Do wyrośniętego rozczynu dodaj podgrzaną maślankę, ubite żółtka i jajko, pozostałą mąkę, rozpuszczone masło i szczyptę soli.
  • Wszystko razem wyrabiaj na jednolite ciasto, odstaw ponownie do wyrośnięcia na około 30 min.
  • Wyrośnięte ciasto podziel na porcje z każdej przygotuj rogaliki, bułeczki, nadziewamy dowolnymi owocami lub powidłami, smaruj roztrzepanym jajkiem i posyp kruszonką.
  • Wstawiamy do nagrzanego do temp. 180 stopni piekarnika na ok. 20 min.
Ciepłe rogaliki i bułeczki drożdżowe z maślanką, owocami i kruszonką
Autor: East News/Dzień Dobry TVN Ciepłe rogaliki i bułeczki drożdżowe z maślanką, owocami i kruszonką

Przepis z programu "Dzień Dobry TVN".

Autor: Andrzej Polan.

Zainspiruj nas

Komentarze (1)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

zrobiłamślimaaczki...sąfenomenalne

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      Pomoc | Zasady forum
      Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

      Zobacz również

      Chleb z płatkami owsianymi Przepis 173

      Chleb z płatkami owsianymi

      Zrób piekarnię w swoim domu. To naprawdę nie jest trudne!

      Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików Przepis 80

      Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików

      Klasyczne połączenie grzybów i mięsa

      Atletyczny kurczak Przepis 20

      Atletyczny kurczak

      Pomysł na lekkie drugie danie

      Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego Przepis 311

      Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego

      Efektowne i proste danie

      Babka ziemniaczana Przepis 27117

      Babka ziemniaczana

      Podlaski specjał

      Corpus delicti końca lata Przepis 211

      Corpus delicti końca lata

      Przepyszny deser — słodki dzięki malinom i kwaśny dzięki cytrynie

      Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego
      Przepis 22

      Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego

      Klasyka na twoim stole

      Burgery z musztardą i boczkiem Przepis 412

      Burgery z musztardą i boczkiem

      W klimacie amerykańskiego baru

      tvnpix