zamknij

KBR

Aktualności konkursowe GłosowaniePrzepisyZadania konkursowe i wynikiKonkurs i Nagrody

Conchiglioni z ricottą i szpinakiem

Przepis konkursowy

drugie danie Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | szpinak Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | kuchnia włoska Kuchnia | 5 Ilość porcji
remkowski
Autor przepisu: zobacz blog autora
Przepis zgłoszony do konkursu Kulinarny Blog Roku 2013
Ugotowałem to!10
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
3komentarze
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: remkowskiConchiglioni z ricottą i szpinakiem

Składniki

  • 200 g makaronu conciglioni
  • 450 g szpinaku w liściach
  • 250 g sera ricotta
  • 30 g sera Castello
  • 3 ząbki czosnku
  • 5 pomidorów
  • 2 łyżki masła czosnkowego Lurpak
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu grubomielonego
  • garść liści bazylii
0
6

Sposób przygotowania:

  • Muszle gotujemy al dente i hartujemy. Szpinak podsmażamy w garnku na maśle, dodajemy 2 ząbki czosnku, pieprz, łyżeczkę bazylii i dokładnie mieszamy. Po około 10 minutach dodajemy ser ricotta oraz jeśli ktoś zdecyduje się zaostrzyć smak – ser Castello.
  • Dokładnie łączymy wszystkie składniki, dodajemy soli do smaku i odstawiamy do ostygnięcia. Pomidory obieramy ze skórki, kroimy drobno i podsmażamy na patelni na maśle, dodajemy 1 ząbek czosnku i odrobinę bazylii. Można doprawić solą, cukrem i pieprzem według uznania.
  • Następnie przekładamy pomidory do naczynia żaroodpornego. Muszle nadziewamy sosem szpinakowo serowym za pomocą łyżeczki a następnie układamy je w naczyniu żaroodpornym na sosie pomidorowym.
  • Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C na około 15-20 minut. Wierzch można posypać tartą mozzarellą.

Komentarze (3)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

Zrobiłam było bardzo smaczne dzieciom smakowało

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      jak myślicie, czy szpinak może być mrożony?

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          ~Gość

          Pyszne muszelki, też robiłam niedawno ze szpinakiem tylko do farszu dodałam ser bałkański (z lidla), wyszło pysznie :)

          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
              0
            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                0
              • zgłoś naruszenie
              Pomoc | Zasady forum
              Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

              Zobacz również

              Zupa tajska Kasi Klich
              Przepis 14

              Zupa tajska Kasi Klich

              Ogień w gardle!

              Kanapki ze smażoną makrelą Przepis 150

              Kanapki ze smażoną makrelą

              Idealne na śniadanie lub kolację

              Sarna w wielkim mieście Przepis 20

              Sarna w wielkim mieście

              Burgery z dziczyzną i nietypowym dżemem

              Śledzie Kasi Klich
              Przepis 34

              Śledzie Kasi Klich

              Śledź o korzennym posmaku

              Pizza według Grzegorza Łapanowskiego
              Przepis 1017

              Pizza według Grzegorza Łapanowskiego

              Najprostszy przepis na domową pizzę

              Wiśniowy drift Przepis 102

              Wiśniowy drift

              Sernik z sosem wiśniowym

              Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego Przepis 116

              Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego

              Pizza godna królów

              Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego
              Przepis 22

              Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego

              Podany na delikatnym puree

              tvnpix