zamknij

Coronation chicken

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 2 godz. Czas przygotowania | drób Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | kuchnia angielska Kuchnia | 4 Ilość porcji
Specjał Królowej Brytyjskiej
Ugotowałem to!2
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Coronation chicken
Autor: Dzień Dobry TVN Kuchnia brytyjska cz.2

Składniki

  • 4  filety z piersi kurczaka
  • 1 łyżka oliwy
  •  sok z jednej cytryny
  •  sól morska
  •  świeżo zmielony pieprz
  • 1 łyżka masła
  • 1 szalotka
  • 1 czerwone chilli
  • 1 łyżeczka łagodnego chilli
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 100 ml wytrawnego białego wina
  • 100 ml bulionu z kurczaka
  • 1 łyżka dżemu morelowego
  • 150 ml majonezu
  • 75 ml kwaśnej śmietany
  • 1 duże dojrzałe mango
  • 4 dymki
  • 2 łyżki posiekanej kolendry
  • kilka kropli tabasco
  • 50 g płatków migdałów
  •  zielone liście sałaty (np. rzymskiej) do podania
0
1

 

Sposób przygotowania:

  • Filety z kurczaka polej oliwą z oliwek. Skro sokiem z cytryny i przypraw solą i pieprzem.
  • Gotuj filety na parze przez około 25 min., następnie odstaw do ostygnięcia.
  • Masło rozpuść na patelni, dodaj posiekaną szalotkę i chilli i smaż przez kilka minut.
  • Dodaj curry i duś całość 2-3 min.
  • Dodaj koncentrat pomidorowy i duś kolejnych kilka minut.
  • Dodaj wino i gotuj aż połowa płynu odparuje.
  • Dodaj bulion i dżem i dalej redukuj płyn aż do połowy. Odstaw do ostygnięcia.
  • Majonez mieszaj ze śmietaną a następnie z sosem curry.
  • Dodaj obrane i pokrojone drobno mango, posiekane dymki i kolendrę.
  • Filety pokrój w kostkę i mieszaj z sosem majonezowy.

Przepis z programu "Dzień dobry TVN".

Autor: Piotr Kucharski.

 

Zainspiruj nas

Zobacz również

Carpaccio z buraków Kasi Klich
Przepis 66

Carpaccio z buraków Kasi Klich

Wytworna wersja pospolitego warzywa

Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego
Przepis 22

Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego

Podany na delikatnym puree

Corpus delicti końca lata Przepis 211

Corpus delicti końca lata

Przepyszny deser — słodki dzięki malinom i kwaśny dzięki cytrynie

Grillowany ser halloumi Przepis 41

Grillowany ser halloumi

Najlepszy podany z figami i orzechami

Chleb orzechowy Przepis 112

Chleb orzechowy

Mamy sprawdzone patenty na pyszny, domowy chleb

Pomidorki z karmelem i lodami Przepis 10

Pomidorki z karmelem i lodami

Deserowa wersja pomidora

Zupa tajska Kasi Klich
Przepis 14

Zupa tajska Kasi Klich

Ogień w gardle!

Przysmak młodości Przepis 137

Przysmak młodości

Kanapka idealna!

tvnpix