zamknij

Coronation chicken

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 2 godz. Czas przygotowania | drób Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | kuchnia angielska Kuchnia | 4 Ilość porcji
Specjał Królowej Brytyjskiej
Ugotowałem to!2
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Coronation chicken
Autor: Dzień Dobry TVN Kuchnia brytyjska cz.2

Składniki

  • 4  filety z piersi kurczaka
  • 1 łyżka oliwy
  •  sok z jednej cytryny
  •  sól morska
  •  świeżo zmielony pieprz
  • 1 łyżka masła
  • 1 szalotka
  • 1 czerwone chilli
  • 1 łyżeczka łagodnego chilli
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 100 ml wytrawnego białego wina
  • 100 ml bulionu z kurczaka
  • 1 łyżka dżemu morelowego
  • 150 ml majonezu
  • 75 ml kwaśnej śmietany
  • 1 duże dojrzałe mango
  • 4 dymki
  • 2 łyżki posiekanej kolendry
  • kilka kropli tabasco
  • 50 g płatków migdałów
  •  zielone liście sałaty (np. rzymskiej) do podania
0
1

 

Sposób przygotowania:

  • Filety z kurczaka polej oliwą z oliwek. Skro sokiem z cytryny i przypraw solą i pieprzem.
  • Gotuj filety na parze przez około 25 min., następnie odstaw do ostygnięcia.
  • Masło rozpuść na patelni, dodaj posiekaną szalotkę i chilli i smaż przez kilka minut.
  • Dodaj curry i duś całość 2-3 min.
  • Dodaj koncentrat pomidorowy i duś kolejnych kilka minut.
  • Dodaj wino i gotuj aż połowa płynu odparuje.
  • Dodaj bulion i dżem i dalej redukuj płyn aż do połowy. Odstaw do ostygnięcia.
  • Majonez mieszaj ze śmietaną a następnie z sosem curry.
  • Dodaj obrane i pokrojone drobno mango, posiekane dymki i kolendrę.
  • Filety pokrój w kostkę i mieszaj z sosem majonezowy.

Przepis z programu "Dzień dobry TVN".

Autor: Piotr Kucharski.

 

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Rozśpiewany deser na lekkim rauszu Przepis 13

Rozśpiewany deser na lekkim rauszu

Takie ciasto rozweseli każdego

Sałatka z marynowanymi grzybami Przepis 14

Sałatka z marynowanymi grzybami

Grzybowo-ziemniaczane szaleństwo serwuj na obiad!

Zupa tajska Kasi Klich
Przepis 14

Zupa tajska Kasi Klich

Ogień w gardle!

Puszyste ego Przepis 14

Puszyste ego

Rozpływający się w ustach krem z sosem malinowym

Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego
Przepis 22

Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego

Klasyka na twoim stole

Babka ziemniaczana Przepis 27117

Babka ziemniaczana

Podlaski specjał

Tatar ze śledzia
Przepis 13

Tatar ze śledzia

Rybna poezja na kromce pumpernikla

Kolorowa samba warzywna Przepis 21

Kolorowa samba warzywna

Zdrowe i pyszne danie

tvnpix