zamknij

Coronation chicken

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 2 godz. Czas przygotowania | drób Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | kuchnia angielska Kuchnia | 4 Ilość porcji
Specjał Królowej Brytyjskiej
Ugotowałem to!2
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Coronation chicken
Autor: Dzień Dobry TVN Kuchnia brytyjska cz.2

Składniki

  • 4  filety z piersi kurczaka
  • 1 łyżka oliwy
  •  sok z jednej cytryny
  •  sól morska
  •  świeżo zmielony pieprz
  • 1 łyżka masła
  • 1 szalotka
  • 1 czerwone chilli
  • 1 łyżeczka łagodnego chilli
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 100 ml wytrawnego białego wina
  • 100 ml bulionu z kurczaka
  • 1 łyżka dżemu morelowego
  • 150 ml majonezu
  • 75 ml kwaśnej śmietany
  • 1 duże dojrzałe mango
  • 4 dymki
  • 2 łyżki posiekanej kolendry
  • kilka kropli tabasco
  • 50 g płatków migdałów
  •  zielone liście sałaty (np. rzymskiej) do podania
0
1

 

Sposób przygotowania:

  • Filety z kurczaka polej oliwą z oliwek. Skro sokiem z cytryny i przypraw solą i pieprzem.
  • Gotuj filety na parze przez około 25 min., następnie odstaw do ostygnięcia.
  • Masło rozpuść na patelni, dodaj posiekaną szalotkę i chilli i smaż przez kilka minut.
  • Dodaj curry i duś całość 2-3 min.
  • Dodaj koncentrat pomidorowy i duś kolejnych kilka minut.
  • Dodaj wino i gotuj aż połowa płynu odparuje.
  • Dodaj bulion i dżem i dalej redukuj płyn aż do połowy. Odstaw do ostygnięcia.
  • Majonez mieszaj ze śmietaną a następnie z sosem curry.
  • Dodaj obrane i pokrojone drobno mango, posiekane dymki i kolendrę.
  • Filety pokrój w kostkę i mieszaj z sosem majonezowy.

Przepis z programu "Dzień dobry TVN".

Autor: Piotr Kucharski.

 

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Wiśniowy drift Przepis 102

Wiśniowy drift

Sernik z sosem wiśniowym

Kociołek łososiowo-pomidorowy Przepis 13

Kociołek łososiowo-pomidorowy

Przepyszna zupa — do wypróbowania!

Ryż, kasza i kurczak w pomidorach Przepis 10

Ryż, kasza i kurczak w pomidorach

Wszystko, co lubisz na jednym talerzu!

Bruschetta z fasolą
Przepis 12

Bruschetta z fasolą

Specjalność Włochów na przystawkę

Puszyste ego Przepis 14

Puszyste ego

Rozpływający się w ustach krem z sosem malinowym

Gulasz z fasolki z zielonym chili Przepis 62

Gulasz z fasolki z zielonym chili

Włącz warzywa strączkowe do swojej kuchni — to naprawdę zdrowe i smaczne!

Babka ziemniaczana Przepis 27117

Babka ziemniaczana

Podlaski specjał

Sałatka z marynowanymi grzybami Przepis 14

Sałatka z marynowanymi grzybami

Grzybowo-ziemniaczane szaleństwo serwuj na obiad!

tvnpix