zamknij

Coronation chicken

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 2 godz. Czas przygotowania | drób Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | kuchnia angielska Kuchnia | 4 Ilość porcji
Specjał Królowej Brytyjskiej
Ugotowałem to!2
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Coronation chicken
Autor: Dzień Dobry TVN Kuchnia brytyjska cz.2

Składniki

  • 4  filety z piersi kurczaka
  • 1 łyżka oliwy
  •  sok z jednej cytryny
  •  sól morska
  •  świeżo zmielony pieprz
  • 1 łyżka masła
  • 1 szalotka
  • 1 czerwone chilli
  • 1 łyżeczka łagodnego chilli
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 100 ml wytrawnego białego wina
  • 100 ml bulionu z kurczaka
  • 1 łyżka dżemu morelowego
  • 150 ml majonezu
  • 75 ml kwaśnej śmietany
  • 1 duże dojrzałe mango
  • 4 dymki
  • 2 łyżki posiekanej kolendry
  • kilka kropli tabasco
  • 50 g płatków migdałów
  •  zielone liście sałaty (np. rzymskiej) do podania
0
1

 

Sposób przygotowania:

  • Filety z kurczaka polej oliwą z oliwek. Skro sokiem z cytryny i przypraw solą i pieprzem.
  • Gotuj filety na parze przez około 25 min., następnie odstaw do ostygnięcia.
  • Masło rozpuść na patelni, dodaj posiekaną szalotkę i chilli i smaż przez kilka minut.
  • Dodaj curry i duś całość 2-3 min.
  • Dodaj koncentrat pomidorowy i duś kolejnych kilka minut.
  • Dodaj wino i gotuj aż połowa płynu odparuje.
  • Dodaj bulion i dżem i dalej redukuj płyn aż do połowy. Odstaw do ostygnięcia.
  • Majonez mieszaj ze śmietaną a następnie z sosem curry.
  • Dodaj obrane i pokrojone drobno mango, posiekane dymki i kolendrę.
  • Filety pokrój w kostkę i mieszaj z sosem majonezowy.

Przepis z programu "Dzień dobry TVN".

Autor: Piotr Kucharski.

 

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Chleb orzechowy Przepis 112

Chleb orzechowy

Mamy sprawdzone patenty na pyszny, domowy chleb

Karp w sosie grzybowym Ani Starmach Przepis 21

Karp w sosie grzybowym Ani Starmach

Nowa wersja podania tradycyjnej ryby

Pomidorki z karmelem i lodami Przepis 10

Pomidorki z karmelem i lodami

Deserowa wersja pomidora

Carpaccio z buraków Kasi Klich
Przepis 66

Carpaccio z buraków Kasi Klich

Wytworna wersja pospolitego warzywa

Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego Przepis 116

Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego

Włoska potrawa w polskim wydaniu

Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego
Przepis 22

Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego

Podany na delikatnym puree

Kolorowa samba warzywna Przepis 21

Kolorowa samba warzywna

Zdrowe i pyszne danie

Bifeki faszerowane serem feta Przepis 22

Bifeki faszerowane serem feta

Kotlety po grecku

tvnpix