zamknij

Corpus delicti końca lata

Przepis

deser Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 2 godz. Czas przygotowania | nabiał Główny składnik | 50 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 4 Ilość porcji
Autor przepisu:
Przepyszny deser — słodki dzięki malinom i kwaśny dzięki cytrynie
Ugotowałem to!8
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
1komentarz
Autor: oficjalna strona UGOTOWANYCHCorpus delicti końca lata

Składniki

  • 0,25 l  śmietanki 30%
  • 2 galaretki cytrynowe
  • 5 cytryn
  • 2 galaretki truskawkowe
  • szklanka sezonowych owoców (truskawki, poziomki, jagody)
  • szklanka  malin
  • do dekoracji listki mięty
  • odrobina soku z cytryny
  • około szklanki  cukru
  • 2 żółtka
  • 2 jajka
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • łyżka oliwy
  • do dekoracji owoce sezonowe (truskawki, borówka amerykańska)
0
10

Sposób przygotowania:

Przygotowanie deseru rozpocznij od galaretek, aby zdążyły stężeć.
Galaretki rozpuść w połowie wody podanej w przepisie na opakowaniu.

Ptasie mleczko:

Do galaretki cytrynowej dodaje skórkę startą z dwóch cytryn i cały wyciśnięty sok. Ubij śmietankę mikserem na sztywno i powoli wlej do niej zimną galaretkę, cały czas ubijając. Po dokładnym wymieszaniu napełnij masą małe miseczki i włóż je do lodówki.

Galaretka z owocami:

Do małych miseczek włóż ciasno owoce, można je wcześniej zamrozić, wtedy galaretka szybciej stężeje. Owoce zalej galaretką i włóż do lodówki.


Sos malinowy:

Szklankę malin zmiksuj z 3-4 łyżeczkami cukru (ilość zależy od upodobania) i odrobiną wyciśniętego soku z cytryny. Następnie podgrzej do momentu, aż maliny puszczą sok. Przetrzyj przez sitko, eliminując pestki.

Lemon curd, czyli krem cytrynowy na bazie jajek:

Sparz cytryny i z każdej z nich zetrzyj skórkę, następnie wyciśnij sok, uważając, by nie wpadły pestki. Wymieszaj startą skórkę z sokiem, dodaj cukier, roztrzepane dwa żółtka z dwoma całymi jajkami, łyżkę mąki ziemniaczanej i gotuj, ciągle mieszając. Po dwóch minutach gotowania, gdy masa zgęstnieje i lepi się do łyżki (najlepiej drewnianej), zdejmij z ognia i dodaj łyżkę oliwy. Następnie dokładnie wymieszaj i zagotuj jeszcze raz. W przypadku grudek przetrzyj przez sitko. Odstaw do ostygnięcia. Gotowy krem można przechowywać w słoiku w lodówce nawet do tygodnia.

Dekoracja:

Gdy galaretki i ptasie mleczko stężeją, wyłóż je na talerz (najlepszym sposobem jest zanurzenie miseczki na parę sekund w gorącej wodzie) po jednej na porcję. Zalej w dowolnie fantazyjny sposób sosem malinowym, rozrzuć owoce, a na połówki przekrojonych truskawek wyciśnij szprycą krem cytrynowy. Udekoruj listkami mięty.

Zainspiruj nas

Komentarze (1)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

ładnie wygląda ale w smaku niezbyt smaczne :D

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      Pomoc | Zasady forum
      Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

      Zobacz również

      Rozśpiewany deser na lekkim rauszu Przepis 13

      Rozśpiewany deser na lekkim rauszu

      Takie ciasto rozweseli każdego

      Atletyczny kurczak Przepis 20

      Atletyczny kurczak

      Pomysł na lekkie drugie danie

      Kanapki ze smażoną makrelą Przepis 150

      Kanapki ze smażoną makrelą

      Idealne na śniadanie lub kolację

      Harira by Joseph Seeletso
      Przepis 61

      Harira by Joseph Seeletso

      Odrobina Afryki w twojej kuchni

      Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego Przepis 116

      Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego

      Pizza godna królów

      Knedle ze śliwkami Przepis 1262

      Knedle ze śliwkami

      Przepis na słodki obiad

      Kotlety mielone na ostro Przepis 19

      Kotlety mielone na ostro

      Nowa wersja znanego dania

      Ryba w curry Przepis 15

      Ryba w curry

      Indie na talerzu

      tvnpix