zamknij

Corpus delicti końca lata

Przepis

deser Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 2 godz. Czas przygotowania | nabiał Główny składnik | 50 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 4 Ilość porcji
Autor przepisu:
Przepyszny deser — słodki dzięki malinom i kwaśny dzięki cytrynie
Ugotowałem to!8
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
1komentarz
Autor: oficjalna strona UGOTOWANYCHCorpus delicti końca lata

Składniki

  • 0,25 l  śmietanki 30%
  • 2 galaretki cytrynowe
  • 5 cytryn
  • 2 galaretki truskawkowe
  • szklanka sezonowych owoców (truskawki, poziomki, jagody)
  • szklanka  malin
  • do dekoracji listki mięty
  • odrobina soku z cytryny
  • około szklanki  cukru
  • 2 żółtka
  • 2 jajka
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • łyżka oliwy
  • do dekoracji owoce sezonowe (truskawki, borówka amerykańska)
0
10

Sposób przygotowania:

Przygotowanie deseru rozpocznij od galaretek, aby zdążyły stężeć.
Galaretki rozpuść w połowie wody podanej w przepisie na opakowaniu.

Ptasie mleczko:

Do galaretki cytrynowej dodaje skórkę startą z dwóch cytryn i cały wyciśnięty sok. Ubij śmietankę mikserem na sztywno i powoli wlej do niej zimną galaretkę, cały czas ubijając. Po dokładnym wymieszaniu napełnij masą małe miseczki i włóż je do lodówki.

Galaretka z owocami:

Do małych miseczek włóż ciasno owoce, można je wcześniej zamrozić, wtedy galaretka szybciej stężeje. Owoce zalej galaretką i włóż do lodówki.


Sos malinowy:

Szklankę malin zmiksuj z 3-4 łyżeczkami cukru (ilość zależy od upodobania) i odrobiną wyciśniętego soku z cytryny. Następnie podgrzej do momentu, aż maliny puszczą sok. Przetrzyj przez sitko, eliminując pestki.

Lemon curd, czyli krem cytrynowy na bazie jajek:

Sparz cytryny i z każdej z nich zetrzyj skórkę, następnie wyciśnij sok, uważając, by nie wpadły pestki. Wymieszaj startą skórkę z sokiem, dodaj cukier, roztrzepane dwa żółtka z dwoma całymi jajkami, łyżkę mąki ziemniaczanej i gotuj, ciągle mieszając. Po dwóch minutach gotowania, gdy masa zgęstnieje i lepi się do łyżki (najlepiej drewnianej), zdejmij z ognia i dodaj łyżkę oliwy. Następnie dokładnie wymieszaj i zagotuj jeszcze raz. W przypadku grudek przetrzyj przez sitko. Odstaw do ostygnięcia. Gotowy krem można przechowywać w słoiku w lodówce nawet do tygodnia.

Dekoracja:

Gdy galaretki i ptasie mleczko stężeją, wyłóż je na talerz (najlepszym sposobem jest zanurzenie miseczki na parę sekund w gorącej wodzie) po jednej na porcję. Zalej w dowolnie fantazyjny sposób sosem malinowym, rozrzuć owoce, a na połówki przekrojonych truskawek wyciśnij szprycą krem cytrynowy. Udekoruj listkami mięty.

Zainspiruj nas

Komentarze (1)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

ładnie wygląda ale w smaku niezbyt smaczne :D

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      Pomoc | Zasady forum
      Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

      Zobacz również

      Kaczka pływaczka Przepis 30

      Kaczka pływaczka

      Kaczka i ziemniaki na słodko

      Sarna w wielkim mieście Przepis 20

      Sarna w wielkim mieście

      Burgery z dziczyzną i nietypowym dżemem

      Deser z mrożonych truskawek Przepis 17

      Deser z mrożonych truskawek

      Truskawkowe szaleństwo na poprawę nastroju

      Sałatka z marynowanymi grzybami Przepis 14

      Sałatka z marynowanymi grzybami

      Grzybowo-ziemniaczane szaleństwo serwuj na obiad!

      Zupa tajska Kasi Klich
      Przepis 14

      Zupa tajska Kasi Klich

      Ogień w gardle!

      Babka ziemniaczana Przepis 27117

      Babka ziemniaczana

      Podlaski specjał

      Kotlety mielone na ostro Przepis 19

      Kotlety mielone na ostro

      Nowa wersja znanego dania

      Śledzie Kasi Klich
      Przepis 34

      Śledzie Kasi Klich

      Śledź o korzennym posmaku

      tvnpix