Corpus delicti końca lata
Przepis
deser Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 2 godz. Czas przygotowania | nabiał Główny składnik | 50 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 4 Ilość porcji
Składniki
- 0,25 l śmietanki 30%
- 2 galaretki cytrynowe
- 5 cytryn
- 2 galaretki truskawkowe
- szklanka sezonowych owoców (truskawki, poziomki, jagody)
- szklanka malin
- do dekoracji listki mięty
- odrobina soku z cytryny
- około szklanki cukru
- 2 żółtka
- 2 jajka
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- łyżka oliwy
- do dekoracji owoce sezonowe (truskawki, borówka amerykańska)
Sposób przygotowania:
Przygotowanie deseru rozpocznij od galaretek, aby zdążyły stężeć.
Galaretki rozpuść w połowie wody podanej w przepisie na opakowaniu.
Ptasie mleczko:
Do galaretki cytrynowej dodaje skórkę startą z dwóch cytryn i cały wyciśnięty sok. Ubij śmietankę mikserem na sztywno i powoli wlej do niej zimną galaretkę, cały czas ubijając. Po dokładnym wymieszaniu napełnij masą małe miseczki i włóż je do lodówki.
Galaretka z owocami:
Do małych miseczek włóż ciasno owoce, można je wcześniej zamrozić, wtedy galaretka szybciej stężeje. Owoce zalej galaretką i włóż do lodówki.
Sos malinowy:
Szklankę malin zmiksuj z 3-4 łyżeczkami cukru (ilość zależy od upodobania) i odrobiną wyciśniętego soku z cytryny. Następnie podgrzej do momentu, aż maliny puszczą sok. Przetrzyj przez sitko, eliminując pestki.
Lemon curd, czyli krem cytrynowy na bazie jajek:
Sparz cytryny i z każdej z nich zetrzyj skórkę, następnie wyciśnij sok, uważając, by nie wpadły pestki. Wymieszaj startą skórkę z sokiem, dodaj cukier, roztrzepane dwa żółtka z dwoma całymi jajkami, łyżkę mąki ziemniaczanej i gotuj, ciągle mieszając. Po dwóch minutach gotowania, gdy masa zgęstnieje i lepi się do łyżki (najlepiej drewnianej), zdejmij z ognia i dodaj łyżkę oliwy. Następnie dokładnie wymieszaj i zagotuj jeszcze raz. W przypadku grudek przetrzyj przez sitko. Odstaw do ostygnięcia. Gotowy krem można przechowywać w słoiku w lodówce nawet do tygodnia.
Dekoracja:
Gdy galaretki i ptasie mleczko stężeją, wyłóż je na talerz (najlepszym sposobem jest zanurzenie miseczki na parę sekund w gorącej wodzie) po jednej na porcję. Zalej w dowolnie fantazyjny sposób sosem malinowym, rozrzuć owoce, a na połówki przekrojonych truskawek wyciśnij szprycą krem cytrynowy. Udekoruj listkami mięty.
Komentarze (1)
ładnie wygląda ale w smaku niezbyt smaczne :D
- 0Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieZaloguj się aby oceniaćOstatnio ocenili:
- 0Tyle osób ocenia komentarz negatywnieZaloguj się aby oceniaćOstatnio ocenili:
- podziel się
- zgłoś naruszenie