zamknij

Corpus delicti końca lata

Przepis

deser Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 2 godz. Czas przygotowania | nabiał Główny składnik | 50 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 4 Ilość porcji
Autor przepisu:
Przepyszny deser — słodki dzięki malinom i kwaśny dzięki cytrynie
Ugotowałem to!8
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
1komentarz
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: oficjalna strona UGOTOWANYCHCorpus delicti końca lata

Składniki

  • 0,25 l  śmietanki 30%
  • 2 galaretki cytrynowe
  • 5 cytryn
  • 2 galaretki truskawkowe
  • szklanka sezonowych owoców (truskawki, poziomki, jagody)
  • szklanka  malin
  • do dekoracji listki mięty
  • odrobina soku z cytryny
  • około szklanki  cukru
  • 2 żółtka
  • 2 jajka
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • łyżka oliwy
  • do dekoracji owoce sezonowe (truskawki, borówka amerykańska)
0
10

Sposób przygotowania:

Przygotowanie deseru rozpocznij od galaretek, aby zdążyły stężeć.
Galaretki rozpuść w połowie wody podanej w przepisie na opakowaniu.

Ptasie mleczko:

Do galaretki cytrynowej dodaje skórkę startą z dwóch cytryn i cały wyciśnięty sok. Ubij śmietankę mikserem na sztywno i powoli wlej do niej zimną galaretkę, cały czas ubijając. Po dokładnym wymieszaniu napełnij masą małe miseczki i włóż je do lodówki.

Galaretka z owocami:

Do małych miseczek włóż ciasno owoce, można je wcześniej zamrozić, wtedy galaretka szybciej stężeje. Owoce zalej galaretką i włóż do lodówki.


Sos malinowy:

Szklankę malin zmiksuj z 3-4 łyżeczkami cukru (ilość zależy od upodobania) i odrobiną wyciśniętego soku z cytryny. Następnie podgrzej do momentu, aż maliny puszczą sok. Przetrzyj przez sitko, eliminując pestki.

Lemon curd, czyli krem cytrynowy na bazie jajek:

Sparz cytryny i z każdej z nich zetrzyj skórkę, następnie wyciśnij sok, uważając, by nie wpadły pestki. Wymieszaj startą skórkę z sokiem, dodaj cukier, roztrzepane dwa żółtka z dwoma całymi jajkami, łyżkę mąki ziemniaczanej i gotuj, ciągle mieszając. Po dwóch minutach gotowania, gdy masa zgęstnieje i lepi się do łyżki (najlepiej drewnianej), zdejmij z ognia i dodaj łyżkę oliwy. Następnie dokładnie wymieszaj i zagotuj jeszcze raz. W przypadku grudek przetrzyj przez sitko. Odstaw do ostygnięcia. Gotowy krem można przechowywać w słoiku w lodówce nawet do tygodnia.

Dekoracja:

Gdy galaretki i ptasie mleczko stężeją, wyłóż je na talerz (najlepszym sposobem jest zanurzenie miseczki na parę sekund w gorącej wodzie) po jednej na porcję. Zalej w dowolnie fantazyjny sposób sosem malinowym, rozrzuć owoce, a na połówki przekrojonych truskawek wyciśnij szprycą krem cytrynowy. Udekoruj listkami mięty.

Zainspiruj nas

Komentarze (1)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

ładnie wygląda ale w smaku niezbyt smaczne :D

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      Pomoc | Zasady forum
      Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

      Zobacz również

      Orzechowy gangster z Bronxu Przepis 63

      Orzechowy gangster z Bronxu

      Rozpływające się w ustach ciasto przypominające smakiem ulubione batoniki

      Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego
      Przepis 22

      Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego

      Podany na delikatnym puree

      Knedle ze śliwkami Przepis 1262

      Knedle ze śliwkami

      Przepis na słodki obiad

      Niewinna sałata skazana na towarzystwo mafijnej Gruchy Przepis 20

      Niewinna sałata skazana na towarzystwo mafijnej Gruchy

      Ta sałatka przekona cię do pietruszki!

      Bruschetta z fasolą
      Przepis 12

      Bruschetta z fasolą

      Specjalność Włochów na przystawkę

      Bifeki faszerowane serem feta Przepis 22

      Bifeki faszerowane serem feta

      Kotlety po grecku

      Gulasz z fasolki z zielonym chili Przepis 62

      Gulasz z fasolki z zielonym chili

      Włącz warzywa strączkowe do swojej kuchni — to naprawdę zdrowe i smaczne!

      Kotlety mielone na ostro Przepis 19

      Kotlety mielone na ostro

      Nowa wersja znanego dania

      tvnpix