zamknij

Corpus delicti końca lata

Przepis

deser Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 2 godz. Czas przygotowania | nabiał Główny składnik | 50 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 4 Ilość porcji
Autor przepisu:
Przepyszny deser — słodki dzięki malinom i kwaśny dzięki cytrynie
Ugotowałem to!8
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
1komentarz
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: oficjalna strona UGOTOWANYCHCorpus delicti końca lata

Składniki

  • 0,25 l  śmietanki 30%
  • 2 galaretki cytrynowe
  • 5 cytryn
  • 2 galaretki truskawkowe
  • szklanka sezonowych owoców (truskawki, poziomki, jagody)
  • szklanka  malin
  • do dekoracji listki mięty
  • odrobina soku z cytryny
  • około szklanki  cukru
  • 2 żółtka
  • 2 jajka
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • łyżka oliwy
  • do dekoracji owoce sezonowe (truskawki, borówka amerykańska)
0
10

Sposób przygotowania:

Przygotowanie deseru rozpocznij od galaretek, aby zdążyły stężeć.
Galaretki rozpuść w połowie wody podanej w przepisie na opakowaniu.

Ptasie mleczko:

Do galaretki cytrynowej dodaje skórkę startą z dwóch cytryn i cały wyciśnięty sok. Ubij śmietankę mikserem na sztywno i powoli wlej do niej zimną galaretkę, cały czas ubijając. Po dokładnym wymieszaniu napełnij masą małe miseczki i włóż je do lodówki.

Galaretka z owocami:

Do małych miseczek włóż ciasno owoce, można je wcześniej zamrozić, wtedy galaretka szybciej stężeje. Owoce zalej galaretką i włóż do lodówki.


Sos malinowy:

Szklankę malin zmiksuj z 3-4 łyżeczkami cukru (ilość zależy od upodobania) i odrobiną wyciśniętego soku z cytryny. Następnie podgrzej do momentu, aż maliny puszczą sok. Przetrzyj przez sitko, eliminując pestki.

Lemon curd, czyli krem cytrynowy na bazie jajek:

Sparz cytryny i z każdej z nich zetrzyj skórkę, następnie wyciśnij sok, uważając, by nie wpadły pestki. Wymieszaj startą skórkę z sokiem, dodaj cukier, roztrzepane dwa żółtka z dwoma całymi jajkami, łyżkę mąki ziemniaczanej i gotuj, ciągle mieszając. Po dwóch minutach gotowania, gdy masa zgęstnieje i lepi się do łyżki (najlepiej drewnianej), zdejmij z ognia i dodaj łyżkę oliwy. Następnie dokładnie wymieszaj i zagotuj jeszcze raz. W przypadku grudek przetrzyj przez sitko. Odstaw do ostygnięcia. Gotowy krem można przechowywać w słoiku w lodówce nawet do tygodnia.

Dekoracja:

Gdy galaretki i ptasie mleczko stężeją, wyłóż je na talerz (najlepszym sposobem jest zanurzenie miseczki na parę sekund w gorącej wodzie) po jednej na porcję. Zalej w dowolnie fantazyjny sposób sosem malinowym, rozrzuć owoce, a na połówki przekrojonych truskawek wyciśnij szprycą krem cytrynowy. Udekoruj listkami mięty.

Zainspiruj nas

Komentarze (1)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

ładnie wygląda ale w smaku niezbyt smaczne :D

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      Pomoc | Zasady forum
      Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

      Zobacz również

      Chleb z płatkami owsianymi Przepis 173

      Chleb z płatkami owsianymi

      Zrób piekarnię w swoim domu. To naprawdę nie jest trudne!

      Carpaccio z buraków Kasi Klich
      Przepis 66

      Carpaccio z buraków Kasi Klich

      Wytworna wersja pospolitego warzywa

      Kopytka Piotra Kucharskiego Przepis 2368

      Kopytka Piotra Kucharskiego

      Samodzielne danie lub przepyszny dodatek

      Kaczka pływaczka Przepis 30

      Kaczka pływaczka

      Kaczka i ziemniaki na słodko

      Babka ziemniaczana Przepis 27117

      Babka ziemniaczana

      Podlaski specjał

      Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego Przepis 116

      Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego

      Pizza godna królów

      Atletyczny kurczak Przepis 20

      Atletyczny kurczak

      Pomysł na lekkie drugie danie

      Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików Przepis 80

      Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików

      Klasyczne połączenie grzybów i mięsa

      tvnpix