zamknij

Creme brulée

Przepis

deser Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | powyżej 3 godz. Czas przygotowania | jajka Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | kuchnia francuska Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Krem ze skarmelizowaną posypką
Ugotowałem to!2
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Autor: "Mała paryska kuchnia" Rachel Khoo. Wydawnictwo AlbatrosCreme brulée

Składniki

  • 300 ml śmietany kremówki
  • 200 ml mleka
  • 1 laska wanilii
  • 6 żółtek
  • 10 dag cukru
  • 3 dag drobnoziarnistego cukru (posypka)
  • 3 dag nierafinowanego cukru trzcinowego (posypka)
0
0

Sposób przygotowania:

  • Śmietanę i mleko wlej do garnka
  • Rozetnij laskę wanilii i wyskrob ziarenka. Dodaj laskę i ziarenka do śmietany z mlekiem
  • Doprowadź do wrzenia, zdejmij z ognia i wyjmij laskę wanilii
  • Żółtka ubij w misce z cukrem, a następnie powoli wlewaj gorącą śmietanę z mlekiem, nadal ubijając
  • Nie przesadź jednak z ubijaniem, żeby nie wytworzyło się za wiele pęcherzyków powietrza
  • Jeśli ci się nie spieszy, przelej krem do miski, zakryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na całą noc
  • Dzięki temu ziarenka wanilii będą mogły lepiej się przegryźć ze śmietaną i mlekiem
  • Rozgrzej piekarnik do 110°C
  • Krem przełóż do płytkich kokilek o dość dużej średnicy. Ustaw je na blasze do pieczenia z wysokimi brzegami i wlej na blachę tyle wody, by sięgała do połowy wysokości kokilek
  • Piecz 30–40 minut, aż krem zetnie się na brzegach, ale w środku nadal będzie dość rzadki
  • Wyjmij kokilki z wody i pozostaw do ostygnięcia w temperaturze pokojowej
  • Zakryj je folią spożywczą, tak żeby nie dotykała kremu, i wstaw do lodówki na co najmniej 4 godziny albo na noc
  • Przed podaniem odkryj kokilki i sprawdź, czy para nie skropliła się na powierzchni kremu. Jeśli tak, ostrożnie przyłóż papierowy ręcznik, żeby wchłonął wilgoć
  • Zmieszaj oba rodzaje cukru i równo posyp krem
  • Rób to, trzymając łyżkę 30 cm nad kokilką – posypywanie z pewnej odległości zapewnia utworzenie równej warstwy.

„Przepis pochodzi z książki wydawnictwa Albatros „Mała paryska kuchnia” Rachel Khoo.

Mał

"Mała paryska kuchnia"
Autor: Wydawnictwo Albatros "Mała paryska kuchnia"
a paryska kuchnia  zawiera 120 prostych przepisów na tradycyjne francuskie potrawy, w tym te

najbardziej znane: od bouillabaise i boeuf Bourguignon po crème brulée i tarte tatin. Nie jest to jednak kolejny zbiór receptur na klasyczne francuskie specjały, ale też opowieść o tym, jak autorka książki je odkrywała i adaptowała, dodając własne pomysły. Uroki francuskiej kuchni, ostatnio zepchniętej nieco do lamusa, roztacza przed nami Rachel Khoo – Angielka, która swoje prawdziwe powołanie odnalazła w Paryżu. Absolwentka słynnej akademii gotowania Le Cordon Bleu, prowadząca w telewizji BBC program „Paryskie gotowanie z Rachel Khoo”, w swojej maleńkiej kuchni udowadnia, że przyrządzanie francuskich smakołyków jest naprawdę nieskomplikowane i dostępne w każdych warunkach.

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego Przepis 116

Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego

Włoska potrawa w polskim wydaniu

Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików Przepis 80

Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików

Klasyczne połączenie grzybów i mięsa

Pudding z bagietki Przepis 17

Pudding z bagietki

Pudding z bagietki? To możliwe nie tylko w Anglii

Kolorowa samba warzywna Przepis 21

Kolorowa samba warzywna

Zdrowe i pyszne danie

Kopytka Piotra Kucharskiego Przepis 2368

Kopytka Piotra Kucharskiego

Samodzielne danie lub przepyszny dodatek

Sałatka z marynowanymi grzybami Przepis 14

Sałatka z marynowanymi grzybami

Grzybowo-ziemniaczane szaleństwo serwuj na obiad!

Niewinna sałata skazana na towarzystwo mafijnej Gruchy Przepis 20

Niewinna sałata skazana na towarzystwo mafijnej Gruchy

Ta sałatka przekona cię do pietruszki!

Bruschetta z fasolą
Przepis 12

Bruschetta z fasolą

Specjalność Włochów na przystawkę

tvnpix