zamknij

Creme brulée

Przepis

deser Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | powyżej 3 godz. Czas przygotowania | jajka Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | kuchnia francuska Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Krem ze skarmelizowaną posypką
Ugotowałem to!2
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: "Mała paryska kuchnia" Rachel Khoo. Wydawnictwo AlbatrosCreme brulée

Składniki

  • 300 ml śmietany kremówki
  • 200 ml mleka
  • 1 laska wanilii
  • 6 żółtek
  • 10 dag cukru
  • 3 dag drobnoziarnistego cukru (posypka)
  • 3 dag nierafinowanego cukru trzcinowego (posypka)
0
0

Sposób przygotowania:

  • Śmietanę i mleko wlej do garnka
  • Rozetnij laskę wanilii i wyskrob ziarenka. Dodaj laskę i ziarenka do śmietany z mlekiem
  • Doprowadź do wrzenia, zdejmij z ognia i wyjmij laskę wanilii
  • Żółtka ubij w misce z cukrem, a następnie powoli wlewaj gorącą śmietanę z mlekiem, nadal ubijając
  • Nie przesadź jednak z ubijaniem, żeby nie wytworzyło się za wiele pęcherzyków powietrza
  • Jeśli ci się nie spieszy, przelej krem do miski, zakryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na całą noc
  • Dzięki temu ziarenka wanilii będą mogły lepiej się przegryźć ze śmietaną i mlekiem
  • Rozgrzej piekarnik do 110°C
  • Krem przełóż do płytkich kokilek o dość dużej średnicy. Ustaw je na blasze do pieczenia z wysokimi brzegami i wlej na blachę tyle wody, by sięgała do połowy wysokości kokilek
  • Piecz 30–40 minut, aż krem zetnie się na brzegach, ale w środku nadal będzie dość rzadki
  • Wyjmij kokilki z wody i pozostaw do ostygnięcia w temperaturze pokojowej
  • Zakryj je folią spożywczą, tak żeby nie dotykała kremu, i wstaw do lodówki na co najmniej 4 godziny albo na noc
  • Przed podaniem odkryj kokilki i sprawdź, czy para nie skropliła się na powierzchni kremu. Jeśli tak, ostrożnie przyłóż papierowy ręcznik, żeby wchłonął wilgoć
  • Zmieszaj oba rodzaje cukru i równo posyp krem
  • Rób to, trzymając łyżkę 30 cm nad kokilką – posypywanie z pewnej odległości zapewnia utworzenie równej warstwy.

„Przepis pochodzi z książki wydawnictwa Albatros „Mała paryska kuchnia” Rachel Khoo.

Mał

"Mała paryska kuchnia"
Autor: Wydawnictwo Albatros "Mała paryska kuchnia"
a paryska kuchnia  zawiera 120 prostych przepisów na tradycyjne francuskie potrawy, w tym te

najbardziej znane: od bouillabaise i boeuf Bourguignon po crème brulée i tarte tatin. Nie jest to jednak kolejny zbiór receptur na klasyczne francuskie specjały, ale też opowieść o tym, jak autorka książki je odkrywała i adaptowała, dodając własne pomysły. Uroki francuskiej kuchni, ostatnio zepchniętej nieco do lamusa, roztacza przed nami Rachel Khoo – Angielka, która swoje prawdziwe powołanie odnalazła w Paryżu. Absolwentka słynnej akademii gotowania Le Cordon Bleu, prowadząca w telewizji BBC program „Paryskie gotowanie z Rachel Khoo”, w swojej maleńkiej kuchni udowadnia, że przyrządzanie francuskich smakołyków jest naprawdę nieskomplikowane i dostępne w każdych warunkach.

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Puszyste ego Przepis 14

Puszyste ego

Rozpływający się w ustach krem z sosem malinowym

Kotleciki z brzoskwiniami Przepis 12

Kotleciki z brzoskwiniami

Dla tych, którzy lubią niebanalne połączenia

Atletyczny kurczak Przepis 20

Atletyczny kurczak

Pomysł na lekkie drugie danie

Pizza według Grzegorza Łapanowskiego
Przepis 1017

Pizza według Grzegorza Łapanowskiego

Najprostszy przepis na domową pizzę

Karp w sosie grzybowym Ani Starmach Przepis 21

Karp w sosie grzybowym Ani Starmach

Nowa wersja podania tradycyjnej ryby

Pudding z bagietki Przepis 17

Pudding z bagietki

Pudding z bagietki? To możliwe nie tylko w Anglii

Chrupiące płatki owsiane Przepis 210

Chrupiące płatki owsiane

Pyszne i proste śniadanie

Chleb orzechowy Przepis 112

Chleb orzechowy

Mamy sprawdzone patenty na pyszny, domowy chleb

tvnpix