zamknij

KBR

Aktualności konkursowe GłosowaniePrzepisyZadania konkursowe i wynikiKonkurs i Nagrody

Crumble z rabarbarem i truskawkami

Przepis konkursowy

deser Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | owoce Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 5 Ilość porcji
A BITE TO EAT
Autor przepisu: zobacz blog autora
Przepis zgłoszony do konkursu Kulinarny Blog Roku 2013
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Autor: abitepl.blogspot.comCrumble z rabarbarem i truskawkami

Składniki

  • 4 łodyki rabarbaru
  • kobiałka truskawek
  • 1 masło Lurpak
  • kilka liści mięty
  • 1 i 1/2 cukru
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki płatków owsianych
  • 5 łyżek otrębów
0
1

 

Sposób przygotowania:

  • Rabarbar myję i kroję w kostkę. Truskawki przekrawam na pół
  • Na suchej patelni rozpuszczam 1/2 szklankę cukru aż zacznie się rozpuszczać. Wrzucam owoce i karmelizuje mieszając przez około 2 minuty
  • Przekładam do naczynia, dodaję listki mięty i odstawiam
  • Przez ten czas jak będę wyrabiać ciasto, truskawki puszczą sok. W misce wyrabiam ciasto z pozostałych składników
  • Formuje kulę i wsadzam do zamrażalki na 10 minut
  • Owoce razem z listkami mięty przekładam do foremek, w których będę piekła crumble
  • Do każdej wlewam sok, który wytworzył się w między czasie
  • Ciasto trę na grubych oczkach i przykrywam nim owoce
  • Piekę 20 minut w 200 stopniach

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików Przepis 80

Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików

Klasyczne połączenie grzybów i mięsa

Orzechowy gangster z Bronxu Przepis 63

Orzechowy gangster z Bronxu

Rozpływające się w ustach ciasto przypominające smakiem ulubione batoniki

Harira by Joseph Seeletso
Przepis 61

Harira by Joseph Seeletso

Odrobina Afryki w twojej kuchni

Śledzie Kasi Klich
Przepis 34

Śledzie Kasi Klich

Śledź o korzennym posmaku

Rozśpiewany deser na lekkim rauszu Przepis 13

Rozśpiewany deser na lekkim rauszu

Takie ciasto rozweseli każdego

Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego
Przepis 22

Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego

Klasyka na twoim stole

Knedle ze śliwkami Przepis 1262

Knedle ze śliwkami

Przepis na słodki obiad

Burgery z musztardą i boczkiem Przepis 412

Burgery z musztardą i boczkiem

W klimacie amerykańskiego baru

tvnpix