zamknij

KBR

Aktualności konkursowe GłosowaniePrzepisyZadania konkursowe i wynikiKonkurs i Nagrody

Crumble z rabarbarem i truskawkami

Przepis konkursowy

deser Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | owoce Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 5 Ilość porcji
A BITE TO EAT
Autor przepisu: zobacz blog autora
Przepis zgłoszony do konkursu Kulinarny Blog Roku 2013
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: abitepl.blogspot.comCrumble z rabarbarem i truskawkami

Składniki

  • 4 łodyki rabarbaru
  • kobiałka truskawek
  • 1 masło Lurpak
  • kilka liści mięty
  • 1 i 1/2 cukru
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki płatków owsianych
  • 5 łyżek otrębów
0
1

 

Sposób przygotowania:

  • Rabarbar myję i kroję w kostkę. Truskawki przekrawam na pół
  • Na suchej patelni rozpuszczam 1/2 szklankę cukru aż zacznie się rozpuszczać. Wrzucam owoce i karmelizuje mieszając przez około 2 minuty
  • Przekładam do naczynia, dodaję listki mięty i odstawiam
  • Przez ten czas jak będę wyrabiać ciasto, truskawki puszczą sok. W misce wyrabiam ciasto z pozostałych składników
  • Formuje kulę i wsadzam do zamrażalki na 10 minut
  • Owoce razem z listkami mięty przekładam do foremek, w których będę piekła crumble
  • Do każdej wlewam sok, który wytworzył się w między czasie
  • Ciasto trę na grubych oczkach i przykrywam nim owoce
  • Piekę 20 minut w 200 stopniach

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Gulasz z kopytkami Przepis 197

Gulasz z kopytkami

Wieprzowina w aromatycznym gulaszu

Pomidorki z karmelem i lodami Przepis 10

Pomidorki z karmelem i lodami

Deserowa wersja pomidora

Corpus delicti końca lata Przepis 211

Corpus delicti końca lata

Przepyszny deser — słodki dzięki malinom i kwaśny dzięki cytrynie

Deser z mrożonych truskawek Przepis 17

Deser z mrożonych truskawek

Truskawkowe szaleństwo na poprawę nastroju

Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików Przepis 80

Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików

Klasyczne połączenie grzybów i mięsa

Chrupiące płatki owsiane Przepis 210

Chrupiące płatki owsiane

Pyszne i proste śniadanie

Champion cyklistów Przepis 16

Champion cyklistów

Niebanalna szarlotka

Kanapki ze smażoną makrelą Przepis 150

Kanapki ze smażoną makrelą

Idealne na śniadanie lub kolację

tvnpix