zamknij

KBR

Aktualności konkursowe GłosowaniePrzepisyZadania konkursowe i wynikiKonkurs i Nagrody

Cukinia faszerowana kaszką krakowską

Przepis konkursowy

drugie danie Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 2 godz. Czas przygotowania | cukinia Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 4 Ilość porcji
janiolka
Autor przepisu: zobacz blog autora
Przepis zgłoszony do konkursu Kulinarny Blog Roku 2013
Ugotowałem to!9
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
5komentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: http://eksperymentsobotni.blox.plCukinia faszerowana kaszką krakowską

Składniki

  • 1 cukinia 30 cm lub 2 mniejsze
  • 1/2 szklanki kaszki krakowskiej
  • 200 g boczku wędzonego
  • 1 duży pęczek szczypioru
  • 1 łyżka masła + trochę wiórków maślanych
  • szczypta soli i pieprzu
  • 2-3 łyżki lubczyku lub bazylii do posypania
0
5

Sposób przygotowania:

  • Cukinię wydrążyć (jeśli jest duża i z pestkami to tę część wyrzucić, wnętrze młodej posiekać i dodać na patelnię razem ze szczypiorem), jej wnętrze delikatnie oprószyć solą i pieprzem.
  • Do gotującej się 1,5 szklanki wody wrzucić masło i 0,5 szklanki kaszki krakowskiej.
  • Osolić, zagotować, zmniejszyć ogień i gotować, aż wchłonie płyn (max. 10 min.).
  • Boczek pokroić w kostkę i zrumienić na patelni, dodać posiekany szczypior, gdy zmięknie dodać kaszkę.
  • Smażyć razem chwilę, ewentualnie doprawić.
  • Farsz nakładać do wnętrza cukinii. Na wierzchu ułożyć wiórki masła.
  • Piec godzinę w 180 st. C. Pod koniec pieczenia posypać posiekaną zieleniną.

Komentarze (5)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

no to jest proste ale za dużo składników moim zdaniem

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ewa_zielinska
      ewa_zielinska

      cukinia jest pyszna :)

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          PasjaSmaku
          PasjaSmaku

          Sezonowa cukinia :D

          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
              0
            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                0
              • zgłoś naruszenie
              janiolka
              janiolka

              jakby nie patrzeć, właśnie w tej chwili dojrzewa w polskich ogródkach w sposób jak najbardziej naturalny.

              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                  0
                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                    0
                  • zgłoś naruszenie
                  Pomoc | Zasady forum
                  Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

                  Zobacz również

                  Kolorowa samba warzywna Przepis 21

                  Kolorowa samba warzywna

                  Zdrowe i pyszne danie

                  Grillowany ser halloumi Przepis 41

                  Grillowany ser halloumi

                  Najlepszy podany z figami i orzechami

                  Champion cyklistów Przepis 16

                  Champion cyklistów

                  Niebanalna szarlotka

                  Chrupiące płatki owsiane Przepis 210

                  Chrupiące płatki owsiane

                  Pyszne i proste śniadanie

                  Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego Przepis 116

                  Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego

                  Włoska potrawa w polskim wydaniu

                  Karp w sosie grzybowym Ani Starmach Przepis 21

                  Karp w sosie grzybowym Ani Starmach

                  Nowa wersja podania tradycyjnej ryby

                  Kanapki ze smażoną makrelą Przepis 150

                  Kanapki ze smażoną makrelą

                  Idealne na śniadanie lub kolację

                  Wiśniowy drift Przepis 102

                  Wiśniowy drift

                  Sernik z sosem wiśniowym

                  tvnpix