zamknij

Cytrusowe przegrzebki z kalafiorowym puree

Przepis

przystawka Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | owoce morza Główny składnik | 50 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 2 Ilość porcji
Magda Mierzwińska
Autor przepisu:
Poznaj przepis Magdy Mierzwińskiej i odkryj na nowo smak muszli św. Jakuba!
Ugotowałem to!5
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
2komentarze
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: 3tv/kulinarni.plCytrusowe przegrzebki z kalafiorowym puree Magdy Mierzwińskiej

Składniki

  • 6 przegrzebków
  • 1 grejfrut
  • 1 pomarańcza
  • 1 cytryna
  • 1 łyżka miodu
  • szczypta kardamonu
  • do smażenia oliwa z oliwek
  • 2 łyżki zimnego masła
  • do smaku sól
  • do smaku pieprz
0
6

Sposób przygotowania:

Puree:

Kalafiora gotujemy w osolonej wodzie z mlekiem do miękkości. Odcedzamy, miskujemy w robocie z dodatkiem śmietanki, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Przecieramy przez sitko.

Sos:

Z cytrusów zdejmujemy trochę skórki i drobno siekamy do dekoracji. Z owoców wyciskamy sok i mieszamy go, dodajemy miód i kardamon.

Przegrzebki:

Przegrzebki smażymy na mocno rozgrzanej oliwie, bardzo krótko z każdej strony (ok. 1-1,5 minuty z każdej strony, zależnie od wielkości), aż się zbrązowią. Zdejmujemy je i odkładamy w ciepłe miejsce. Na patelnię wlewamy sok z miodem i redukujemy na dużym ogniu przez ok. 2 minuty. Zmniejszamy ogień i dodajemy zimne masło pokrojone na małe kawałki, cały czas mieszając, aż sos stanie się jedwabisty.

Na talerzu układamy puree tworząc niepełne półkole, obok po 3 przegrzebki, skrapiamy je sosem i delikatnie oprószamy skórką z cytrusów.

Zainspiruj nas

Komentarze (2)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

Super szybkie i dobre

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      Pomoc | Zasady forum
      Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

      Zobacz również

      Kaczka pływaczka Przepis 30

      Kaczka pływaczka

      Kaczka i ziemniaki na słodko

      Pizza według Grzegorza Łapanowskiego
      Przepis 1017

      Pizza według Grzegorza Łapanowskiego

      Najprostszy przepis na domową pizzę

      Champion cyklistów Przepis 16

      Champion cyklistów

      Niebanalna szarlotka

      Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików Przepis 80

      Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików

      Klasyczne połączenie grzybów i mięsa

      Sałatka z marynowanymi grzybami Przepis 14

      Sałatka z marynowanymi grzybami

      Grzybowo-ziemniaczane szaleństwo serwuj na obiad!

      Gulasz z kopytkami Przepis 197

      Gulasz z kopytkami

      Wieprzowina w aromatycznym gulaszu

      Sztuka mięsa z ziemniaczkami i marchewką Przepis 10

      Sztuka mięsa z ziemniaczkami i marchewką

      Wołowina z pysznymi ziemniakami i sosem

      Tatar ze śledzia
      Przepis 13

      Tatar ze śledzia

      Rybna poezja na kromce pumpernikla

      tvnpix