zamknij

Cytrusowe przegrzebki z kalafiorowym puree

Przepis

przystawka Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | owoce morza Główny składnik | 50 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 2 Ilość porcji
Magda Mierzwińska
Autor przepisu:
Poznaj przepis Magdy Mierzwińskiej i odkryj na nowo smak muszli św. Jakuba!
Ugotowałem to!5
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
2komentarze
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: 3tv/kulinarni.plCytrusowe przegrzebki z kalafiorowym puree Magdy Mierzwińskiej

Składniki

  • 6 przegrzebków
  • 1 grejfrut
  • 1 pomarańcza
  • 1 cytryna
  • 1 łyżka miodu
  • szczypta kardamonu
  • do smażenia oliwa z oliwek
  • 2 łyżki zimnego masła
  • do smaku sól
  • do smaku pieprz
0
6

Sposób przygotowania:

Puree:

Kalafiora gotujemy w osolonej wodzie z mlekiem do miękkości. Odcedzamy, miskujemy w robocie z dodatkiem śmietanki, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Przecieramy przez sitko.

Sos:

Z cytrusów zdejmujemy trochę skórki i drobno siekamy do dekoracji. Z owoców wyciskamy sok i mieszamy go, dodajemy miód i kardamon.

Przegrzebki:

Przegrzebki smażymy na mocno rozgrzanej oliwie, bardzo krótko z każdej strony (ok. 1-1,5 minuty z każdej strony, zależnie od wielkości), aż się zbrązowią. Zdejmujemy je i odkładamy w ciepłe miejsce. Na patelnię wlewamy sok z miodem i redukujemy na dużym ogniu przez ok. 2 minuty. Zmniejszamy ogień i dodajemy zimne masło pokrojone na małe kawałki, cały czas mieszając, aż sos stanie się jedwabisty.

Na talerzu układamy puree tworząc niepełne półkole, obok po 3 przegrzebki, skrapiamy je sosem i delikatnie oprószamy skórką z cytrusów.

Zainspiruj nas

Zobacz również

Gulasz z fasolki z zielonym chili Przepis 62

Gulasz z fasolki z zielonym chili

Włącz warzywa strączkowe do swojej kuchni — to naprawdę zdrowe i smaczne!

Corpus delicti końca lata Przepis 211

Corpus delicti końca lata

Przepyszny deser — słodki dzięki malinom i kwaśny dzięki cytrynie

Harira by Joseph Seeletso
Przepis 61

Harira by Joseph Seeletso

Odrobina Afryki w twojej kuchni

Kotleciki z brzoskwiniami Przepis 12

Kotleciki z brzoskwiniami

Dla tych, którzy lubią niebanalne połączenia

Ryba w curry Przepis 15

Ryba w curry

Indie na talerzu

Champion cyklistów Przepis 16

Champion cyklistów

Niebanalna szarlotka

Pudding z bagietki Przepis 17

Pudding z bagietki

Pudding z bagietki? To możliwe nie tylko w Anglii

Atletyczny kurczak Przepis 20

Atletyczny kurczak

Pomysł na lekkie drugie danie

tvnpix