zamknij

Cytrusowe przegrzebki z kalafiorowym puree

Przepis

przystawka Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | owoce morza Główny składnik | 50 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 2 Ilość porcji
Magda Mierzwińska
Autor przepisu:
Poznaj przepis Magdy Mierzwińskiej i odkryj na nowo smak muszli św. Jakuba!
Ugotowałem to!5
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
2komentarze
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: 3tv/kulinarni.plCytrusowe przegrzebki z kalafiorowym puree Magdy Mierzwińskiej

Składniki

  • 6 przegrzebków
  • 1 grejfrut
  • 1 pomarańcza
  • 1 cytryna
  • 1 łyżka miodu
  • szczypta kardamonu
  • do smażenia oliwa z oliwek
  • 2 łyżki zimnego masła
  • do smaku sól
  • do smaku pieprz
0
6

Sposób przygotowania:

Puree:

Kalafiora gotujemy w osolonej wodzie z mlekiem do miękkości. Odcedzamy, miskujemy w robocie z dodatkiem śmietanki, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Przecieramy przez sitko.

Sos:

Z cytrusów zdejmujemy trochę skórki i drobno siekamy do dekoracji. Z owoców wyciskamy sok i mieszamy go, dodajemy miód i kardamon.

Przegrzebki:

Przegrzebki smażymy na mocno rozgrzanej oliwie, bardzo krótko z każdej strony (ok. 1-1,5 minuty z każdej strony, zależnie od wielkości), aż się zbrązowią. Zdejmujemy je i odkładamy w ciepłe miejsce. Na patelnię wlewamy sok z miodem i redukujemy na dużym ogniu przez ok. 2 minuty. Zmniejszamy ogień i dodajemy zimne masło pokrojone na małe kawałki, cały czas mieszając, aż sos stanie się jedwabisty.

Na talerzu układamy puree tworząc niepełne półkole, obok po 3 przegrzebki, skrapiamy je sosem i delikatnie oprószamy skórką z cytrusów.

Zainspiruj nas

Komentarze (2)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

Super szybkie i dobre

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      Pomoc | Zasady forum
      Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

      Zobacz również

      Kopytka Piotra Kucharskiego Przepis 2368

      Kopytka Piotra Kucharskiego

      Samodzielne danie lub przepyszny dodatek

      Chleb orzechowy Przepis 112

      Chleb orzechowy

      Mamy sprawdzone patenty na pyszny, domowy chleb

      Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego Przepis 116

      Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego

      Włoska potrawa w polskim wydaniu

      Chleb z płatkami owsianymi Przepis 172

      Chleb z płatkami owsianymi

      Zrób piekarnię w swoim domu. To naprawdę nie jest trudne!

      Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego
      Przepis 22

      Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego

      Podany na delikatnym puree

      Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego
      Przepis 22

      Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego

      Klasyka na twoim stole

      Puszyste ego Przepis 14

      Puszyste ego

      Rozpływający się w ustach krem z sosem malinowym

      Bifeki faszerowane serem feta Przepis 22

      Bifeki faszerowane serem feta

      Kotlety po grecku

      tvnpix