zamknij

KBR

Aktualności konkursowe GłosowaniePrzepisyZadania konkursowe i wynikiKonkurs i Nagrody

Cytrusowy łosoś podany z sosem porowo-gruszkowym i sałatką z mlecza i moreli

Przepis konkursowy

drugie danie Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 30 min. Czas przygotowania | łosoś Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 2 Ilość porcji
Moje Kulinarne Rozterki
Autor przepisu: zobacz blog autora
Przepis zgłoszony do konkursu Kulinarny Blog Roku 2013
Ugotowałem to!2
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
4komentarze
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: http://www.moje-kulinarne-rozterki.blogspot.com/Cytrusowy łosoś podany z sosem porowo-gruszkowym i sałatką z mlecza i moreli

Składniki

  • 2 filety z łososia
  • 2 cebule cukrowe
  • 1 marchew
  • kilka moreli
  • kilka ząbków czosnku
  • 1 por (tylko biała część) średniej wielkości
  • 1 papryczka chili
  • 1 twarda gruszka
  • 50 ml brandy
  • odrobina świeżo mielonego czarnego pieprzu
  • 2-3 łyżki śmietanki kremówki
  • odrobina białego pieprzu
  • 1 łyżka masło
  • 1 łyżeczka słodkiej musztardy
  • odrobina oliwy z oliwek aromatyzowanej tymiankiem
  • odrobina orzechów nerkowca lub pestek dynii opcjonalnie podprażone
  • 1 duża garść świeżych listków mlecza
  • odrobina soli morskiej
  • 20 g igiełek rozmarynu
  • 1 gałązka lubczyku
  • 1 pomarańcza (sok wyciśnięty)
  • 1 limonka (sok wyciśnięty)
  • 1 cytryna (sok wyciśnięty)
0
7

Sposób przygotowania:

  • Filety z łososia nacieramy solą morską, świeżo mielonym pieprzem oraz igiełkami rozmarynu.
  • Cebulę kroimy w piórka, marchewkę w grubsze plastry. Pokrojone warzywa przekładamy do żaroodpornego naczynia. Na warzywach układamy filety z łososia. Polewamy wyciśniętym sokiem z cytrusów (z limonki, pomarańczy i cytryny), dodajemy 3-4 rozgniecione ząbki czosnku, gałązkę lubczyku oraz papryczkę chilli.
  • Łososia pieczemy w temperaturze 180stopni przez ok. 20-25minut.
  • Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła, dodajemy pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Podsmażamy do momentu aż cebula się zeszkli.
  • Następnie dodajemy pokrojonego w cienkie krążki pora. Podsmażamy razem przez kilka minut. W razie potrzeby można dodać jeszcze trochę masła lub np. oleju rzepakowego. Doprawiamy solą i białym pieprzem.
  • Do podsmażonego pora dodajemy pokrojoną w niedużą kostkę gruszkę. Podsmażamy jeszcze parę minut, po czym dolewamy 50ml brandy. Można użyć również białego wina.
  • Patelnię przykrywamy pokrywką i wszystko dusimy ok 5-7minut.
  • Na sam koniec dodajemy 2-3 łyżki śmietany kremówki. Ewentualnie doprawiamy jeszcze solą i pieprzem do smaku.
  • Liście mlecza moczymy przez parę minut w wodzie solą, aby pozbyć się drobinek piasku.
  • Osuszamy liście w wirówce do sałaty lub za pomocą ręcznika papierowego.
  • Dodajemy pokrojone w ćwiartki morele. Można na patelni również podprażyć orzechy nerkowca lub pestki dyni i również dodać do sałatki.
  • Do słoiczka wlewamy kilka łyżek oliwy (mniej więcej 1/4 szklanki), sok wyciśnięty z jednej cytryny, łyżeczkę słodkiej musztardy oraz sól i pieprz. Zakręcamy słoik i energicznie kilka razy nim potrząsamy. Przygotowanym dressingiem polewamy sałatkę przed podaniem.

Komentarze (4)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
martul12

Łosoś - niby ryba tak banalna
a wychodzi FENOMENALNA
Oryginalne smaków połączenie
niesie lekkie orzeźwienie
owocowa słodkawa nuta
cytrynką lekko osnuta
cebulowe love i tymianek
ze śmietany biały wianek
Wszystko to smakuje cudnie
a wygląda wcale nie nudnie
A sałatka , mniam , mniam boska
z... rozwiń

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      agnieszka_ajchel
      agnieszka_ajchel

      Absolutnie fantastyczny przepis. Zestawienie smaków jest zaskakujące i dobre na wiele okazji. POLECAM !!!

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          ~Gość

          zainspirowały mnie te liście mlecza...

          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
              0
            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                0
              • zgłoś naruszenie
              ~Gość

              Nie ma to jak dobra rybka :)

              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                  0
                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                    0
                  • zgłoś naruszenie
                  Pomoc | Zasady forum
                  Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

                  Zobacz również

                  Corpus delicti końca lata Przepis 211

                  Corpus delicti końca lata

                  Przepyszny deser — słodki dzięki malinom i kwaśny dzięki cytrynie

                  Bruschetta z fasolą
                  Przepis 12

                  Bruschetta z fasolą

                  Specjalność Włochów na przystawkę

                  Krem z brokułów z łososiem Przepis 1516

                  Krem z brokułów z łososiem

                  Zielono mi! Prosty przepis na pożywną zupę

                  Gulasz z kopytkami Przepis 197

                  Gulasz z kopytkami

                  Wieprzowina w aromatycznym gulaszu

                  Szaszłyki wyborne Przepis 59

                  Szaszłyki wyborne

                  Nie tylko na sezon grillowy

                  Pizza według Grzegorza Łapanowskiego
                  Przepis 1017

                  Pizza według Grzegorza Łapanowskiego

                  Najprostszy przepis na domową pizzę

                  Kolorowa samba warzywna Przepis 21

                  Kolorowa samba warzywna

                  Zdrowe i pyszne danie

                  Puszyste ego Przepis 14

                  Puszyste ego

                  Rozpływający się w ustach krem z sosem malinowym

                  tvnpix