zamknij

Cytrynowa beza

Przepis

deser Rodzaj dania | proste Poziom trundności | powyżej 3 godz. Czas przygotowania | nabiał Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | kuchnia angielska Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Orzeźwiający deser
Ugotowałem to!2
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
2komentarze
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: DDTVN/East NewsCytrynowa beza

Składniki

  • Na bezę:
  • 6 dużych białek
  • szczypta soli
  • 300 g drobnego cukru do wypieków
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • Na lemon curd:
  • sok  wyciśnięty z 4 niedużych cytryn i starta skórka
  • 2 jajka
  • 2 żółtka
  • 220 g  drobnego cukru
  • mąki ziemniaczanej  mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka oliwy lub masła
  • Na krem:
  • 1 śmietana kremówka 36 %
  • 1 mascarpone
  • ½ szklanki cukru pudru
0
2

Sposób przygotowania:

  • BEZA: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Dużą blachę wysmaruj masłem, wyłóż papierem do pieczenia. Na papierze narysuj dwa okręgi o średnicy 22 cm. W misie miksera ubij białka ze szczyptą soli, na sztywną pianę. Dodawaj cukier, stopniowo, łyżka po łyżce, cały czas ubijając, do powstania sztywnej, błyszczącej piany. Dodaj sok z cytryny i wymieszaj.
  • Masę bezową wyłóż na zaznaczone na papierze okręgi, wyrównaj. Wstaw do nagrzanego do 180ºC piekarnika. Temperaturę zmniejsz po 5 minutach do 140ºC , piecz przez 90 minut. Bezy powinny się zarumienić, powinny być suche i chrupkie. Wyłącz piekarnik, uchyl drzwiczki i zostaw do całkowitego wystygnięcia.
  • LEMON CURD:
  • Wszystkie składniki, prócz oliwy, umieść w garnuszku, mieszaj aż do zagotowania. Zmniejsz gaz i gotuj kilka minut do zgęstnienia. Na końcu dołóż tłuszcz i gotuj kolejne 2-3 minuty.
  • KREM:
  • Śmietankę kremówkę 36 %, mascarpone, ½ szklanki cukru pudru wymieszaj z sosem lemon curd.
  • Bezę przetnij na pół i posmaruj kremem. Na wierzchu ułóż plasterki cytryny.

 

Przepis z "Dzień dobry TVN".

 

 

 

 

Zainspiruj nas

Komentarze (2)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

Nie napisałaś ile mąki ziemniaczanej .

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      Uwielbiam bezowe desery, polecam również torcik bezowy z owocami wg ,kuchni lidla, pyyycha :)

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          Pomoc | Zasady forum
          Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

          Zobacz również

          Harira by Joseph Seeletso
          Przepis 61

          Harira by Joseph Seeletso

          Odrobina Afryki w twojej kuchni

          Kaczka pływaczka Przepis 30

          Kaczka pływaczka

          Kaczka i ziemniaki na słodko

          Orzechowy gangster z Bronxu Przepis 62

          Orzechowy gangster z Bronxu

          Rozpływające się w ustach ciasto przypominające smakiem ulubione batoniki

          Gulasz z kopytkami Przepis 197

          Gulasz z kopytkami

          Wieprzowina w aromatycznym gulaszu

          Atletyczny kurczak Przepis 20

          Atletyczny kurczak

          Pomysł na lekkie drugie danie

          Sałatka z marynowanymi grzybami Przepis 14

          Sałatka z marynowanymi grzybami

          Grzybowo-ziemniaczane szaleństwo serwuj na obiad!

          Ryż, kasza i kurczak w pomidorach Przepis 10

          Ryż, kasza i kurczak w pomidorach

          Wszystko, co lubisz na jednym talerzu!

          Pizza według Grzegorza Łapanowskiego
          Przepis 1017

          Pizza według Grzegorza Łapanowskiego

          Najprostszy przepis na domową pizzę

          tvnpix