zamknij

Cytrynowa beza

Przepis

deser Rodzaj dania | proste Poziom trundności | powyżej 3 godz. Czas przygotowania | nabiał Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | kuchnia angielska Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Orzeźwiający deser
Ugotowałem to!2
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
2komentarze
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: DDTVN/East NewsCytrynowa beza

Składniki

  • Na bezę:
  • 6 dużych białek
  • szczypta soli
  • 300 g drobnego cukru do wypieków
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • Na lemon curd:
  • sok  wyciśnięty z 4 niedużych cytryn i starta skórka
  • 2 jajka
  • 2 żółtka
  • 220 g  drobnego cukru
  • mąki ziemniaczanej  mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka oliwy lub masła
  • Na krem:
  • 1 śmietana kremówka 36 %
  • 1 mascarpone
  • ½ szklanki cukru pudru
0
2

Sposób przygotowania:

  • BEZA: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Dużą blachę wysmaruj masłem, wyłóż papierem do pieczenia. Na papierze narysuj dwa okręgi o średnicy 22 cm. W misie miksera ubij białka ze szczyptą soli, na sztywną pianę. Dodawaj cukier, stopniowo, łyżka po łyżce, cały czas ubijając, do powstania sztywnej, błyszczącej piany. Dodaj sok z cytryny i wymieszaj.
  • Masę bezową wyłóż na zaznaczone na papierze okręgi, wyrównaj. Wstaw do nagrzanego do 180ºC piekarnika. Temperaturę zmniejsz po 5 minutach do 140ºC , piecz przez 90 minut. Bezy powinny się zarumienić, powinny być suche i chrupkie. Wyłącz piekarnik, uchyl drzwiczki i zostaw do całkowitego wystygnięcia.
  • LEMON CURD:
  • Wszystkie składniki, prócz oliwy, umieść w garnuszku, mieszaj aż do zagotowania. Zmniejsz gaz i gotuj kilka minut do zgęstnienia. Na końcu dołóż tłuszcz i gotuj kolejne 2-3 minuty.
  • KREM:
  • Śmietankę kremówkę 36 %, mascarpone, ½ szklanki cukru pudru wymieszaj z sosem lemon curd.
  • Bezę przetnij na pół i posmaruj kremem. Na wierzchu ułóż plasterki cytryny.

 

Przepis z "Dzień dobry TVN".

 

 

 

 

Zainspiruj nas

Komentarze (2)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

Nie napisałaś ile mąki ziemniaczanej .

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      Uwielbiam bezowe desery, polecam również torcik bezowy z owocami wg ,kuchni lidla, pyyycha :)

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          Pomoc | Zasady forum
          Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

          Zobacz również

          Corpus delicti końca lata Przepis 211

          Corpus delicti końca lata

          Przepyszny deser — słodki dzięki malinom i kwaśny dzięki cytrynie

          Bruschetta z fasolą
          Przepis 12

          Bruschetta z fasolą

          Specjalność Włochów na przystawkę

          Krem z brokułów z łososiem Przepis 1516

          Krem z brokułów z łososiem

          Zielono mi! Prosty przepis na pożywną zupę

          Gulasz z kopytkami Przepis 197

          Gulasz z kopytkami

          Wieprzowina w aromatycznym gulaszu

          Szaszłyki wyborne Przepis 59

          Szaszłyki wyborne

          Nie tylko na sezon grillowy

          Pizza według Grzegorza Łapanowskiego
          Przepis 1017

          Pizza według Grzegorza Łapanowskiego

          Najprostszy przepis na domową pizzę

          Kolorowa samba warzywna Przepis 21

          Kolorowa samba warzywna

          Zdrowe i pyszne danie

          Puszyste ego Przepis 14

          Puszyste ego

          Rozpływający się w ustach krem z sosem malinowym

          tvnpix