zamknij

KBR

Aktualności konkursowe GłosowaniePrzepisyZadania konkursowe i wynikiKonkurs i Nagrody

Cytrynowe francuskie makaroniki

Przepis konkursowy

deser Rodzaj dania | poziom zaawansowany Poziom trundności | powyżej 3 godz. Czas przygotowania | ciasto Główny składnik | 50 zł Koszt przygotowania | kuchnia francuska Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
francja na talerzu
Autor przepisu: zobacz blog autora
Z mielonymi migdałami zamiast mąki
Ugotowałem to!6
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
4komentarze
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: http://francjanatalerzu.blogspot.comCytrynowe francuskie makaroniki Kulinarny Blog Roku 2013

Składniki

  • 100 g cukier puder
  • 125 g cukier
  • 1szt żółtko
  • 1szt jajko
  • 2 szt cytryna
  • 25 ml woda
  • 76 g białka jajka
  • 100g  cukier kryształ
  • 100 g mąka migdałowa
  • 50 g masło
0
2

Sposób przygotowania:

Rozpoczynamy od makaroników:

  • Składniki: 100 g migdałów zmielonych (mąka) - muszą być na tyle drobne, żeby można je było przesiać przez sitko jak mąkę. We Francji można je kupić już w formie zmielonej najlepiej nie na dziale cukierniczym, gdyż tam osiągają wariacko wysokie ceny. Najtańsze są w sklepach z arabską żywnością. W Polsce trzeba będzie chyba sięgnąć po młynek do kawy albo inny młynek, na którym idealnie zmielicie migdały
  • 100g cukru pudru ewentualnie dowolny barwnik spożywczy (najlepiej w proszku) 2 x 38g białek w temperaturze pokojowej 100g cukru kryształ 25ml wody Migdały i cukier puder przesiewamy i łączymy
  • Wszystko razem miksujemy ok 3 minut żeby dobrze połączyć. Jeszcze raz przesiewamy razem do większej miski (cała masa właśnie tutaj będzie się znajdowała, więc trzeba przewidzieć więcej miejsca). Dodajemy pierwszą porcję białek (38g) i dokładnie mieszamy.
  • Dodajemy barwnik i mieszamy. Odstawiamy
  • Do garnuszka wlewamy wodę i cukier kryształ, mieszamy. Wstawiamy do podgrzania z maksymalną mocą i kontrolujemy temperaturę za pomocą termometru kuchennego. Gdy osiągnie 114 stopni, obok rozpoczynamy ubijanie białek na maksymalnej prędkości miksera.
  • Gdy cukier osiągnie 118 stopni Celsjusza zdejmujemy garnuszek z ognia, zmniejszamy prędkość miksera na najwolniejsze obroty i delikatnie, wolno wlewamy cukier po ściankach naczynia do białek ciągle ubijając. Kontynuujemy ubijanie aż temperatura bezy spadnie do temperatury ok 38 stopni, tj 7-8 minut. (Jako ciekawostkę podam , że właśnie wykonujemy tzw bezę włoską , czyli białka z gorącym cukrem)
  • Następnie łączymy dwie masy, delikatnie aby białko nie opadło, ruchem z dołu do góry. Mieszamy ok 3 minut powtarzając ruchy dół-góra. Przekładamy masę do rękawa cukierniczego i na zimną blachę wyłożoną papierem do pieczenia nakładamy krążki o średnicy ok 3cm dbając aby nie pozostawić dzióba na górze. Jeżeli nie udało wam się nałożyć krążków bez dzióbka, spróbujcie kilkakrotnie uderzyć w spód blachy aby masa trochę upadła. Pozostawiamy na wolnym powietrzu ok 15-20 minut, aby wierzch trochę się zeschnął.
  • Nastawiamy piec na temperaturę 145 stopni w termoobiegu. I tutaj uwaga! - aby uzyskać formę ciastka, którą widzicie na zdjęciu temperatura pieca jest bardzo ważna. Ja osobiście kontroluję ją sondą zewnętrzną, uważając żeby nie przekroczyła 150 stopni. Ważne jest również aby piec makaroniki na zimnej blasze gdyż wtedy temperatura obniża się potem ogrzewając blachę powoli wzrasta. Wkładamy blachę do nagrzanego pieca, na środkowy poziom i pieczemy 14 minut. Po upieczeniu odkładamy do ostygnięcia. Ciasteczka powinny same spadać z papieru. Jeżeli widzicie, że całe pękają w piecu oznacza to że albo zbyt krótko mieszano składniki podczas łączenia dwóch mas albo temperatura piekarnika jest zbyt wysoka. 
  • Wypełnienie makaronika - w tym przypadku Lemon curd: Składniki na lemon curd 2 cytryny (lub inne cytrusy -lemonki, pomelo...potrzeba 60 ml soku) 1 jajko i 1 żółtko 125 g cukru 50 g masła w pokojowej temperaturze
  • Przygotowanie lemon curd: Zetrzeć skórkę z cytryn. Wycisnąć sok - potrzeba 60 ml. W metalowej misce wymieszać sok z cytryny, jajka z żółtkami, cukier. Mieszać aż rozpuści się cukier i zbieleją żółtka. Położyć miskę na garnku, w którym zagotowaliśmy wodę. W ten sposób masa ogrzewa się
  • Dodać masło w kawałkach mieszając drewnianą łyżką podgrzewać aż całość nabierze gęstej konsystencji. Dla odważnych proponuję ominąć podgrzewanie na parze i wszystko podgrzewać w teflonowym garnku na wolnym ogniu ciągle mieszając. Lemon curd musi być mniej więcej tak samo gęsty jak lukier królewski. Całość przepuszczamy przez sitko, żeby pozbyć się grudek. Na koniec dodajemy startą skórkę z cytryny. Mieszamy. Całość przykrywamy szczelnie folią spożywczą - tak, żeby dodytakało masy. Palcami dobrze przygniatamy żeby usunąć powietrze
  • Następnie robimy kilka dziur widelcem i wstawiamy do lodówki na ok 3 godziny (folia spożywcza ochroni przed powstaniem kożucha). Po 3 godzinach za pomocą rękawa cukierniczego nakładamy na pierwsze ciasteczko i przykrywamy drugim. Wstawiamy do lodówki na minimum 5 godzin żeby beza połączyła się i zyskała trochę więcej wilgoci pochodzącej z masy wypełniającej. Bon appetit!

Komentarze (4)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

wyglądają fantastycznie ale przeraża mnie ta kontrola temperatur :(

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      kinga_bn

      W Polsce również można kupić gotowe zmielone migdały...

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          ~Gość

          Oo! To dobra wiadomosc, bo zawsze zwracano mi uwage ze u nas nie ma. Dzieki za. Info!

          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
              0
            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                0
              • zgłoś naruszenie
              ~Gość

              a gdzie dokładnie ?

              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                  0
                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                    0
                  • zgłoś naruszenie
                  Pomoc | Zasady forum
                  Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

                  Zobacz również

                  Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego
                  Przepis 22

                  Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego

                  Klasyka na twoim stole

                  Orzechowy gangster z Bronxu Przepis 63

                  Orzechowy gangster z Bronxu

                  Rozpływające się w ustach ciasto przypominające smakiem ulubione batoniki

                  Bifeki faszerowane serem feta Przepis 22

                  Bifeki faszerowane serem feta

                  Kotlety po grecku

                  Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego Przepis 311

                  Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego

                  Efektowne i proste danie

                  Szaszłyki wyborne Przepis 59

                  Szaszłyki wyborne

                  Nie tylko na sezon grillowy

                  Burgery z musztardą i boczkiem Przepis 412

                  Burgery z musztardą i boczkiem

                  W klimacie amerykańskiego baru

                  Kopytka Piotra Kucharskiego Przepis 2368

                  Kopytka Piotra Kucharskiego

                  Samodzielne danie lub przepyszny dodatek

                  Krem z brokułów z łososiem Przepis 1516

                  Krem z brokułów z łososiem

                  Zielono mi! Prosty przepis na pożywną zupę

                  tvnpix